5X Koffie

Persoonlijk begin ik geen dag zonder. Ook tijdens de dag vragen collega's niet meer of ik iets wil en nemen het standaard mee voor mij mee. Ik het dan natuurlijk over het zwarte goud, althans dat vind ik. Sommige PC nerds zullen bij de term het zwarte goud denken aan printer inkt maar ik heb het natuurlijk over het gene wat ons tijdens de morgen wakker maakt, koffie! Mijn motortje draait er op en kan niet zonder en ook aan de waterkant moet er een bakkie worden gezet. In deze 5X laten we je verschillende manieren zien om dit zwarte goud aan de waterkant klaar te maken.


Er gaat toch niks boven een heerlijk bakkie koffie 's morgens?

1. Thermoskan

Als eerste kan je natuurlijk een thermoskan gebruiken om je bakkie pleur mee te nemen. Het is natuurlijk niet echt klaarmaken maar je kan wel je shot cafeïne tot je nemen. Waarschijnlijk heb je hem ook gebruikt vroeger en kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat m'n moeder zat te mopperen dat we er te wilt mee waren. Dit vooral als er weer eens een glazen binnenfles was gesneuveld tijdens een vistrip van mijn vader, oom en ik en later met mijn vismaten. Volgens mij hadden we er altijd van de Hema en die vaarde wel bij de breekbare binnenflessen. Maar tijden zijn veranderend en zo ook de gebruikte technieken zullen vast verbeterd zijn. Daarnaast zijn te verkrijgen in vele soorten en maten van goedkoop tot erg duur en van simpel tot uiterst chique. Voor ieder wat wils dus. Persoonlijk ben ik er geen fan van, misschien heb ik nooit een goede gehad. Maar ik vind de koffie na een uurtje al niet meer echt lekker. Het kan natuurlijk ook dat ik eigenlijk gewoon het ritueel mis van het bakkie klaarmaken. Mocht je hier toch voor willen gaan raad ik je aan eens de test van de ANWB te bekijken. Je kan hier enorme verschillen in ontdekken.

Thermoskan van het Franse Carp Spirit
Thermoskan van het Franse Carp Spirit
Foto: Carp Spirit

2. Oploskoffie

Ik heb voor mijn werk behoorlijk wat tijd bij onze Wester buren mogen verblijven. Daar zijn ze niet echt koffie mindend zullen we maar zeggen en schotelen ze een bakkie oploskoffie voor zonder blikken of blozen. Bij gebrek aan beter heb ik het leren drinken toen. Als de goede neemt is het best weg te slurpen. Voordeel is dat je alleen een keteltje mee hoef te nemen en als het andere gezelschap thee drinkt hoef je maar een keer water te koken. Toch is me de liefde vergaan voor deze vorm van koffie zetten, maar mijn vismaatje vist altijd erg mobiel en schotelt me braaf een bakkie Nescafe voor wat ik dan toch met liefde opdrink. Voordeeltje van deze koffie is wel dat hij zo wel in een pot verkrijgbaar is als ook in kleine een portie zakjes. Deze laatste passen wel heel makkelijk in je vistas natuurlijk.

Een van de vele oploskoffies die beschikbaar is
Een van de vele oploskoffies die beschikbaar is
Foto: Nescafe

3. Koffiefilters

Eigenlijk komt dit neer op je traditionele koffiezetter thuis, met als verschil dat je hier zelf kokend/warm water door het filter moet doen. Je kan natuurlijk het water zelf koken aan de waterkant, maar je kan er ook voor kiezen warm water mee te nemen in een thermoskan. De koffiefilters heb je in verschillende soorten. De vaste bezoekers van CarpSquare Mechelen kennen misschien wel de bakjes koffie die je daar worden voor geschoteld. Het zijn van de bakjes die je op een kopje zet waar je water door giet. Ik heb ze zelf nog nooit in de winkel zien liggen, maar ook nog nooit naar gezocht. Je zal ze vast ergens kunnen halen, al is het bij de groothandel. Eentje die nog dichter bijkomt zoals je thuis koffie zet is gewoon zelf een filter meenemen. Dit is weer niet echt handig natuurlijk want zo'n filter neemt weer een hoop plek in. Een tussen weg zijn de filters van Coghlan die wel erg handzaam zijn op te bergen. Tim besprak deze al eens tijdens een uitgebreide review.

Coghlan's coffee filters

4. De percolator

Dit is mijn persoonlijke favoriet tot nu toe. Hij zit standaard in mijn vistas gecombineerd met mijn Coleman brander. Inmiddels ben ik al aan de tweede bezig want de eerste was echt te ranzig om nog koffie uit te drinken. Je kan er je favoriete koffie in doen en ook de sterkte zelf bepalen. Vissen is voor mij ontspanning en verwen ik mezelf graag net een beetje meer dan normaal en haal dan dus ook de betere koffie voor in mijn percolator. De geur die vrij komt tijdens het zetten.... Ik zie mezelf al weer zitten aan de waterkant en kan de geur al ruiken. Ik droom al weer weg.

Mijn standaard uitrusting

5. De handpresso

In alle boven genoemde varianten loopt het water door de koffie met de druk van zwaartekracht, eigenlijk dus geen druk. Misschien zal de perculator iets van druk opleveren maar het zal zeker niet de druk geven waar de gemiddelde koffieliefhebber warm van word. Want eigenlijk moet dit een bar of vijftien zijn. En zeg nou eerlijk, niks gaat eigenlijk boven een echt bakje espresso, maar hoe krijg je überhaupt die druk aan de waterkant? Handpresso heeft hier een oplossing voor. Middels een handzaam en uiterst draagbaar setje kan je een vers bakje espresso zetten. Eigenlijk is het kinderlijk eenvoudig. Je brengt hem op druk middels een soort fietspomp concept, voeg de koffie toe (of voor de luie koffiezetter een filter), doe het water in het reservoir en door een druk op knop word het water door de koffie geperst met de juiste druk. Nu rest je nog te genieten van een heerlijk vers gezet kopje espresso.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.