5x tips voor beginnende karpervissers

Door de komst van internet denken veel beginnende vissers dat het karpervissen een eitje is, internet staat vol met reuze karpers en dat geeft dan ook verwachtingen. Eenmaal aan het water blijkt het toch iets moeilijker om zo’n reus te strikken;) In deze versie van “5x” zal ik vertellen hoe je in mijn ogen het beste kunt beginnen met karpervissen. Van goedkoop aas tot materiaal, alles komt aan bot.

1. Hoe begin je?

Nadat je verkocht bent aan de plaatjes op het internet wil je zelf ook wel eens een karper vangen. Je meldt je aan bij een HSV (Hengel sport vereniging) en het vissen kan beginnen. Eerst moet er natuurlijk materiaal gekocht worden. Het beste is om naar een lokale hengelsportzaak te gaan en daar het materiaal te kopen. Zij kunnen je dan uitleggen hoe alles werkt en mocht er iets kapot gaan, dan kun je het zo terugkrijgen mits je de bon nog hebt.

Zorg dat je een vergunning hebt ander kun je behoorlijke boetes krijgen!

Dit zijn naar mijn mening de basis benodigdheden om te beginnen met karpervissen:

  • Hengel
  • Molen
  • Onthaakmat
  • Landingsnet
  • Haakjes
  • Dobber/lood
  • Vislijn
  • Aas
  • Visvergunning

Wanneer je deze dingen hebt zal je in staat zijn om een karper te kunnen vangen. Zoals ik al zei, ga naar een hengelsportzaak en bestel je materiaal (de eerste keer) niet op het internet. Het lijkt allemaal heel makkelijk maar toch kun je voor onaangename verrassingen komen te staan als je het besteld. Personeel in een hengelsportzaak helpt een beginnende visser altijd graag.

2. Neem niet teveel hooi op je vork

Zoals ik eerder al zei staat het internet vol met grote vissen, filmpjes van mannen uit Frankrijk en ga zo maar door. Het lijkt allemaal makkelijk maar deze mannen zeggen er niet bij dat zij hier jaren voor hebben geïnvesteerd. Ga er dus niet van uit dat jou (als beginnende visser) dit ook allemaal 123 gaat lukken. Teveel hooi op je vork nemen kan op twee manieren, aller eerst met materiaal keuze. Je kunt natuurlijk als je je eerste visspullen gaat kopen meteen het duurste van het duurste nemen. Vaak stoppen deze mensen al naar een half jaar omdat de vangsten uitblijven. Niet alleen is dit zonde van het geld, ook leer je niet veel als je meteen met zo’n uitrusting begint.


Koop dus niet meteen zo’n uitrusting;)

Een voerboot is ook erg populair en is ook super handig. Toch is het veel beter wanneer je zelf eerst leert werpen en ook het peilen beheerst met een hengel. Op een voerboot kun je namelijk een dieptemeter zetten, peilen is dan overbodig. De tweede manier waarmee je teveel hooi op je vork kunt nemen is met de stek keuze. Voor mij is het allerbelangrijkste ,wanneer je begint met vissen in het algemeen, om een water uit te kiezen waar je ook kansen hebt. Ik raad je daarom ook sterk aan om op een verenigingsvijver te beginnen, vaak kun je hier relatief makkelijk een vis vangen. Begin dus niet op een rivier of op een groot meer met karpervissen want dan zal je de moed snel in de schoenen zakken.

3. Aas en montage

Karpers zijn alles eters, van larven tot aan frikadel. Ze eten letterlijk alles, toch zijn ze op een paar dingen verzot. Boilies zijn het populairste karperaas en zijn nu niet meer weg te denken. Er zijn zoveel verschillende smaakjes en geurtjes. Een boilie is een deeg bolletje waar van alles en nog wat in verwerkt is, van vogelzaad tot aan tonijn. Je hebt twee verschillende soorten boilies, de grondboilie en de Pop-Up boilie. De Pop-Up is een drijvende boilie, die wordt vaak ingezet op wierrijk water omdat je zo mooi je aas kunt presenteren boven het wier. Een grondboilie wordt het vaakst ingezet door vissers. Al die boilies zijn prachtig en ze zijn ook niet meer weg te denken. Toch zijn deze bolletjes niet erg goedkoop, vooral wanneer je voor wilt voeren (voeren voordat je daadwerkelijk gaat vissen om het vertrouwen van de vis te winnen) kunnen de kosten hoog oplopen. De duurste boilie is lang niet altijd de beste. Voor de introductie van boilies was mais het voer waar het meest mee werd gevist.


Zoals je ziet eet een karper zelfs vis!

Nog steeds is mais een super effectief aasje wat doorbrekend kan zijn. Nog wat andere aassoorten zijn; tijgernoten (kijk op internet hoe je deze moet bereiden), fake food, pellets, brood en nog veel meer. Tijdens het karpervissen maak je gebruik van een speciale onderlijn, onder de haak is een hair gemonteerd. Een hair is een lusje wat onder de haak zit. Je schuift het aas op een boilienaald en haalt de naald door het lusje. Dan schuif je het aas op het lusje en plaats je een stoppertje aan het einde van de lus. Het stoppertje zorgt ervoor dat je aas er niet vanaf valt tijdens het werpen. Wanneer je montage in het water ligt zuigt de karper het aas op, hij zal nattigheid voelen wanneer de haak ook meekomt. Hij spuugt het uit en de haak draait dan in de lip van de karper om vlees te pakken. Door het tegengewicht van het lood zal de haak nog verder in de lip komen. Wanneer je met een dobbertje vist zal je op het juiste moment moeten aanslaan.

4. Kennis

Vissen is veel meer dan daadwerkelijk aan het water zitten, je moet wat weten om je visserij te verreiken. Wanneer je al wat langer vist wil je ook op andere wateren vissen. Je zult dan ook met andere omstandigheden te maken krijgen. Het beste kun je een aantal keren naar het nieuwe water gaan om te observeren. Turen over het water en kijken waar activiteit is, zoek de hotspots! Het kan zomaar zijn dat je 5 sessies niks vangt puur en alleen omdat je op de verkeerde plaats vist. Als je ergens nieuw bent praat dan ook met locals. Locals zijn mensen die al langer op het desbetreffende water vissen en er dus ook meer over weten. Zo lang je normaal tegen hen doet willen zij je ook wel helpen met je zoektocht. Tenslotte is het heel slim wanneer je wat karperboeken leest, deze staan bomvol met informatie. Kijk ook eens op het internet, zoals ook op het Carpfeeling forum (http://www.carpfeeling.com/forum/default.aspx). Daar zijn er altijd mensen die je graag willen helpen! Tegenwoordig kun je ook filmpjes kijken op Youtube , belangrijk is wel dat je alleen de informatie gebruikt die jij nodig hebt in jouw visserij. Loop niet te hard van stapel;)


Karperboeken staan bomvol informatie!

5. Niet opgeven

Een karpervis carrière kan erg taai zijn, vooral in het begin. Zaak is dan om niet op te geven! Het is natuurlijk niet leuk wanneer jij niks vangt en andere vissers wel, weet dat als je maar lang genoeg door gaat ook jij je vissen gaat vangen. Je zult zien dat je dan ook veel meer plezier in het vissen krijgt. Iedereen heeft wel eens een mindere periode qua vangsten. Zelfs de mannen die met 40 kg karpers poseren;)


Geef niet op, de vis komt vanzelf!

Veel succes!

Sam van Schaik

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.