5x Rig scissors

Wie kent het niet: Je probeert een stukje onderlijnmateriaal af te knippen maar in plaats dat je een rechte snede hebt, begint je soepele braid alleen maar te pluizen en trek je de vezels kapot. Een scherp schaartje is echt een vereiste wil je die oersterkte braids van tegenwoordig te lijf gaan. In deze editie van ‘5x’ behandel ik 5 enorm scherpe schaartjes waar je, bij juist gebruik, een hele tijd mee kunt doen. Let’s go!

De nieuwe Rig Blades van Gardner Tackle

O ja,

Toegegeven, het bot worden van je schaartje komt vaak niet zozeer door het veelvuldig doorknippen van onderlijnmateriaal. Wie van ons knipt niet alles wat los en vast zit met datzelfde schaartje? Toch zijn er materialen als kevlar die je schaartje bot kunnen maken. Voor onderlijnmateriaal met daarin kevlar kan je het best een getande versie gebruiken. Hier later meer over. Het beste kan je ervoor zorgen dat je je schaartje gewoon gebruikt waarvoor hij bedoeld is. Ga je ook je (etens)verpakkingen, dikkere touwen of je blikje mais ermee open maken, dan is het snel bekeken. Ook zelfs de schaartjes die lijken op zijsnijtangen, zijn niet gek op het doorknippen van rig rings, haken of de wartel op je lood!

1. Nash Tackle Cutters

Nash Tackle brengt natuurlijk al sinds jaar en dag hele aardige tools uit en ook hun Cutters is er zo eentje. In tegenstelling tot andere merken, zijn de bladen van deze Cutters zeer kort waardoor je de meest subtiele rigs kan fabriceren. Soms verwacht je van een schaartje dat hij zelfs de meest kleine uiteindes van je rig wegknipt zonder gezeur. Met deze Cutters gaat dat je lukken. Door de zeer fijne karteling van de roestvaststalen bladen, heb je voldoende grip om elk type onderlijn door te knippen. Een schaartje voor de rigperfectionisten! De prijs voor de Cutters bedraagt circa 8,50 euro.

De Cutters van Nash tackle voor het subtiele rig werk.

2. Gerber Gear Neat Freak

Het Amerikaanse Gerber Gear kennen we vooral van hun gave outdoor producten. Zeer recent hebben zij ook een kleine collectie fishingtools uitgebracht welke gebruikt kunnen worden voor diverse visdisciplines. In de collectie zit ook een braidschaartje genaamd de Neat Freak. Dit gave schaartjes bevat zeer fijn gekartelde bladen voor grip op je onderlijnmateriaal en het ergonomische Bearhand Control handvat zorgt ervoor dat je de juiste druk kan uitoefenen zonder pijnlijke vingers naderhand. Deze Neat Freak heeft als laatste ook nog enkele handige toevoegingen. Denk aan een bieropener, split shot crimper en een bevestigingspunt om hem in je bivvy te hangen. Erg gaaf spul al zeg ik zelf! De Neat Freak kost rond de 18,00 euro per stuk.

De super gave Neat Freak van het Amerikaanse Gerber Gear 

3. Carp ‘r Us Titanium Scissors

Als er 1 schaartje genoemd moet worden die echt enorm veel is gekopieerd in het wereldje, dan is het wel het ontwerp van dit schaartje. In de roestvaststalen variant zijn er tientallen merken die hun naam hebben laten toevoegen aan het lemmet. Het Engelse Carp ‘r Us daarentegen, pakte het mijns inziens net iets slimmer aan en liet dit schaartje uit titanium vervaardigen en waren daardoor net even anders dan de anderen. De Titanium Scissors heeft, zoals de naam al zegt, een titanium coating waardoor de bladen een stuk harder zijn. Hierdoor kan je niet alleen braids en nylons prima doorknippen maar zelfs ook leadcore. Ga ook met dit schaartje niet de wartel van je lood afknippen. Zelfs een titanium gecoat blad vindt dat niet leuk! De prijs voor deze Titanium Scissors ligt rond de 15,00 euro.

De titanium gecoate Titanium Scissors van Carp 'r Us

4. RidgeMonkey Nite Glo Braid Scissors

Net als de variant van Carp ‘ Us, is ook de variant van RidgeMonkey gebaseerd op dat kenmerkende ontwerp. Toch heeft ook RidgeMonkey meerwaarde toegevoegd aan dit ontwerp door de handvatten te voorzien van foto-luminiscerende pigmenten, of te wel, glow in the dark! De bladen van het schaartje zijn voorzien van een zeer subtiele karteling om de meeste soorten braids en nylons door te knippen. Door middel van het Safety Locking mechanism zet je de bladen vast voor het opbergen. De glow in the dark hanvatten zijn een uitkomst voor de nachtvisser die zijn spullen nog weleens kwijt is. Handig gevonden! De kosten voor dit schaartje bedragen 12,00 euro.

Licht in het donker met de Nite Glo Braid Scissors van RidgeMonkey

5. Carp Whisperer Fishing Scissors

Het laatste schaartje dat ik wil behandelen is van Ernesto Kamminga’s Carp Whisperer. Hun rode Fishing Scissors is namelijk zo’n schaartje die je voor de lange termijn hebt. De bladen van deze Fishing Scissors zijn gemaakt van roestvaststaal. Het ene blad is voorzien van een karteling, het andere blad is effen. Hierdoor heb je voldoende grip op zo’n beetje elk type onderlijn. De schroef die de twee bladen bij elkaar houdt is stelbaar. Je kan dus zelf de bladen weer vaster draaien wanneer ze, door gebruik, losser zijn gaan zitten. De prijs voor dit stukje gereedschap bedraagt 8,50 euro.

De rode Fishing Scissors van Carp Whisperer

Onderhoudstips

In feite kan je met elk rig schaartje op de markt lang doen mits je hem enkel gebruikt voor het doorknippen van onderlijnmateriaal. Let op, dit is echt een vereiste! Ook kan juist onderhoud veel doen. Probeer zand tussen de bladen te vermijden. Was je schaartje na je vistrip dan ook even af en droog hem met een doek. Het scharniertje van de de bladen soms even een drupje olie geven doet ook wonderen. Is een rig schaartje echt bot, dan wilt slijpen nog weleens helpen. Een oude tip is om ruw schuurpapier te knippen om de bladen te scherpen. Mijns inziens betekent een bot rig schaartje gewoon vervangen. Ze kosten de hoofdprijs niet en een scherp schaartje werkt zoveel fijner. Goed voor de economie ook!

De Serrated Braid Scissors van Solar Tackle

Kortom

Op de markt zijn veel verschillende schaartjes. Koop er eentje waarbij een van de bladen is ieder geval is gekarteld. Hierdoor heb je het meeste grip op je onderlijnmateriaal. Koop er ook eentje die lekker in de hand ligt en je vingers niet afknellen en ben je linkshandig, dan kies je er eentje met grote ogen met voldoende vingerruimte. Een schaartje waarbij je de stelschroef kan vastdraaien heeft zijn voordelen. Je kan immers de bladen weer strakker op elkaar afstellen. Toch kan zo’n stelschroef ook weer losser gaan zitten dan bij schaartjes die voorzien zijn van een vaste popnagel. Er is voldoende keuze op de markt en ieder heeft zijn voorkeuren. Bovenstaande scharen doen in ieder geval wat ze moeten doen maar oriënteer je zeker op de mogelijkheden die er zijn. Zelfs de aanschaf van zo’n simpel product als een schaartje is door de enorme keuze soms lastig.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.