Be a perfectionist

In het karpervissen krijg je te maken met allerlei factoren. Factoren die bepalen of je wel of geen aanbeet zult krijgen. Normaal gesproken zou je denken dat dit alleen dingen zijn als: aas, rigs, de stek en misschien nog wel belangrijker… je eigen vertrouwen! Maar wat een hoop mensen vergeten is dat er nog vele kleine factoren mee spelen. Al deze kleine factoren die bepalen of je met een blank of met een vette glimlach naar huis zult gaan.

Ik zie nog steeds erg vaak dat daar niet goed genoeg aan wordt gedacht. Je zit al een paar dagen keihard te blanken en vraagt jezelf nog eens af waar het aan kan liggen. De hengels staan er nog net zo onaangeroerd bij als in het begin van de sessie, je hebt je aas al eens ververst en ook aan het weer kan het niet liggen denk je nog! Niets is minder waar. Ik zal even een lijstje uit de doeken doen met kleine dingetjes die wel degelijk het verschil kunnen maken. Vooral zal ik er op ingaan waarom deze kleine dingetjes zo belangrijk zijn.
 


Wanneer ik begin met het maken van een stek voor een langere periode of instant sessie hou ik al rekening met de positionering van mijn tent. Altijd wil ik graag zo onopvallend mogelijk zitten. Een vis die kort onder de kant passeert heeft op deze manier totaal niet in de gaten dat daar iets is wat er niet hoort. Een karper kent zijn leefomgeving immers ontzettend goed en zal zich snel uit de voeten maken wanneer hij daar iets opmerkt wat er normaal niet is. Helemaal in helder water is het oppassen geblazen. Karpers die kort onder de kant hun voedsel komen zoeken zijn altijd op hun hoede. Neem een voorbeeld aan graskarpers. Wanneer ze rustig aan het azen zijn in de oppervlakte of kantzone blijkt er niets te zijn wat ze stoort. Tot dat je iets te dichtbij komt en ze je aanwezigheid opmerken. Ineens zakken ze weg de diepte in en komen pas terug wanneer de ‘rust’ is wedergekeerd. Om maar even aan te geven hoe goed ze hun omgeving in de gaten houden.
 


‘De hengeltoppen’

Veel vissers zie je onder het eigen kantje vissen. De reden hiervoor is dat het vaak onder de kant al diep af loopt. De karper kan hier prima zijn voedsel zoeken. vaak hangen er bomen overheen of zijn er andere interessante zaken waar een karper zijn voedselbron komt halen. De meeste vissers plaatsen hun hengels met de toppen een groot deel over het water. Waarom? Geen flauw idee als je het mij vraagt. Ik denk gewoon omdat het zo ‘hoort’. Maar ik ben van mening dat een karper die onder de kant door zwemt enorm goed door heeft dat daar iets niet klopt. Twee kaarsrechte takken die over het water steken? Ja ja… zullen de karpers wel denken.
 


Soms zijn er van die momenten... dan kan je de hangertjes wel tegen de blank toveren


Mijn vermoeden is dat alleen al daardoor een karper heel goed door heeft dat er een visser aanwezig is. Wat kan je daar nu aan doen? Mijn oplossing daarvoor is de hengels zo plaatsen dat alleen het topoog over de oever steekt en de lijn vanuit daar slap naar beneden loopt. Automatisch staan daardoor de rest van je spullen ook een stuk naar achteren. De karper zal op deze manier veel minder snel je hengels en de lijn opmerken. Weer een bepalende factor uitgeschakeld!
 


‘Tenen lopen en laag blijven’

Wanneer je al enige tijd op een stek aanwezig bent is het zeer belangrijk daar alle rust te bewaren. Het opbouwen van je spullen en het complete kamp zorgt vaak al voor een hoop rumoer. Eigenlijk bezorg je jezelf hiermee al een paar kleine moeilijkheden in het begin van de sessie. Er zijn een paar dingetjes waar je op kunt letten zodat je dit tot het minimale kunt beperken. Door het heen en weer lopen op de stek veroorzaak je met je voeten trillingen. Deze trillingen worden via de grond in het water doorgegeven. In het water bereiken deze trillingen de vissen. Een karper is uitgerust met een zeer gevoelig zijlijnorgaan. Dit zijlijnorgaan gebruikt een karper om trillingen en andere met gevaar geassocieerde zaken waar te nemen.  Zo weet een karper dus binnen No time dat er dingen gebeuren die niet kloppen in zijn leefomgeving.

Zorg dus altijd dat je op je tenen loopt. Zo veroorzaak je minimaal trillingen en maak je veel minder duidelijk bekend dat je aanwezig bent. Mocht je met een trolley de spullen naar de stek vervoeren. Zorg dan altijd dat je zo ver mogelijk van de kant blijft. Ook is het erg belangrijk om ‘laag’ te blijven op de stek. vooral wanneer je op helder water vist zien karpers meer dan je zult verwachten. Wanneer je rechtop aan de oever verschijnt hebben de meeste vissen in de kantzone al door dat jij aanwezig bent. Immers is jou schaduw al genoeg om argwaan te wekken en een schrikreactie te veroorzaken. Wanneer je laag bij de grond blijft en de oever voorzichtig benaderd zal een karper veel minder snel opmerken dat je er bent.
 


Soms is alleen kijken nog mooier dan in actie komen
 

‘Onnodige geluiden’

Erg vaak kom ik op wateren waar het rustig lijkt te zijn. De andere stekken zijn amper tot niet zichtbaar en ik denk dan het rijk alleen te hebben. Tot dat ik ineens ergens helemaal in de verte een delkim of andere pieper hoor afgaan. Dit betekent dat er nog steeds veel vissers zijn die hun piepers op standje oorpijn zetten. Is die fluiter dan zo leuk? Wil jij dan perse dat je buren meegenieten van jou aanbeet? Mag de hele wereld het weten? Bij mij niet! Denk er aan dat jou piepers een schrikreactie bij watervogels en andere dieren kunnen opwekken. De schrikreactie van watervogels wordt automatisch doorgegeven onder water aan de karpers. Op deze manier kan je ook al je eigen ramen voor een groot deel ingooien. Wanneer je pal achter je hengels zit is het verstandig je beetmelders zo zacht mogelijk te zetten. zo zacht dat een aanbeet nog makkelijk wordt opgemerkt maar geen onnodig geluid veroorzaakt. Je zult zien dat het niet alleen jezelf een rustiger gevoel geeft, maar dat alles om je heen zich rustiger gedraagt.
 


Conclusie

Voordat ik dit artikel schreef heb ik talloze keren getest hoe het zit met al deze beschreven factoren. Meerdere keren mocht ik concluderen dat rust en extra rekening houden met je omgeving zorgt voor extra aanbeten. Vaak ving ik meer dan de andere vissers om het water en kwamen ook opvallend vaak de grotere vissen op mijn mat. Je zult ook zien dat wanneer jij rekening houdt met de omgeving waarin jij je begeeft de dieren ook eerder jou zullen ‘accepteren’ en zich rustiger gaan gedragen. Al deze factoren en dingen waar je rekening mee houdt zullen er voor zorgen dat sessies beter gaan verlopen en dat je nog succesvoller kunt zijn. Ik wens iedereen veel succes! Je zult zien dat het werkt.
 


Een slimme oud bestand schub. Ik wist hem door mijn tent te verstoppen, rust te bewaren
en hengels te verstoppen drie meter voor het kantje van 50 cm water te plukken. 
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.