5x PVA tips voor koud water

De wintervisserij is er eentje van veel observeren, korte sessies en daarin zoveel mogelijk plekken bevissen. Om dit effectief te doen is het gebruik van kleine attractieve PVA sticks een pre. PVA kan namelijk in de koudere maanden een effectieve bondgenoot te zijn om karpers om de tuin te leiden. Het probleem met PVA is alleen dat vooral koud water een negatief effect heeft op de oplostijd. Sommige soorten PVA willen er namelijk twee tot drie keer zo lang over doen alvorens ze oplossen, en dan nog blijft een residu achter wat we zelf vaak ervaren als snot. Natuurlijk zijn er diverse fabrikanten als een Nash Tackle of Korda die een zogenaamd ‘All seasons’ PVA verkopen, maar dit geldt lang niet voor al het PVA op de markt. In dit artikel geef ik je een hand vol tips om PVA zo snel mogelijk te laten oplossen in koud water!

1. Zout- en olievrij

Polyvinylalcohol of gewoonweg PVA werd 100 jaar geleden uitgevonden door de Duitser Fritz Klatte. Dit copolymeer heeft de gewoonte om bij aanraking met water, geheel op te lossen. Dit trucje kan alleen vertraagd worden door een paar factoren. Naast koud water, zorgt zout in het water ervoor dat PVA niet oplost en zorgt olie voor een soort waterafstotend laagje. Willen we dus dat ons PVA rapido oplost in koud water, dan dienen we hier op te letten. Dit betekent dat we onze stickmix moeten aanpassen. Houd je stickmix vrij van allerhande oliën om je stick niet te vet te maken. Voeg geen zout toe aan je stickmix om bijvoorbeeld waterhoudende partikels PVA vrij te maken. Gebruik liquids op alcoholbasis of voeg gewoon een klein beetje water toe om je stickmix ingrediënten te binden!

Baitsprays zijn ideaal in de winter voor extra attractie

2. PVA Accelerator

Naast het weglaten van zout en olien in je stickmix, kan je het oplossen van PVA versnellen door middel van een PVA Accelerator. Het Engelse PVA Fishing Tackle verkoopt kleine 50ml flesjes met daarin een oplossing die de afbraak van PVA versnelt. Door dit goedje te mengen met je stickmix, zorg je ervoor dat de oplostijd van je PVA wordt versneld. Een leuke toevoeging aan dit product is dat ze ook nog zijn voorzien van een flavour om nare luchtjes te maskeren. Ze verkopen deze PVA Accelerator zowel met een chili- als tigernut flavour. In Nederland is dit product te koop via Mario’s Tackle.

Door een PVA Accelerator los je PVA sneller op.

3. Grove mix

Bovenstaande tips zeggen het al: de gebruikte ingrediënten in je stickmix helpen je om je PVA sneller op te laten lossen. Door middel van bovenstaande tips versnel je de oplostijd, maar heb je je stickmix te kleverig gemaakt of je sticks te hard aangedrukt bij het maken, dan zal vooral in koud water die ‘aasdrol’ een lange tijd intact blijven. Dat terwijl we juist willen zorgen dat er zo snel mogelijk een attractief hoopje voer op de bodem ligt. Maak je stickmix dus niet te nat en gebruik het liefst grovere ingrediënten. Mijn voorkeur in de winter gaat uit naar zoete gekleurde stickmixen die ik aanmaak met een flinke portie pellets in diverse groottes. En ja, daarin doe ik zelfs 8mm pellets om de mix zo grof mogelijk te maken! Denk bijvoorbeeld ook eens aan de toevoeging van grof gehakte boilies of broodvlokken. Zoals eerder gezegd raad ik het niet aan om oliën te gebruiken. Wat veel effectiever is, is om je sticks na vervaardiging te besprayen met een baitspray op alcoholbasis. Het Japanse Marukyu en het Engelse Sticky Baits verkopen diverse interessante varianten!

Een grove stickmix valt sneller uit elkaar.

4. Grove mesh

De volgende is eigenlijk een inkoppertje maar wel eentje die we vaak niet hanteren. Gebruik in de winter PVA met een grove mesh! Hoe minder PVA er op te lossen is, hoe sneller het weg is. Een fijne mesh is interessant als we fijne ingrediënten gebruiken. Echter is het, zoals net gezegd, veel wijzer om grove, snel uit elkaar vallende, ingrediënten te kiezen. Wil je uiteindelijk een stick aan je rig hangen en uitwerpen, hang dan de haak niet achter de knoop van je stick maar haak hem er een centimeter naast. De knoop is het dikste PVA gedeelte van je stick en zal dus het laatste oplossen. Daar wil je je haak niet bij hebben zitten.

Gebruik PVA met een grove mesh.

5. Op spanning

De laatste tip die ik wil meegeven is door je PVA strak vast te knopen. Het vullen van een funnelweb kan je doen zonder je stickmix veel aan te stampen. Dat bevordert straks alleen maar het uit elkaar vallen van je stickmix. Het strak knopen van je PVA is wel belangrijk. Heb je je funnelweb gevuld, draai je PVA dan net zolang totdat de stick goed onder spanning staat en knoop hem vast. Toegegeven, je stickmix druk je zo ook aardig bij elkaar maar het gaat erom dat je PVA op spanning staat. Staat je PVA namelijk op spanning, dan zijn de PVA vezels uitgerekt en op hun dunst. Daarnaast zorgt de lichte spanning op de vezels ervoor dat ze eerder breken. Je raadt het al, je PVA lost simpelweg sneller op!

Veel succes met deze makkelijk toepasbare tips om ook in de koude maanden snel en effectief een klein hoopje voer bij je haakaas te leggen!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.