5x Tips om je onderlijn te verzwaren

In sommige situaties is het heel erg belangrijk dat je rig strak op de bodem ligt en dit bereik je natuurlijk door je onderlijn te verzwaren. Je rig valt minder op waardoor een karper hem minder snel zal opmerken en niet zal schrikken. Een bijkomend voordeel is dat door het gewicht je haak bij een aanbeet naar beneden wordt getrokken en sneller vlees pakt. Erwin van Hensbergen schreef in het geboortejaar van CarpFeeling 2009, het artikel 'je onderlijnen verzwaren’ en dat is al erg leuk om terug te lezen. In de loop van de tijd zijn er natuurlijk andere manieren ontwikkeld om je rig te verzwaren en geven we je in deze reeks van 5x enkele manieren om je onderlijn te verzwaren.

Knijplood

We kennen het allemaal wel, een simpel bolletje lood met inkeping dat we dichtknijpen op de lijn. Het voordeel van knijplood is dat het geen beschadigingen aan je lijn veroorzaakt. Knijploodjes worden het meest gebruikt van 0.2 gram tot 2 gram en het aantal gram dat je moet gebruiken is afhankelijk van factoren zoals stroming, maar ook hoe veel tegendruk je wilt geven bij de aasopname. Een nadeel is het toekomstige loodverbod maar gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg loodvrije ‘knijploodjes’ op de markt. Let dus goed op bij het aanschaffen van knijplood en ons advies is dan ook zeker om te kiezen voor loodvrije knijploodjes voor een beter milieu. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de Dinsmores Camo Egg Shots waar we onlangs al kennis mee mogen hebben maken door de review van Tim. De Camo Egg Shots zijn redelijk bekend doordat de loodhagels een stuk zachter zijn dan van andere merken. Ze zijn verkrijgbaar in drie verschillende kleuren, silt, green en gravel. Ze zijn verpakt in een 5-compartiments looddoosje met verschillende groottes. Lees voor meer informatie de review van Tim. Ze zijn onder andere verkrijgbaar bij Zunnebeld. Ook het Nederlandse Leadfree heeft een loodvrije versie van het bekende knijplood in het assortiment, ook deze is verkrijgbaar bij Zunnebeld. 

Dinsmores Camo Egg ShotsDinsmores Camo Egg Shots

Putty

Putty wordt ook wel kneedlood genoemd in de volksmond, maar zoals de naam al doet vermoeden komt hier meestal geen lood bij kijken maar wordt hier vaak wolfraam oftewel tungsten in verwerkt. Dit materiaal is zelfs zwaarder dan lood en je zult het dan ook vaak terugvinden in de kleinere loodalternatieven. Putty is herbruikbaar, voorkomt beschadiging aan je onderlijn maar het verwerken aan je lijn kan soms een wat onhandige klus zijn. Ook blijft het niet altijd zitten en tegenwoordig zijn dan natuurlijk ook de Tungsten Putty Holders verkrijgbaar.  Het kleine stukje putty kan je op veel manieren gebruiken en dus ook om je onderlijn te verzwaren. Over het algemeen is putty redelijk taai maar we zien in de vele merken die op de markt gebracht zijn toch wel wat verschillen. Houd zeker ook even rekening met de weersomstandigheden, want als het erg koud is kan de putty erg taai zijn. Je kan het natuurlijk wat opwarmen door het op je keteltje of koffiepot te leggen. Toch zijn er ook merken op de markt die beweren dat hun putty juist ook bij lage temperaturen te gebruiken is zoals bijvoorbeeld de Hybrid Tackle Filth Tungsten Putty die we bespraken in de CF News Flash van januari. Een andere Putty die goed te verwerken is bij lage temperaturen is de Supertac Rig Putty van Mosquito. Deze Putty heeft in tegenstelling tot de meeste andere geen tungsten als gewicht verwerkt in de putty, maar een andere substantie. Tevens claimen ze dat deze putty beter blijft zitten dan de meeste andere.

Heavy Weight putty van Strategy
Heavy Weight putty van Strategy

Sinkers

Mocht je het knijplood en de putty allemaal niet zo ziet zitten (wat ik me overigens helemaal kan voorstellen) kan je het je jezelf makkelijker maken door gebruik te maken van Sinkers. Een nadeel is dat je ze maar 1 keer kunt gebruiken, tenzij je vist met dunne onderlijnen en ze over kunt schuiven. De bevestiging is veel eenvoudiger dan het gebruik van knijplood en putty. Je haalt de onderlijn door het oog van de Sinkers en schuift de Sinker over de onderlijn. Als tip wil ik je meegeven dat het nog makkelijker gaat door je onderlijn nat te maken. Het mooie van Sinkers is dat deze perfect in positie blijven en niet van de onderlijn vliegt zoals met Putty wel eens kan gebeuren. Nu zou je ook de putty weer rond je Sinker kunnen kneden als deze niet zwaar genoeg is. Doordat de meeste Sinkers verkrijgbaar zijn in de Safezone kleuren, kan je je onderlijn perfect camoufleren. Zo kennen we bijvoorbeeld de Tungsten Sinkers van Nash en de Tungsten Hooklink Weights van Korda.\\

Nash heeft diverse sinkers om je onderlijn te verzwaren
Nash heeft diverse tungsten producten om je onderlijn te verzwaren

Fox Edges Kwik Change Pop Up Weights

Eigenlijk zijn deze gewichtjes van Fox gemaakt om je pop-up montages perfect uit te balanceren, maar in de praktijk blijkt dat deze ook perfect te gebruiken zijn om je onderlijn te verzwaren. De gewichtjes worden bevestigd door een stukje rubber uit te rekken en dit in de sleuf te plaatsen. Hierdoor ontstaat er een goede bevestiging die de onderlijn niet beschadigt. Het gewichtje kan simpel verplaatst worden door de onderlijn te bevochtigen en het gewichtje voorzichtig te verschuiven. Kwik Change Weights zijn praktisch, gestroomlijnd en vallen niet op onder water. Ze worden geleverd in een nette en praktische dispenser met 2 meter rubber tube om de buitenkant gewikkeld en verkrijgbaar in vier populaire en praktische gewichten. Kijk voor meer informatie op de site van Fox.

Kwik Change WeightsPraktisch en gestroomlijnd

Keuze onderlijn

Als laatste tip hebben we de keuze voor het type van je onderlijn, want als je voor de verzwaarde zinkende onderlijnen kiest zal je nog weinig moeten verzwaren aan je onderlijn. Deze variatie onderlijnen bevatten tungsten en blijven als een baksteen op de bodem liggen en vallen zeker niet op. Zo kennen we de ESP Tungsten Loaded Hooklink en Fox Coretex Hooklink. Maak je graag gebruik van stiff rigs dan gebruik je vaak fluorocarbon onderlijnen en deze zijn vaak van nature al zwaar.
Als soepele onderlijnen meer jou ding zijn moet je even goed opletten want er zijn diverse gevlochten onderlijnen met een zwevende eigenschappen, deze zal je dan natuurlijk wel moeten verzwaren als je hem strak op de bodem wilt hebben. Zo maken wij wel eens gebruik van de Nash Triggalink, dit is een elastische gevlochten onderlijn wat erg handig is tegen het kopschudden maar door de structuur is hij zwevend en zal je hem ook moeten verzwaren.

ESP Tungsten loaded hooklinkESP Tungsten Loaded Hooklink.

Ben je na al deze tips toch nog nieuwsgierig naar de soorten onderlijnen check dan zeker even dit artikel. Succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.