5x Retractable Butt rods

Foto header: Custom Nash Scopes by Cotswold Rods. 

Waar we een decennia geleden nog visten met 12 voeters voor de afstand en 13 voeters voor de penvisserij, zo vissen velen anno 2020 met veel kortere hengels. Waar eerder 10 voeters gebruikt werden voor enkel de bootvisserij, zo begint juist deze lengte steeds meer gemeengoed te worden. 8ft., 9ft en 10ft worden steeds meer mainstream en voor de echte diehards zijn er zelfs ‘sawn-offs’ met een hengellengte van slechts 6ft! Kortere hengels zijn compacter om mee te nemen en door de vaak vrij hoge lbs toch nog krachtig genoeg voor een aardige worp en dril. De trend van korte karperhengels komt door de trent van urban carpfishing. Zo compact en licht mogelijk mogelijk vissen. Vooral Nash Tackle kan gezien worden als de aanstichter van dit alles door influencers als Alan Blair. 

Nash Scope Black OPS retractables.

De Scope rods, het begin

Lichtgewicht vissen, minimale materialen en veel zoeken naar vis. Het stalken is steeds meer gemeengoed geworden. Zoals net al gezegd door de hype van urban carpfishing en in het bijzonder de beweging die Nash Tackle opgang bracht. Door een slimme constructie wisten ze in hun lichtgewicht Scope range een hengel te ontwerpen die qua lengte nog kleiner was dan de toch al korte 9ft en 10ft hengels op de markt. Hun innovatie van de retractable butt rods was ongekend. Een hybride van de telescoophengel en een standaard boothengel zorgde voor een kort inschuifbaar deel tussen molenhouder en startoog en leverde circa 25cm aan minder lengte op. Waar een standaard 9ft hengel twee delen heeft van 137cm, zo heeft een 9ft Scope twee delen van slechts 112cm. Dit tezamen met hiervoor speciale foedralen zorgde voor een zeer compacte setup geschikt voor diverse wateren. In deze editie van 5x gaan we kijken naar enkele retractable butt rods die op de markt verschenen. Dit type hengels won namelijk zodanig aan populariteit dat andere merken niet achter konden blijven!

Custom Nash Scopes by Cotswold Rods. 

Nash Tackle Scope Rods

We kunnen natuurlijk niet starten met dit item zonder eerst de originele retractable butt rods te behandelen. De Nash Scope rods zitten alweer in hun derde generatie en worden elke generatie weer beter. De 9ft en 10ft versies zijn verkrijgbaar in kurk, abbreviated (enkel foamen handvat) en full shrink (duplon). Daarnaast bestaat een kortere 6ft Sawn-off, een Scope Snide voor op reis en hun paradepaardje, de Scope Black OPS versie. Alle versies zijn verkrijgbaar in diverse testcurves en uitvoeringen. Voor de iets kleinere portemonnee bied Nash ook nog de Dwarf serie aan met daarin diverse retractables tegen een voordeligere prijs. 

De Scope TT rods in samenwerking met Total Fishing Tackle. 

Sonik Tackle Xtractor Rods

Het Engelse Sonik Tackle vaarde al vrij snel mee op de retractable boot met hun Xtractor range. Zij hebben diverse retractables in het assortiment in 9ft en 10ft lengte. De standaard Xtractor Carp Rod is voorzien van Japanese Shrink en verkrijgbaar in diverse testcurves. Deze is ook verkrijgbaar met kurken handvat. Daarnaast hebben ze een Xtractor Recon Carp Rod versie van 8ft in diverse testcurves die perfect is als je een sawn-off net te kort vind. Als laatste levert Sonik Tackle ook diverse bijpassende foedralen (rod sleeves) en hebben zij een compacte molen ontwikkeld voor deze hengels. De Xtractor 5000 Carp Reel. 

De XTractor Recon rod van Sonik Tackle.

Cotswold Pace Compact Rods

Waar nagenoeg alle hengels in deze editie fabriekshengels betreft, zo kwam de Engelse hengelbouwer Cotswold Rods met een serie productie van hun retractable Pace Rods. De Pace Compact Rod. Deze hengels kenmerken zich door een mat zwarte blank, full duplon, full shrink of kurken handvat en DPS molenhouder. De ogen komen van Seaguide en de hengel is verder voorzien van een randje kurk in de flare, donkere olijfgroene bindingen en carbon line clip. De Pace Compact is 10ft. lang en heeft een testcurve van 3.5lb. 

 

De Pace Compacts van Cotswold Rods.

Aqua Products Atom Rods

2020, het jaar dat het Engelse Aqua Products zijn 30 jarig jubileum viert komt Manifold en kompanen met een serie nieuwe producten die je niet direct zou verwachten bij een fabrikant van luggage. In de Atom range introduceerden ze begin dit jaar namelijk enkele retractables in 10ft. lengte en verkrijgbaar in diverse testcurves en keuzes qua handvatten. Deze in Engeland afgebouwde hengels zijn gemaakt op een 1K Japanese Carbon blank en er is keuze uit kurken of full duplon handvatten. Qua testcurves zijn ze beschikbaar in 3.24lbs, 3.5lbs en 4.5lbs. 

De Aqua Products Atom retractables. 

Fox International Explorer Rods

Ook de Engelse vos ontwierp een retractable die de naam Explorer Rod meekreeg. Deze hengels zijn gebouwd op de X3 Horizon blanks en bevatten een unieke innovatie doordat de butt section kan vastgezet worden op twee lengtes! Ze kan deze hengels zowel als 8ft. gevist worden als 10ft.! De hengels zijn voorzien van full shrink handvatten en zijn verkrijgbaar in diverse testcurves waaronder een 4.25lbs spod/marker rod.

De retractables die je kan instellen op 2 lengtes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.