Betrouwbare prikkers

Over rigs zijn al meer dan 1001 artikelen geschreven en er zullen er ook nog wel evenveel volgen. Het blijft een hot item omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn met alle verschillende materialen. Ikzelf ben een visser die zijn rigs knoopt voordat hij naar de waterkant gaat. Omdat ik nooit op de bonnefooi zomaar even kan gaan vissen, maar altijd de boel van tevoren plan (lees mijn artikel vissende papa’s) weet ik ook meestal wel op welk water ik wil gaan vissen. Ik pas mijn rigs daar op aan als het nodig is. Nu heb ik niet echt een basis rig waar ik altijd mee vis, maar wel een paar algemene eisen waar mijn rigs normaal gesproken aan moeten voldoen.

  • Ik vis graag met een zo stijf mogelijk onderlijnmateriaal. Dit doe ik omdat de rig zichzelf dan kan resetten na een gemiste aasopname of als er witvis bezig is op de stek. Het gaat mij dus om zekerheid van een gestrekte rig die klaar is om te prikken.
  • Qua haak vis ik ook het liefst met een haak met een rechte punt. De meest gebruikte modellen zijn de Fang X Twister, longshank of de curve shank. Ook hier geldt weer dat ze snel moeten prikken.
  • Het laatste is een stukje krimpkous. Ik werk een rigje haast altijd af met een "klein" stukje van dit mooie materiaal. Voor de camouflage en natuurlijk de snellere draaien van de haak met als gevolg een snelle inhaking.

Dit gezegd hebbende zal ik stap voor stap toelichten hoe ik mijn op het moment veel gebruikte rig knoop.

De benodigdheden

De benodigdheden

-1 Nash Fang X Twister, maat 4.
-Een stukje krimpkous.
-Ongeveer 20 cm soepel en gestript onderlijnmateriaal.
-Een stukje van 25 cm stijf fluorocarbon (ik gebruik hiervoor de rigidity van Fox in 25 LB)
-Een large krimp met de krimp tang van Korda.
-Een anti tangle sleeve.
-Een beetje putty

Stap 1: Maak een lusje aan één kant van het soepele stukje onderlijnmateriaal om vervolgens de lengte van je hair te bepalen. Direct daar achteraan knoop je een knotless knot, even aantrekken die handel en stap 1 is klaar.

Stap 2: Knip nu 2 stukjes krimpkous af. Eén stukje van ongeveer 3 mm en één van ongeveer 1 centimeter. Het korte stukje schuif je over de hair heen om daarna de haakpunt er doorheen te prikken. Via de andere kant schuif je het andere stukje krimpkous over het haakoog, eventueel met een druppeltje speeksel als glijmiddel mocht dat nodig zijn. Even in een borrelende waterkoker en klaar.

Stap 3

Stap 3: Dit is de meest technische stap als je het mij vraagt, maar oefening baart kunst. Het gaat om de Alberto knoop. Maar we gaan het gewoon proberen en in één keer goed doen. Je pakt het stukje stijve materiaal en maakt een open lus aan het einde van een cm of 5. Houd de opening naar boven zodat je in het gat van de lus kunt kijken. Pak meteen het soepele stukje en steek dit er vanonder doorheen en trek het aan tot ongeveer 1 cm van de haak. Nu draai je 5 rondjes om het fluorocarbon heen van de haak af, om er daarna meteen weer 5 richting de haak over de vorige wikkelingen heen te leggen. Steek het uiteinde door de bovenkant naar beneden door de lus. Maak de hele knoop nat met wat speeksel en trek het heel rustig aan. Je zult zien dat nu de ruimte tussen de haak en het begin van het fluorocarbon ongeveer 3 a 4 centimeter is geworden. Trek ook de twee losse uiteinden goed aan en knip ze kort af. Eventueel kan je de uiteinden nog even met een aansteker ‘bloppen’.

Maak een lusje met behulp van een krimp

Stap 4: Monteer een Korda Krimp op de onderlijn en bepaal de gewenste lengte. Ik maak ze zelf regelmatig rond de 15 centimeter. Gebruik de Krimp tang om alles goed vast te zetten. Bevestig een klein beetje putty op de Alberto knoop en tussen de knoop en het uiteinde van de anti tangle sleeve.

Het is wel belangrijk om de rig even boven een hete waterkoker op spanning te houden. Hierdoor wordt hij recht en kan je hem gestrekt opbergen in je rigbox. Heel veel succes met het knopen/vissen met de rig!

Frank Arends

De auteur met nog een mooie schub

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.