Blauwalg, wat is dat nu eigenlijk?

Coverfoto: Riet Pijnappels 

De (water)temperaturen stijgen langzaam maar zeker en dat brengt enkele mogelijke problemen met zich mee voor de waterkwaliteit welke (nadelige) invloed kunnen hebben op mens, dier en plant. Eén daarvan is blauwalg en de eerste melding van dit jaar is alweer binnen. Blauwalg is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geen alg maar een bacterie. Er zijn verschillende soorten ‘blauwalg’. Blauwalgen leven niet alleen in zout en zoet water, maar ook op de grond, op rotsen, takken en boomstammen. Ze gedijen het beste in eutroof water met een watertemperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius en een lichtarme stroming en luwe wind. Eutroof water is water met een grote hoeveelheid minerale voedingstoffen. Dat klinkt goed, maar is het niet. De overdaad aan stikstof en fosfaten zorgt voor een eentonige biodiversiteit en een grote algenbloei. Over het algemeen kan gesteld worden dat de aanwezigheid van blauwalg aantoont dat de waterkwaliteit matig tot slecht is.

Blauwalg kan gevaarlijk zijn voor mens en dier. Bij grote hoeveelheden (algenbloei) ontstaat er een drijflaag met blauwalg. De blauwalg die afsterft blijft onderaan de laag hangen en scheidt toxische stoffen uit. Aanraking kan zorgen voor huidirritatie bij mens en dier. Als de handen/armen niet goed ontsmet worden nadat men in aanraking is gekomen met de blauwalg, blijft de toxische bacterie op de handen en armen zitten. Bij aanraking van andere lichaamsdelen (denk aan de ogen, of ingestie tijdens het eten) kan dit voor irritatie aan de ogen zorgen of voor maag- en darmklachten. In sommige gevallen kan het zelfs tot grotere gezondheidsproblemen leiden. Dit geldt ook voor onze trouwe viervoeter!

Houd je aan de borden

Uit onderzoek van TNO blijkt dat driehoeksmosselen de blauwalgplaag kunnen verhelpen. De driehoeksmossel filtert in grote mate stikstof en fosfaat uit het water, waardoor de blauwalg niet meer kan groeien. Daarnaast filtert de driehoeksmossel ook blauwalg direct uit het water. Er lopen op dit moment verschillende proeven om blauwalg te voorkomen. Eén daarvan is het beluchten van het water. Daarnaast wordt er getest met het toedienen van ultrasone trillingen en het toedienen van een verdunde oplossing van waterstofperoxide.  

Je doet er verstandig aan om niet te gaan vissen in wateren waar zichtbaar blauwalg aanwezig is en/of de beheerder aangeeft dat er blauwalg in het water zit. Doe je dit toch, houd dan met enkele dingen rekening: 

  • Ga niet zwemmen in het water en voorkom zoveel mogelijk aanraking met het water 
  • Ontsmet je handen of andere lichaamsdelen die in aanraking zijn gekomen met het vijverwater (doe dit direct) 
  • Voorkom hand-mond of hand-oog contact 
  • Gebruik geen water uit de vijver voor andere doeleinden dan het nathouden van het vis. 
  • Zorg dat alle visspullen (schepnet, onthaakmat, weegzak) droog zijn alvorens deze op een ander water te gebruiken 
  • Zorg dat de hond niet in aanraking komt met het water (ook niet drinken!) 
  • Ga na het vissen onder de douche. 

Zie je een verdachte blauw of bruine laag op de vijver drijven? Meld dit dan direct aan de beheerder. Extreme blauwalg kan voor zuurstoftekort zorgen en dus uiteindelijk de dood van ons visbestand!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.