Aparte karpermodellen

Het is nu bijna 40 jaren geleden dat ik voor het eerst serieus de karper achterna zat. Een periode die gedomineerd werd door de overbekende slanke OVB-schubkarper. Deze torpedo werd ooit gekweekt omdat hij minder vatbaar voor ziektes dan zijn voorganger de edelkarper zou zijn maar hij biedt qua uiterlijk onderling vrij weinig variatie. In mijn jeugd waren alle singels en vijvers van het dorp waar ik opgroeide al ruim voorzien van deze karpers. Ze werden omgeven door slechts enkele oude (Heidemij) spiegels. Met suikerdeeg wist ik rond mijn 11e levensjaar eens 10 scharrelschubs achter elkaar te vangen en ze leken allemaal sprekend op elkaar. Hiermee is gelijk mijn voorliefde voor aparte karpermodellen verklaard. Als er na een serie “basic”schubs ineens een hoge spiegel in het net ligt dan is dat logischerwijs een surprise.

In Frankrijk is het vangen van een spiegel met een knik achter de kop, waardoor de vis een imposante hoge rug heeft, geen uitzondering. Dit is daar een standaard kweekvorm maar ik kan er door de vele verschijningsvormen qua postuur en beschubbing geen genoeg van krijgen. Van een echte (dus volledig schubloze) lederkarper heb ik er hooguit een handvol gevangen. Vaak vang je “bijna leders” die toch nog een paar schubben bovenop hebben. Mijn recordleder stamt hierdoor nog steeds uit 1996. Een Franse beauty (met knik) die op de foto staat alsof hij zojuist gevernist is. 

Kort dikkertje met splitstaart

Soms is de rug zo hoog dat er sprake is van een zgn. schotelmodel. Tijdens een vakantie ving ik ooit een spiegeltje welke haast net zo hoog was als dat hij lang was. In ons land zijn dit zeldzaamheden en als er ergens eentje zwemt dan is dit duidelijk een zeer afwijkend exemplaar tussen zijn gestroomlijnde soortgenoten. Ik herinner me nog een schub uit een boek van Evert Aalten, gevangen in het riviertje de Angstel in de 90er jaren, die de bijnaam “de Schotel” had. Een korte geblokte schub met een voor ons land extreem hoge rug. Als ik nog eens in dat boek kijk dan blader ik steevast naar de pagina met de foto van deze vis.


De "geverniste"leder uit 1996 die gevangen werd op Lac de Panthier

Veel aparte modellen in circuitwateren hebben hun naam te danken aan hun verschijningsvorm. Zo ving ik ooit Puntbuik (toelichting overbodig), Anorexia (een plank van een spiegel zonder ook maar een beetje buik) en André van Duin (nee, dit was niet door zijn papagaaigehalte maar deze vis had van zichzelf gewoon een heel guitige kop).


Een wel zeer slanke Hollandse "kaasplank"

Quasimodo is ook een bijnaam die je regelmatig hoort. Ik ving eens een bepaalde bijgenaamde Quasimodo en dezelfde vis ving ik 2 jaren later wederom. Hij had geen bochel maar een vergroeide staart die enigszins uit het lood omlaag gegroeid was waardoor hij herkenbaar was tussen zijn kaarsrechte OVB- soortgenoten. De vis was overigens verder gewoon kerngezond. De Lompe is een bijnaam die ook weer voor de hand ligt. Rini Groothuis beschreef in 1 van zijn boeken een water waarin een dikke donkere spiegel altijd steevast als eerste op de kant kwam. Deze had begrijpelijk ook “de Lompe”als bijnaam. Ze wilden hem eigenlijk niet meer vangen maar de Lompe vrat alles en viel niet te ontwijken.


Quasimodo

Het vangen van een schubkarper in Frankrijk kan regelmatig uitpakken in een hoog bronskleurig exemplaar. Dit is dan duidelijk een afstammeling van een spiegelras. Als je gewend bent om voornamelijk Hollandse “kaasplanken” te vangen dan is dit een welkome afwisseling.


Extreme dikbuik

Het zijn de vele uiterlijke verschillen die de karper voor mij een flinke streep voor geven op andere vissoorten. De verrassing als de karper zich vlak voor het netten voor het eerst aan de oppervlakte laat zien is een moment wat me nog immer als een magneet naar de waterkant blijft trekken.


Franse schub met spiegelroots

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.