Bijvangsten

De ene bijvangst kunnen de meeste karpervissers wel waarderen, de andere hebben ze een uitgesproken hekel aan. Hieronder een opsomming van zeer uiteenlopende bijvangsten.

Tegenwoordig wordt er vooral op cultuurwater veel verrassends geland. Een schildpad of exotische vis is geen uitzondering meer. Wat mensen al niet in het binnenwater dumpen vanuit aquaria is soms echt bizar. Van Piranha tot Pacu (Frank Avezaat onlangs) komt er op de kant. Tijdens het karpervissen op de rivier in eigen land zijn brasem en winde meer logische plaaggeesten. Je wordt er niet vrolijk van als je heel de nacht naar je hengels moet lopen omdat er zich weer 1 van deze 2 vissoorten meldt in plaats van een karper.
 


Een barbeel, zoals Thimon Dokter onlangs tussendoor op de rivier ving, zou ik wel leuk vinden om te vangen maar helaas is me dit op groot water in mijn omgeving (zuidwest Nederland) nog nooit overkomen. In Frankrijk waren het op de rivier vooral de kopvoorn en de dwergmeerval die ik op gegeven moment spuugzat werd. Ze kunnen beiden een voerstek compleet kaalvreten. Een kopvoorn meldt zich nog wel aan op de beetverklikker maar een dwergmeerval kan zomaar heel de nacht zonder attentie aan je haak hangen. Je moet er toch niet aan denken dat er iemand is die hier in ons land een schooltje dwergmeerval op ons rivierenstelsel uit durft te zetten. Binnen no time is heel je visserij verstierd want ze vermenigvuldigen zich ontzettend snel. Veel Franse wateren zijn vergeven van die beesten en komen er nooit meer vanaf. Je leest wel eens over afvissing hiervan maar als er maar 2 over schieten is het weer raak. Vergelijk het maar met de brulkikkerplaag in Australië. Ooit zette iemand deze exoten daar uit in de natuur en nu is het hele land ervan vergeven en is het natuurlijke evenwicht compleet verstoord.
 


Zeelt, een prachtvis maar jammer dat ze niet wat groter worden


Met bijvangsten als graskarper, zeelt, kroeskarper en giebel heb ik weinig moeite. Het moet ook weer niet zo zijn dat je hier hele ladingen van achter elkaar vangt maar zo af en toe een enkeling is geen probleem. Dit jaar ving ik tussendoor een persoonlijk record graskarper op 34 pond en 108 cm. Dit was de enige graskarper die ik op dat water ving en dat gaf zeker een kick. In Frankrijk viste ik ooit op een complex van 3 mooie meren naast de camping Val du Bonnal. Hier ving ik een dozijn graskarpers tegen 1 gewone karper. Tja, dan gaat het wel tegenstaan.

Op een bepaald water in de regio vang ik zo af en toe een flinke zeelt tussendoor. Op bepaalde stuwmeren in Frankrijk kon ik de klok er op gelijk zetten wanneer er meerdere zeelten achter elkaar op de kant gingen komen. Als de karpers rond 6 uur 's morgens afhaakten dan namen de zeelten de stek over en ving je er in een klein uurtje soms een paar achter elkaar. Een snoek wist ik tijdens het karperen 2 keer te verschalken. De eerste keer op mais. Waarschijnlijk zat er kleine vis rond het haakaas en wilde hij die verorberen. De tweede keer had een snoek zichzelf tijdens het boilievissen gestrikt met de onderlijn rond zijn kieuwen.  
 


Thimon met een mooie barbeel als bijvangst


Persoonlijk ben ik geen fan van steur en meerval. Ik heb tussen de karpers door ergens in Frankrijk een paar meervallen gevangen maar het kon me niet echt bekoren. Wateren met steur vermijd ik in ieder geval want van al die loze fluiters (buikschuiven) die deze beesten veroorzaken zou ik niet vrolijk worden.
 


Hopelijk houden we de dwergmeerval buiten de deur


Dit zijn zo,n beetje de bijvangsten die me te binnen schoten. Ik ben benieuwd of er nog karpervissers zijn die een bijzondere bijvangst op de mat kregen. Ik wil er tot slot nog eentje noemen terwijl ik met het oer karperaas aardappel en de penhengel aan de slag was. Op 2 verschillende poldersloten, welke via een gemaal met de rivier in verbinding staan, ving ik een zgn. wolhandkrab. Je staat wel even raar te kijken als je dobber wegloopt en er zo,n eng beest boven water komt. Ik was nog even bang dat deze beesten zich als dwergmeervallen zouden vermenigvuldigen maar dat bleek hier gelukkig achteraf mee te vallen.
 


Het was even schrikken toen dit enge beest boven water kwam

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.