Bigpits versus smallpits

Voor het vissen op karper zijn enorm veel verschillende molens op de markt. Van baitrunner modellen tot quick drag, van bigpits tot smallpits. Wanneer je besluit nieuwe molens aan te schaffen zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Wat voor molen moet ik nu nemen? Welke molens is geschikt voor mijn eigen visserij? En meer van deze vragen spreken parten. Daarbij komt nog eens dat je stiekem wel even kijkt waarmee je maten vissen. Je moet natuurlijk niet onder doen met je nieuwe aankoop. Kortom, er zijn nog wel vragen voordat je een nieuwe molen koopt. Middens dit artikel wil ik jullie de voor- en nadelen vertellen van de keuze voor bigpits of smallpits. Waarom is het ene model geschikter als het andere?Meer spoelcapaciteit

Een van de belangrijkste eigenschappen die ook het meest voor de hand ligt is natuurlijk de lijncapaciteit die een bigpit heeft ten opzichte van een smallpit. Waar een smallpit vaak rond de 200 a 250 meter lijn komt, kan een bigpit met gerust 300 meter en meer aan. Deze lijncapaciteit is in velen opzichten interessant. Je kan verder uit de kant vissen, je kan makkelijker op plaatsen vissen waar een smallpit niet kan komen, je mogelijkheden stijgen. Verder kan je je meer permitteren. Meer lijn biedt een stukje veiligheid als het gaat om het drillen. Je kan de vis meer laten zwemmen op open water etcetera. Natuurlijk heeft een bigpit ook de nodige nadelen als het gaat om lijncapaciteit. Allereerst is er altijd de vraag of je wel zoveel lijncapaciteit nodig hebt als je bijvoorbeeld vaak op kleinere kanalen vist. Grote hoeveelheden spoelcapaciteit zijn dan overbodig. Het grootste gedeelte van de lijn wordt nooit gebruikt. Hierbij komt dan ook de kostenoverweging. Het vullen van een bigpit vraagt veel meer lijn wat natuurlijk weer veel duurder is. Je kan kiezen voor opvulgaren wat een mogelijkheid is. Toch kost een bigpit altijd meer lijn dan kleinere modellen. En ik kan je vertellen, dit kan aardig in de kosten lopen!

Bigpits vragen meer lijn


Minder kinken

Een bijkomend voordeel van grotere spoelen is dat over het algemeen de lijnen minder gaan kinken. In principe is dit heel simpel te verklaren. De bulk waarop de meeste hoofdlijnen zitten is vaak van een nagenoeg zelfde diameter als de molenspoel van een bigpit. Doordat lijn op de meeste bulkspoelen als een tijdje zit en de meeste hoofdlijnen toch iets van geheugen hebben, zal je merken dat de lijn op een bigpit minder snel kinkt. Dit komt overigens ook doordat de lijn vaak veel mooier op de molen wordt opgespoeld. Bigpits hebben veel meer ruimte op de spoel en bij elke wenteling van de hendel wordt de lijn netter opgespoeld wat ten goede komt van de lijn. Bij smallpits komt de lijn vaak van een grotere bulkspoel dan de diameter van de molen. Hierdoor wordt vaak de lijn minder mooie op de molens gespoeld. Om dit verhaal te bewijzen heb ik dan ook een test ondergaan met 4 types molens te weten, de Shimano 5000 baitrunner, de 6000 baitrunner,  bigpit Okuma’s en de Daiwa Infinity’s. alle lijnen werden uitgevaren met open spoel, de hoeveelheid uren dat alle lijnen in het water lagen waren hetzelfde. Welke lijnen kinkte het meeste? Juist. Het was wonderbaarlijk om te zien dat hoe kleiner de spoel, hoe meer de lijnen kinkten!

De Tribal lijnen van Shimano vertelden me hoeveel mijn lijnen kinkten

Nu zul je je afvragen hoe ik kon zien hoe de lijnen zo kinkten. Dit was als volgt. De mooiste manier om te zien hoe erg een lijn kinkt is door gebruik te maken van camouflagelijnen als in mijn geval Shimano Technium Tribal. Doordat deze om de zoveel centimeter verkleurd, kun je goed zien hoeveel een lijn is gedraaid. Hoe dichter de kleuren op elkaar gaan zitten, hoe meer de lijn is gekinkt. Een makkelijke test dus!

Is je lijn trouwens erg gekinkt, gebruik de Spin Doctor van Gardner om kinken te verwijderen!

Gardner spindoctors in verschillende maten en gewichten


Grotere inhaal capaciteit

Door de grotere molenspoel is de inhaalsnelheid van een bigpit groter dan van een smallpit. Dit heeft natuurlijk veel voordelen. Je bent minder tijd kwijt wanneer je je lijnen moet inhalen van langere afstanden, je kan sneller je lijn inhalen wat bijvoorbeeld wel heel fijn is als je net je lijn moet binnenhalen voordat een aak hem meeneemt. Je kan vis sneller naar je toe krijgen, je hebt iets meer power en controle dan met een smallpit. Een grotere inhaalcapaciteit is gewoonweg fijn!Meer controle

Een conclusie die ik kan trekken uit de bovenstaande drie punten is dat een bigpit meer controle kan geven dan een kleiner exemplaar. Je mogelijkheden worden verhoogd. Door een grotere spoel is het verder makkelijker om de vis tijdens de dril te begeleiden. De grotere spoel laat zich makkelijker met de vinger doseren. Je kan meer spelen met de vis en je kansen om hem te landen te verhogen. Verder is een bigpit vaak veel robuuster en zijn de onderdelen sterker. Doordat een bigpit een grote spoel heeft, hebben de meeste bigpits ook een versterkte hoofdas. De kans dat je de molen kapot draait is minder aanwezig ten aanzien van kleinere modellen. Je kan meer druk zetten op de molen zonder dat deze gelijk kapot gaat.


Nadelen van een bigpit

Natuurlijk hebben bigpits ook nadelen tegenover kleinere modellen. Allereerst hebben ze meer lijn nodig en kosten ze dus meer. Ook is vaak de aanschafprijs wat hoger dan kleinere modellen, is aanschaf van reservespoelen duurder net als onderhoud. Het tweede nadeel is dat bigpits enorm log kunnen zijn. Bij het statisch vissen is dit geen probleem. Vis je graag met de pen of met de korst, dan is een bigpit door zijn grote absoluut niet geschikt. Doordat je veel in beweging bent en dus veel de hengel in je handen hebt, gaat het gewicht uiteindelijk parten spelen. Bij het actief vissen is lichtgewicht dan ook niet voor niets het sleutelwoord!  Naast de logheid van de bigpits zijn deze natuurlijk ook veel zwaarder. De nadelen spreken dan ook voor zich.

Het is daarom dan ook voor jezelf de afweging hoe jij vist en of bigpits je visserij positief kunnen veranderen. Bigpits zien er vaak heel gelikt uit en het lijkt tegenwoordig een hype om grote molens te hebben. Sommige doen het voor het oog, anderen kopen bigpits om zo veel veelzijdiger te zijn. De keren dat ze naar France vertrekken om te vissen, hebben ze in ieder geval genoeg lijncapaciteit. Maak voor jezelf de afweging of de bigpit je visserij kan verbeteren!

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.