Back to basic

Soms heb ik van die periodes, dat ik na een lange tijd van intensief statisch vissen een aantal weken de struinhengel tevoorschijn haal. Gewoon lekker actief bezig zijn, heerlijk! Het struinende vissen brengt vaak ook een bepaalde spanning met zich mee die ik tijdens het statische vissen meestal mis. Een karper die onder de hengeltop je voeplekje leegvreet of die vlak voor je neus de brokjes of broodkorsten van het wateroppervlak slurpt zorgt vaak voor een enorme adrenalinekick.


Er zwemmen fraaie rijenkarpers rond

Een poosje geleden vond ik een watertje, of eigenlijk een brede sloot, waar je in eerste instantie voorbij zou rijden zonder er al teveel aandacht aan te besteden. Na een nadere inspectie bleken er echter karpers rond te zemmen van een kaliber wat je niet snel zou verwachten in een dergelijk water. Grote schubkarpers, spiegels en een enkele rijenkarper zwommen in het kraakheldere hun rondjes water waarbij een enkele vis de dertigpondsgrens zeker naderde. Als je ze zo ziet zwemmen wordt je al gauw een beetje overmoedig denk ik en ik zag mezelf in gedachten de ene na de andere grote vis drillen. Na een aantal keren bleek dit zeker niet het geval te zijn. Alhoewel ik geen andere vissers tegen kwam, leek het erop dat de karpers de trucjes met het blikmaïs en de broodkorsten allang kenden. Tijd voor iets anders dus.

Ik stond versteld van het formaat vis wat er rondzwom

De keren daarop probeerde ik het daarom met wormen in combinatie met bloedwormpellets. Het leek er zowaar op dat de vissen dit nog niet kenden. De pellets konden de vissen eindelijk wat langer op de plek houden en vervolgens werd een dikke krioelende pier vaak gulzig naar binnen gewerkt. Hierdoor kon ik gelukkig een aantal mooie vissen vangen, waaronder een rijenkarper van 21 pond. Een prachtige puntgave vis waarvan ik in eerste instantie dacht dat er weinig van rondzwommen. Totdat er op een bepaald  moment een klein groepje vissen voorbijzwom. Drie van de 5 vissen waren zowaar rijenkarpers en deze waren zeker weten een stuk groter dan 21 pond!


Om een lang verhaal kort te maken; de grote rijenkarpers heb ik helaas nog niet kunnen vangen. Eén keer scheelde het een haartje maar een kleinere soortgenoot was de grootste rijen net voor. Deze vis was natuurlijk niet minder welkom maar het is toch wel behoorlijk frustrerend als je targetvis al een poosje op je voerplekje rondzwemt en er een veel kleinere vis aan komt zwemmen die gelijk voor het haakaas gaat. Maargoed, we blijven het proberen en ik ben er van overtuigd dat de grote rijenkarper dit seizoen nog voor de bijl gaat. Althans, dat hoop ik...

Arnold Samsen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.