5x molen upgrades anno 2018

Foto cover: Daiwa Whisker SS2600 customized by Custom Reels UK
Het customizen van molens is een trend die we al jarenlang zien. Van enkel het vervangen van je slipplaten tot volledige makeovers waarbij geen onderdeel gespaard blijft. In deze update laat ik je zien welke mogelijkheden er anno 2018 zijn bijgekomen om je molens nog efficiënter én tarty te maken! Daarnaast neem ik je kort mee in de shallow spool trend. Laten we beginnen!

Lineroller Upgrade

De lijnroller op je molen is één van de meest belangrijke onderdelen van het inhaalproces. Dit kleine rollertje bevat in duurdere molens vaak zelfs een kogellager om het inhalen van lijn te bespoedigen! Het Engelse Weston Developments introduceerde onlangs een zeer gave Lineroller Upgrade om juist dit onderdeel eens flink te tunen. Deze Lineroller Upgrade is ontwikkeld voor alle Daiwa TS, SS en GS modellen en vervangt de originele lijnroller voor een dubbele Full EZO gelagerde versie! De lijnroller zelf is gemaakt van hoogwaardig titanium. Deze upgrade kost circa 20,00 pond per molen.

De nieuwe Lineroller Upgrade met dubbele kogellagers van Weston Developments

Reel handle Upgrades

Het vervangen van je molenhendel is al sinds jaar en dag mogelijk via velen custom bedrijven. Van prachtige handles van acryl of roestvaststaal tot exemplaren van exotisch hout of carbon. Je kan het zo gek niet bedenken of het wordt gemaakt voor je. De afwerking en mogelijkheden worden alleen steeds uitgebreider. Zo levert het Engelse Cazbar Innovations al varianten gemaakt van exclusief tamarinde hout en zelfs Buffalo Horn en kan je bij het Duitse F.R. Custom Reels terecht voor houten handles met een ingebrand logo naar keuze! Nog nooit eerder is de keuze zo groot geweest als in 2018!

Laat je favoriete logo’s in je houten handle branden door F.R. Custom Reels

Folding Handle Upgrade

Vooral onder de Engelse Tackle Tarts is het een must om je hengels zo dicht mogelijk tegen elkaar op de steunen te leggen. Vooral bij vintage Tournies is dit een peulenschilletje aangezien deze modellen zijn uitgerust met een folding handle. In een handomdraai klap je je molenhendel uit zonder eerst de molenhendel ui te hoeven draaien. Anno 2018 is het ook mogelijk om andere molens uit te rusten met zo’n folding handle. Het Engelse custom bedrijf Cazbar Innovations heeft zo bijvoorbeeld een Folding Handle Upgrade ontwikkeld voor Shimano MGS modellen. Ook op Aliexpress zijn tegenwoordig universele folding handles te koop om je molens te pimpen. Folding handles zijn dus niet meer enkel voorbehouden aan Daiwa’s!

Universele folding handles op Aliexpress

MKII Speed Cap upgrade

Voornamelijk bij de oude Daiwa modellen als de SS2600, SS3000 en SS5000 beschikken deze molens nog over een conventionele slip. Dit betekent dat je de slipknop flink moet in of uitdraaien om hem vast of los te zetten. Anno 2018 hebben velen het gemak van quick drag ervaren en zijn er ook al jaren speciale slipknoppen te koop om je oude Tournie quick drag te maken. Innovator en uitvinder Weston Developments bracht de eerste quick drag slipknop uit om je molen te customizen. Hier is in 2017 een esthetisch verbeterde versie van uitgekomen. Desondanks hebben ze niet stilgezeten en recent een MKII versie uitgebracht. Het algemene nadeel van vervangende quick drag slipknoppen is dat je het ratelgeluid kwijtraakt bij het stellen van je slip. De MKII versie van Weston is zo ontworpen dat deze wel ratelt als je je slip instelt. Een upgrade die velen vissers zal bekoren!

De nieuwe MKII Speed Cap Upgrade van Weston Developments

De Shallow Spool trend

In onze visserij wordt voornamelijk gevist met bigpits met daarop een grote lijncapaciteit. Toch zijn er maar weinig karpervissers die de volledige capaciteit van hun spoel benutten. Je kan je zelfs afvragen of het wel verantwoord is dergelijke afstanden te bevissen. Toch hebben bigpits hun charme en maakt het je een stuk flexibeler qua te bevissen water. Je hoeft immers nooit rekening te houden met je spoelcapaciteit.

Shallow Tournament Spools van Weston Developments i.s.m. Custom Reels UK

Een kleine trend die we kunnen waarnemen is het vervangen van de standaard bigpit spoel voor een zogenaamde shallow spool. Een ondiepe spoel met een geringe lijncapaciteit. Je behoud hiermee de voordelen van een bigpit als kracht en inhaalsnelheid maar bespaart lijn en dus centen. Shallow spools worden al sinds jaar en dag verkocht. De hele ondiepe versies komen onder andere voort uit casting, het zo ver mogelijk werpen van een stuk tournament lood. Denk bijvoorbeeld aan de ondiepe spoelen van het Spaanse MV Spools of het Italiaanse dMb Spools. Ook steeds meer Engelse en Duitse custom merken als Weston Developments, Custom Reels UK en F.R. Custom Reels verkopen bijvoorbeeld dit soort spoelen. Buiten dat deze spoelen er tarty uitzien, besparen ze ook nog eens lijn. Handig!

Shallow Tournament Spools van het Spaanse MV Spools

Kortom

De mogelijkheden anno 2018 zijn werkelijk eindeloos. Door steeds betere productietechnieken en het steeds zoeken naar nieuwe materialen, is het customizen van je molens steeds verdergaande. Ook is te zien dat er steeds meer producten op de markt komen om niet alleen Daiwa’s te finetunen maar ook de steeds populairder wordende Shimano modellen. Ondanks dat Shimano van origine not done is in het handboek van de vintage tackle tart, zorgen nieuwe gave Shimano modellen als een Ultegra 14000 XT-D ervoor dat zelfs de verstokte tart begint te twijfelen.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.