Alles behalve boilies

Er zijn wateren die zoveel boilies gezien hebben dat het loont om naar alternatieve aassoorten uit te kijken. Op een zwaar bevist cultuurwater werd op gegeven moment op van alles gevangen behalve boilies omdat er gewoon erg veel mee gevist was. Hier wist een penvisser met een zelf in elkaar geknutseld deegje goed te scoren. Hij ving regelmatig een karper en bij de boilievissers hingen de wakers angstvallig stil. Toen z'n deeg op was ging hij een rondje om het water maken om te vragen of er toevallig iemand nog een stukje brood van z'n eventuele lunch kon missen. Hij veroverde zo een krentenbol en ook deze hadden de karpers graag want met een vlokje hiervan lag binnen no time warempel de volgende karper op de kant.
 


Iets soortgelijks maakte ik eens mee toen ik tijdens een vakantie een rondje liep om een druk bevist campingwater. Het water was geheel omsingeld door rodpods, het leek wel een belegering. Een oud mannetje zetelde zich met de penhengel tussen al dit geweld een beaasde zijn haak met een “good old” kruimig aardappeltje. Ra ra wie ik als enige een karper zag vangen?
 

 
Hookpellets doop ik voor het ingooien in de drabpot


Als ik zelf op een druk bevist water, waarvan ik weet dat het “gehamerd” is met boilies, moet zien te slagen dan grijp ik statisch meestal met de ene stok naar tijgernoten of andere particles en met de andere stok naar pellets. Dan kijk ik wat er op dat moment het beste werkt. Na een eventuele vangst verdubbel ik meestal de vangende aassoort. Met de tijgernoten valt eventueel te experimenteren met een natuurlijke zoete toevoeging zoals betalin, verschillende smaken syrups, cola, oud bruin bier of gewoon suiker. Een snowman van een echte en een pop up artificial tijgernoot kan ook doeltreffend zijn. Voor de pellets maak ik een soort drabpot (dippot met zeer dikke stroperige natuurlijke ingrediënten) waar ik de pellet even flink doorheen haal.
 


Red venom geeft een niet chemische spicy rode wolk onder water


Voor deze drab gebruik ik bijvoorbeeld een mix van visolie, gestampte knoflook, siervissenvoer en mosselpoeder. Ook heb ik er eens Red Venom aan toegevoegd en daarmee kun je onder moeilijke omstandigheden zeker een troef in handen hebben. Deze stof geeft een niet chemische rode wolk aan het water af en heeft een spicy smaak. Ik zetelde me eens naast een karpervisser die met ongedipte pellets al uren zat te blanken en wist op de overal even vlakke bodem (dus vergelijkbare stek) binnen 10 minuten na het inwerpen met de Red Venom “drabpellet” al een run af te dwingen.
 


Gesuikerde macaroni bij het penvissen


Als ik in de polder ga penvissen dan pak ik altijd sweetcorn of aardappel. Hier hoef je niet moeilijk te doen. Op druk beviste cultuurwateren  heb ik als troeven voor het penvissen gesuikerde macaroni of 2 verschillende soorten deeg. Het eerste deeg is gebaseerd op het hennepdeeg recept van Rini Groothuis. De samenstelling is alleen net iets anders met brinta, custard, tarwebloem, suiker en gemalen hennep. Als dip fungeert uiteraard hennepolie. Het tweede deegje is gebaseerd op vismeel met wederom brinta als basis. Toevoegingen zijn vismeel, tarwebloem, mosselpoeder en siervissenvoer. Zelfs een snoekbaars kon eens een keer niet van dit laatste deegje afblijven.


 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.