5x PVA Loading Tools

Sinds de komst van polyvinylalcohol in de karpervisserij is er veel veranderd. PVA maakte het mogelijk om kleine hoeveelheden voer direct bij je aas te brengen en ook nog eens op grote afstand. Was het in het begin vooral PVA string wat veelvuldig werd gebruikt, zo kwamen door de jaren heen steeds meer alternatieven als funnelweb, bags, foam, tape en ty-rips. In dit artikel gaan we kijken naar 5 handige manieren om PVA bags en funnelweb te vullen. Door de jaren heen zijn er steeds meer producten bijgekomen die het vullen van je zakje of funnelweb een stuk eenvoudiger hebben gemaakt!

1

De gratis spoons in een pakje Korda Solidz PVA Bags

Plungers

Het funnelweb systeem is wellicht het beste PVA product wat ooit op de markt is gekomen. PVA kous wordt over een lange buis geschoven welke wordt gevuld met een stickmix. Deze stickmix druk je aan met een compressor of zoals dat zo mooie heet, een plunger. De plunger is een essentieel middel om strakke sticks te maken. Bij 9 van de 10 merken wordt in een funnelweb systeem altijd een plunger bijgeleverd. Sommige merken als een Rig Marole leveren hem er niet bij. Qua plungers heb je zowel de standaard enkelzijdige versie als de zogenaamde double sided plungers welke je kan gebruiken voor 2 maten funnelweb. Bij teveel kracht willen de vaak kunststof plungers nog weleens buigen en zelfs breken. Gelukkig zijn ze van verschillende merken ook los te koop!

2

Double sided plungers van NGT

Loaders

Het vullen van PVA bags is soms nogal een lastig karweitje. Vooral als je de wat kleinere PVA zakjes gebruikt en er een beetje wind staat dan is het open houden van een zakje wat lastiger. De uitkomst waren dat ook de Loaders die van verschillende merken op de markt werden gepresenteerd. Een loader is een ronde houder van kunststof welke je in de mond van een PVA zakje zet. Hij is aan een zijde open en heeft veerkracht waardoor hij nauw om het zakje sluit. Je monteert de Loader in de mond van een PVA zakje, vult hem met wat pellets, legt je rig erin, wat meer pellets, je loodsysteem en nog wat pellets. Je draait de Loader een paar keer waarna je hem over het PVA zakje schuift. Door de inkeping in de Loader kun je hem vervolgens van je lijn afhalen. Een geniaal systeem! Loaders worden meegeleverd in de Fox Rapid Load PVA Bag Systems en bijvoorbeeld in de Avid Carp Solid PVA Bag Loading Kit. Taska Tackle en Prologic leveren ze ook los. 

3

Bag Up Loaders van Taska Tackle

Fillers

De Filler is een van de oudste tools om PVA funnelweb en zakjes te vullen. De Filler is als het ware een trechter voor je aas en maakt het mogelijk om zeer klein aas zonder te verspillen in je bag of funnel te krijgen. Er bestaan Fillers zoals de Baggit Filler van Gardner Tackle of de PVA Bag Filler van Anchor Tackle die zelfs als compleet funnelweb systeem gebruikt kunnen worden. Merken als een Avid Carp en Fox verkopen in hun funnelwebs een tube met aan een zijde een ingebouwde Filler voor het nog sneller vullen. 

4

De Soluron PVA Bag Filler van het Franse Carp Spirit

Spoons

Spoons of ook wel baitspoons of in het Nederlands voerschepjes genoemd zijn een ideaal middel om bags en funnelweb te vullen. Waar de conventionele baitspoons zoals de Scooper baitspoons van Carp-Tart, Carpcollector of RidgeMonkey te groot zijn om zonder morsen een PVA zakje te vullen, zo was het Korda die in hun Solidz PVA Bag System zo slim was om een klein aasschepje te stoppen. Deze kleine spoons, Bag Loaders genaamd, zijn ideaal en ik geloof dat veel karpervissers enkel de Solidz zakjes al hebben aangeschaft voor deze handige tool.  Het Nederlandse Element Tackle verkoopt overigens deze spoons ook los onder de naam Scoop ’n Fill System. Deze set bestaat uit 2 kleine spoons waarvan er eentje voor het iets grovere werk is en de andere voor het zeer fijne voer. Een topproduct voor de PVA addicts onder ons.

5

Het Scoop ’n Fill System van het Nederlandse Element Tackle

Crush ‘n Fill System

We sluiten af met een noviteit die het Franse Prologic in 2015 op de markt bracht en dat is het Crush ’n Fill System. Dit systeem is een combinatie van een  Filler en een baitgrinder in 1 en maakt het mogelijk om aas als boilies en pellets te grinden en zonder morsen in een PVA zakje of funnelweb te gieten via de Filler.Je kan simpel de tube van je funnelweb op het uiteinde van de Filler zetten en hiermee zonder verspillen je funnelweb vullen. De baitgrinder is voorzien van stalen tandjes zodat zelfs hard aas als pellets of tijgernoten gemalen kunnen worden. Een fraai stukje denkwerk!

6

Het Crush ’n Fill System van het Franse Prologic.

Kortom,

Het vullen van PVA bags of funnelweb was nog nooit zo makkelijk en met behulp van bovenstaande producten en met nog enkele hulpmiddelen als baitcutters en baitgrinders wordt het helemaal een eitje. De manieren om PVA te gebruiken worden steeds inventiever. Als voorbeeld kunnen we het dit jaar uitgebrachte PVA Mesh with Baitcutter van Korum noemen welke een baitcutter in de tube van hun funnelweb system heeft geïntegreerd. Het zal mij niets verbazen als de komende jaren nog meer van deze combinatieproducten het licht zullen gaan zien. 

7

De ingebouwde baitcutter in de Korum PVA Mesh with Baitcutter

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.