5x Voorjaarstips

Het voorjaar staat voor de deur en veel vissers hebben hun eerste uurtjes alweer aan de waterkant doorgebracht. Na een lange periode van koude en inactiviteit begint het vissersbloed immers weer te stromen en we weten allemaal dat daar geen wil tegen is opgewassen. Om je kansen in het voorjaar te vergroten is het verstandig om rekening te houden met een aantal belangrijke factoren.

Zoek de vis op de ondiepe stekken

Ok, het is een cliché, maar je vangt geen/weinig vis als je op de verkeerde plekken vist. Dat geldt natuurlijk het hele jaar, maar het is zeker in het voorjaar van groot belang. De vissen verzamelen zich vaak op de ondiepere stekken, waar de eerste zonnestralen het snelst effect hebben en waar het water iets warmer is dan de rest van de omgeving. Soms hoeft het verschil in watertemperatuur maar 1 of 2 graden te zijn om een groot gedeelte van het bestand aan te trekken.

Deze veertiger werd begin april gevangen op slechts 40 centimeter diepte
Deze veertiger werd begin april gevangen op slechts 40 centimeter diepte

Je vindt de vis dan ook vaak in de oeverzones, op windstille en zonnige stekjes of tussen de rietstengels. Maak daarom voor je gaat vissen een rondje om het water met de polaroid op je neus, want hier maak je absoluut het verschil mee. Als de vissen zich in de kantjes ophouden is het natuurlijk wel belangrijk om zo geruisloos langs het water te sluipen. Houd je ogen open en blijf observeren. Beter een korte tijd op een stek waar vis ligt, dan uren op een stek waar ze niet zijn.

In het voorjaar doe je er dus verstandig aan om je niet te focussen op diepe afgravingen, maar lekker uit te pakken op ondiepe (stads)wateren, meertjes, slootjes en polderstelsels. Deze warmen snel op en de vissen komen veel eerder op gang.

Trek de aandacht

In het (vroege) voorjaar wordt er vaak nog niet heel actief geaasd. Iedere aasopname is daarom meegenomen en dat kan je zelf in de hand werken door te vissen met opvallend haakaas. De karper is immers een nieuwsgierig ingesteld dier en zo’n fel aasje trekt absoluut zijn aandacht. Daarbij komt ook dat de vissen net uit hun wintermodus komen en vermoedelijk minder alert zullen zijn dan later in het jaar (na enkele vangsten). Dit tezamen is in mijn ogen dan ook dé reden dat de karpers in het voorjaar vaak vallen voor fluoro pop-ups of felgekleurde aasjes.

Opvallend aas zorgt vaak voor een extra visje
Opvallend aas zorgt vaak voor een extra visje

Ook het soaken van je haakaas kan een absolute meerwaarde zijn, waardoor je net dat beetje extra kans maakt op een aanbeet. Door het soaken komen immers meer attractors vrij die zullen stijgen naar verschillende waterlagen en de vissen zullen aantrekken. Vergeet trouwens ook de natuurlijke aasjes als maden en wormen niet. Vooral die kunnen echte killers zijn in het voorjaar.

Pas op met voeren

De watertemperatuur is nog laag en de vissen zijn nog niet erg actief. Door teveel te voeren decimeer je je eigen kansen, want de vis heeft langere tijd nodig om het aas te verteren. Gedurende die tijd zal de vis niet of weinig voedsel tot zich nemen en ligt jouw haakaasje soms voor Jan met de korte achternaam te wachten. Kies in het voorjaar daarom bij voorkeur voor een goed verteerbaar aasje en voer weinig. Vis je instant dan doe je er verstandig aan om slechts een kleine hoeveelheid boiliekruim of pellets bij het haakaas te voeren. Zodra de watertemperatuur gaat stijgen richting 13/14 graden kan de voerhoeveelheid langzaam worden opgekrikt. Zo rond deze temperaturen gaan de vissen weer meer voedsel tot zich nemen om aan te sterken voor de komende paaiperiode. Dit is het moment om jouw targetvis op topgewicht te vangen dus benut je kansen.

Voer niet teveel en kies voor aangepast aas
Voer niet teveel en kies voor aangepast aas

Meten is weten

Ik refereerde er net al naar, maar een thermometer is een belangrijk attribuut in het voorjaar. Zodra het water de 10 graden heeft bereikt zullen de vissen weer actiever gaan worden en dat is het moment waar we met zijn allen op zitten te wachten. Houd er wel rekening mee dat de temperatuur erg zal schommelen tijdens de eerste voorjaarsdagen. Waar het overdag lekker zonnig kan zijn, komt het meer dan eens voor dat er ’s nachts vorst aan de grond wordt gemeten. Deze schommelingen hebben vaak een negatieve invloed op de watertemperatuur en de vis, die erg in activiteit kan wisselen. Houd daarom zelf de temperatuur goed in de gaten en handel naar omstandigheden. Door de thermometer frequent te gebruiken op verschillende locaties krijg je ook snel een goed beeld van de interessante voorjaarsstekken.

Een rietkraag is vaak een hotspot
Een rietkraag is vaak een hotspot

Blijf mobiel

Uit de voorgaande tips valt al op te maken dat mobiele visserij erg lonend kan zijn. Zoek en volg de vissen, bevis ze op de plekken waar je ze ziet of verwacht. Pas je materiaal aan naar de omstandigheden en durf ook met slechts één hengel te vissen op een klein stekje als de omstandigheden daarom vragen. Beter met één rig op scherp, dan met een tweede lijn de stek onbewust afblokken of de vissen alarmeren.

En met deze laatste tip ben ik aan het einde gekomen van deze editie van 5x. Voor veel vissers zullen de tips niet onbekend in de oren klinken, maar ik hoop dat er ook vissers zijn die er iets aan hebben gehad. Heel veel succes dit voorjaar, vang wat moois en geniet van dit prachtige seizoen.

Een vette Franse schub, gevangen op een ondiep kanaal
Een vette Franse schub, gevangen op een ondiep kanaal

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.