Bivvy onderhoud

De zomer is bijna ten einde. Nog een paar weken en dan is het officieel herfst. Alhoewel afgelopen zomer meer weg had van de herfst maar goed, dat even terzijde. De komende periode staat garant voor veel regen en dalende temperaturen. Na de herfstperiode zullen veel karpervissers het grootste gedeelte van hun uitrusting opbergen voor de winterstop, om vervolgens nieuwe plannen te smeden voor het aankomende seizoen. Dit is gelijk ook een mooi moment om je bivvy eens wat extra aandacht te geven!

Tegenwoordig hangt er aan de gemiddelde tent een niet al te mals prijskaartje. Als je voor een tent veel geld ophoest, mag je hier uiteraard kwaliteit voor terugverwachten. Een dure tent heeft alleen ook behoefte aan wat onderhoud van tijd tot tijd. Hiermee verleng je de levensduur van bijvoorbeeld het doek en de naden.


Door af en toe wat onderhoud te plegen, verleng
je de levensduur van je kostbare tent.


Goed onderhoud begint al tijdens het opruimen na een sessie. We proberen waarschijnlijk allemaal onze tent zo strak mogelijk op te rollen zodat deze sneller in de hoes past. Helaas zijn er nog genoeg fabrikanten die bij de bivvy een hoes of foudraal leveren die eigenlijk maar nét groot genoeg is. Hierdoor ben je al gedwongen om je tent extra strak op te rollen en dat is om verschillende redenen net niet de bedoeling. Ten eerste de naden van de bivvy. Door de tent superstrak op te rollen zal er voor een langere tijd (zolang deze opgebergt ligt) druk op de naden ontstaan waardoor deze kunnen verzwakken en in het ergste geval kunnen gaan lekken. Ten tweede omdat we niet willen dat het buizenwerk van de bivvy onnodig hard op het doek drukt met versleten plekken of scheuren als resultaat. Uiteraard is het ook niet slim om je tent nat in te pakken. Een paar dagen kan over het algemeen geen kwaad, maar het is in ieder geval verstandig om je bivvy zo snel mogelijk te laten drogen in een goed geventileerde ruimte. Na langere sessies is het doek eigenlijk altijd wel vochtig. Of het nu geregent heeft of niet. Luchtvochtigheid, grondvocht en dauw zijn in dit geval de boosdoener. Het is dus slim om na een weekje vissen de tent even de gelegenheid te geven om te luchten en uit te drogen.

Laat het doek na thuiskomst zo snel mogelijk opdrogen.

Elke tent zal vroeg of laat een keer vies worden. Dit kan bijvoorbeeld modder zijn of een groep vogels die besluit boven je bivvy hun lading te lossen. Hoe je dit vervolgens het beste kunt schoonmaken is helemaal afhankelijk van het soort tentdoek. In alle gevallen begin je door het ergste vuil met een zachte borstel af te vegen. In het geval van een synthetisch tentdoek (meest voorkomend) kun je vervolgens gaan schoonmaken met (koud) water en eventueel een tentreiniger of  autoshampoo. Als je autoshampoo gaat gebruiken, kies dan een soort met toegevoegde was. Dit zorgt namelijk voor een vuilafstotend laagje.


Af en toe een beetje aandacht aan je bivvy schenken kan dus helemaal geen kwaad. Je dure tent blijft hiermee in goede conditie en met regelmatig onderhoud verminder je het risico op bijvoorbeeld lekkages tijdens lang aanhoudend slecht weer. Veel vissers onder ons vinden het de moeite echter niet waard en kopen liever om het jaar een nieuwe tent. Dat kan natuurlijk ook, alleen is het ergens natuurlijk enorm zonde van het geld.

Succes!

Arnold Samsen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.