5x Shot on the Hook

De shot on the hook is een van die methodes waarmee je de gemiddelde rig nog doeltreffender maakt. De shot on the hook is een methode waarbij je door middel van een contragewichtje in de haakbocht ervoor zorgt dat bij een opname de haakpunt naar beneden wijst en hierdoor sneller prikt in de onderlip. Je gebruikt dus als het ware het subtiele gewicht van lood of tungsten om de haak gericht naar beneden te laten vallen tijdens de aasopname. In de regel zorgt dit ervoor dat de rig net wat sneller prikt en dat is vaak het verschil tussen vangen en blanken. In de 5x van vandaag staan we stil bij 5 methodes hoe je met de producten van anno 2016 een shot on the hook kan creëren. Laten we beginnen.

De conventionele shot (Bron foto: Martin Post)

De conventionele shot (Bron foto: Martin Post)

Conventionele methode

De meest voor de hand liggende methode om een shot on the hook te creëren is natuurlijk de conventionele methode. Voor het maken heb je slechts twee benodigdheden nodig en dat zijn sterk maar dun naaigaren en loodhageltjes. In Engeland zijn het vooral de zachte loodhagels van Dinsmores die voor dit werk worden gebruikt. Er zijn meerdere manieren om het naaigaren op de haaksteel te monteren. In de conventionele manier knoop je door middel van een zogenaamde naaldknoop de naaigaren op de haaksteel en monteer je op korte afstand van de haaksteel je loodhagel. Sommigen werken de loodhagel nog af met een zwarte watervaste stift om zo het geheel te camoufleren. Toch zijn er anno 2016 veel makkelijkere manieren die we hieronder zullen behandelen.

shot

Speciaal Shot & Hair Wire van het Nederlandse Element Tackle

1. Hair and shot on the hook kit

Wil je zo’n conventionele shot on the hook maken dan dien je een naaldknoop te gebruiken. Toch wordt deze knoop in de regel niet zoveel gebruikt en kan een simpele knoop ook al voor voldoende houvast zorgen. Een handig item van Piet Vogel’s Rigsolutions is zijn Hair and shot on the hook Kit. De kit bestaat uit een tube met daarop 10 stuks garen voorzien van naaldknoop. Door je haak in de tube te zetten kan je de naaldknoop over je haaksteel rijgen waarna je hem aantrekt. Deze kit bespaard je hiermee het knopen. Iets wat veel vissers toch wel lastig vinden.

De Hair and shot on the hook kit van Rigsolutions

De Hair and shot on the hook kit van Rigsolutions

2. De subtiele shot

In 2010 beschreef Erwin van Hensbergen een nieuwe benadering van de shot on the hook door het gebruik van putty. Door een klein stukje putty tussen je vingers warm te rollen en hem daarna plat te knijpen, kun je hem om je haaksteel kneden en zo een subtiele shot plaatsen. Je kan door het gebruik van putty je aas perfect uitbalanceren en de haak enigszins camoufleren. Tijdens een aanbeet zal de putty al vrij snel van de haak afvallen en geen belemmering zijn voor de verdere drill.

De subtiele shot

De subtiele shot

3. Shot On The Hook Rubbers

Toch kan het anno 2016 nog makkelijker en wel met de recent uitgekomen Shot On The Hook Rubbers van Spro Strategy. Deze kant-en-klare rubbers rijg je aan een zijde simpel over de haaksteel. Aan de andere zijde kan je op de uitsparing een loodhagel naar keuze plaatsen. Het voordeel is dat er niet meer hoeft worden geknoopt en je veel minder tijd kwijt bent met het plaatsen.

De kant-en-klare Shot On The Hook Rubbers van Spro Strategy

De kant-en-klare Shot On The Hook Rubbers van Spro Strategy

4. Hook Shot Kit

Avid Carp introduceerde hun versie welke veel vergelijking kent met het product van Spro Strategy en dat zijn hun Hook Shot Kits. Deze Hook Shot Kits bestaan uit kleine staafjes met een oogje welke je over je haaksteel heen schuift. Er zijn twee verschillende versies te verkrijgen voor zowel dunne als dikstelige haken. Er zijn drie verschillende gewichtjes te gebruiken welke je op het staafje kan drukken. Deze gewichtjes zijn 0.2 gram, 0.4 gram en 0.8 gram zwaar.

De Hook Shot Kit van Avid Carp

De Hook Shot Kit van Avid Carp

5. Downforce Shot on the hook Beads

Een van de laatste innovaties op dit gebied zijn de Downforce Shot on the hook Beads van het Nederlandse PB Products. Deze handige beads zijn gemaakt van tungsten (wolfraam) en zijn druppelvormig. Op het smalle gedeelte is een klein gaatje te vinden waar je je haak doorheen rijgt. Ze zijn verkrijgbaar in diverse gewichten als 0.2 gram, 0.3 gram en 0.4 gram. Deze variant is qua snelheid en afwerking een van de beste in dit rijtje. Een aardig stukje innovatie!

De Downforce Shot on the hook Beads van PB Products

De Downforce Shot on the hook Beads van PB Products

En met de variant van PB Products ben ik alweer aan het einde van deze editie aangekomen. Ondanks dat de shot on the hook methode voorheen een van de lastigere methodes was om in te zetten, zo hebben de fabrikanten door slimme producten ervoor gezorgd dat het een stuk makkelijker is geworden. Probeer een van bovenstaande manieren uit en doe je voordeel met deze effectieve methode!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.