5x Hook sharpening kits

Dat een scherpe haak meer vangt dan een botte haak lijkt me nogal logisch. Natuurlijk kan je zoeken naar een merk wat de scherpste haak rechtstreeks uit de verpakking levert, maar zelf je haken slijpen is ook iets wat je steeds vaker ziet. Diverse fabrikanten spelen hierop in en daarom zijn er diverse hakenslijpsets te verkrijgen op de markt. Wij hebben er vijf voor je op een rijtje gezet.

Nash Pinpoint Precision Sharpening Kit

Marc Voosen staat natuurlijk bekend als mister Pinpoint en begon al heel wat jaartjes terug zijn gelijknamig Duitse bedrijf, gespecialiseerd in tackle voor het slijpen van haken en met de hand geslepen haken. Inmiddels is zijn bedrijf ingelijfd bij Nash en gaat het merk verder als range binnen het assortiment van Nash. Afgelopen jaar heeft die samenwerking al een hoop nieuwe designs opgeleverd, maar nu kijken we even naar de hook sharpening kit. De set bevat een houder waar de haak in het midden zit, waardoor je hem aan beide kanten kunt vasthouden en goed kan belichten met het bijgeleverde loepje. In dit loepje zit dus een led verwerkt zodat je de haakpunt altijd goed kunt zien. En dan natuurlijk nog de vijlen zelf, althans eigenlijk is het er één met twee kanten. De vijl bevat een zogenaamde regular kant, welke voor het grovere werk is, en een fijne kant voor het fijnere werk. Hierna kan je de geslepen punten nog polijsten met een polijststeen waarvan er twee zijn bijgeleverd. Het geheel wordt geleverd in een stevig EVA tasje waarin alle items netjes zitten opgeborgen door middel van elastieke bandjes. Voor meer informatie kijk je op de website van Nash Tackle.

Nash Pinpoint Precision Sharpening kit

Jag Hook Sharpening Kit

De complete haakverscherpset van JAG bevat alles wat je nodig hebt om je haak scherper te kunnen maken. De kit wordt geleverd in een groene etui om je items bij elkaar te houden en alle items zijn los verkrijgbaar zodat je bij het verslijten van de producten de kit weer aan kunt vullen. We lopen de items even door. Om te beginnen met de Sp Max File Black, een grote vijl die bedoeld is voor het wat grovere slijpwerk. Vooral het dunner maken van je haakpunt gaat perfect met deze vijl. Met de SP Red en Green Stones kan je de haak na het veilen afwerken. Het bijgeleverde Ultra Eye vergrootglas maakt het mogelijk om de haakpunt goed te bekijken, iets wat denk ik onmisbaar is bij het slijpen van je haken. Om je slijpproces gemakkelijk en secuur te laten verlopen bevat de kit ook een handige houdertje om de haak goed vast te zetten. Tot slot bevat de kit nog de Solution Stift Black om je haken van een matte kleurlaag te voorzien tevens zal deze er ook voor zorgen dat je geslepen haak minder snel zal gaan roesten. Zowel de kit als de losse items zijn verkrijgbaar bij Jag Products.

Jag Hook Sharpening Kit

Mark One Developments

De derde set komt tevens uit Engeland (al kunnen we een debat starten over de set van Nash, aangezien deze zijn oorsprong in Duitsland vindt.) Net zoals de andere heeft de set van Mark One Developments een houder en een loepje/lens. Er worden drie vijlen bijgeleverd die aflopen van 300 (grof) naar 600 (fijn), waarna je met de drie polijststenen aan de gang kunt gaan om de haak netjes glad te maken. Om het roesten van de haak tegen te gaan wordt er een 10ml potje vet bijgeleverd welke reuk- en smaakloos is. Nu lijk 10ml misschien heel weinig, maar je kunt hier gerust honderden haken mee invetten. Het geheel wordt geleverd in een etui voorzien van een camouflage print. De set van Mark One Developments kan je kopen via E-Bay.

Mark One Developments

 

Eagle Claw Jig Eye Cleaner, Line Clipper and Hook Sharpener Kit

Simpel en misschien niet voor het scherpste resultaat, maar toch een leuke gadget. Deze gadget is eigenlijk gemaakt met roofvissers in het oog en is dan ook voorzien van een ‘Jig Eye Cleaner’. In andere woorden een soort prikkertje om het oogje van je loodkop te ontdoen van verf. Natuurlijk zit er een vijltje bij, anders had hij deze 5x niet gehaald, welke is voorzien van een groef zodat je haak er snel over kan halen. Als laatste zit er ook nog een ‘nagelschaartje’ bij om je lijn mee door te knippen. Het geheel wordt geleverd aan een sleutelring met een nekkoord. Onder andere verkrijgbaar via Amazon

Eagle Claw

Flexibele Hakenslijpers

Als je aan een hakenslijper denkt dan denk je waarschijnlijk vooral aan vijltjes, maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden. Zo hebben Gardner en LCA flexibele hakenslijpers. Hier prik je de haak gewoon in en draait hem enkele keren. De coating zal dan direct verdwenen zijn en ook je haakpunt zal dan al een stuk scherper zijn. Hoe langer je draait, hoe scherper de haak. Bij Gardner heb je de Point Doctor en de Point Doctor 2, de laatste is iets grover dan de eerste en kan je dus iets sneller te werk gaan en het vervolgens afmaken met de originele Point Doctor.

Bij LCA heb je een enkele ‘Gom’ die je eventueel iets kan aanpassen om toch wat meer schade aan je haak te kunnen wegwerken. Het nadeel van dit soort type hakenslijpers is natuurlijk vooral dat deze gemaakt zijn om je haakpunt te verscherpen en niet te reconstrueren ook zijn ze niet geschikt voor haakpunten die niet rond zijn. Het gemak en de grote van dit soort type hakenslijpers is hun grootste voordeel en ook de reden dat ze in mijn tacklebox de voorkeur hebben tegenover een setje vijlen. Een tijdje terug hebben we The Gom van LCA Tackle gereviewd. Klik hier om deze review te lezen.

he Gom is compact en er is dus zeker een plekje voor te vinden in je tacklebox

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.