Boilies door de jaren heen

De eerste ready made boilies die ik ooit in hengelsportzaken in de schappen zag liggen waren van het bekende Engelse merk Richworth. De smaken tropicana, cherry, trouvit, caribean cocktail, strawberry yoghurt en de nog immer populaire tutti frutti brachten mijn eerste boiliekarpers in het net. Ze waren wel schreeuwend duur, ik meen 13,95 (toen nog guldens) voor een bakje van 400 gram. Op Carp Zwolle 2015, dus dik 25 jaar later, zag ik bij een stand zakken van 5 kilo Richworth tutti frutti in de aanbieding staan voor slechts 25 euro. Moet je nagaan wat je als naïeve karpervisser toen neertelde voor het zgn. nieuwe wonderaas.

De eerste door mij gebruikte boilie
De eerste door mij gebruikte boilie
Foto: Google

Andere firma's kwamen in die begintijd geleidelijk ook met deze kleine bakjes op de markt. Ze waren wel iets minder prijzig dan die van Richworth maar om flink te voeren was de prijs erg gortig. Wat zullen die eerste boiliefirma's een poen verdiend hebben zeg. Het Nederlandse Ultimate Range bracht ook zeer korte tijd boilies op de markt en had in de smaak honing een goed vangende ready made. Ze hadden echter het conserveren nog niet echt onder de knie want na een tijdje schimmelden deze een beetje zuur ruikende maar goed vangende bollen het bakje uit. Enkele voorbeelden van andere bij mij ooit succesvolle readymades waren; scopex van Nash (erg basic maar hierdoor nog steeds een kanaaltopper), seafood van Supremo (helaas bestaat dit Engelse merk van firmabaas Mick Richardson al jaren niet meer want deze boilie was een all round killer van dressuurput tot groot water… als ik ooit nog eenmalig aan deze knikker zou kunnen komen dan zou ik er bij wijze van spreken wel een voorraadschuur of koelcel voor af willen huren), red fish van Dynamite Baits (een bolletje dat overal werkte maar flink aan de prijs was) en Extreme Smell van TTB Baits. Deze laatste is een kwaliteitsbal van eigen bodem en deze gebruik ik vandaag de dag voor het merendeel van m'n visserij.

Het was dus gezien de prijs van de ready mades in die begintijd van het boilievissen noodzakelijk om zelf boilies te gaan draaien als je een beetje wilde voeren. Bulkverpakkingen waren nog niet op de markt. Na de allereerste basisexperimenten met een kant-en-klaar neutrale mix met als flavours strawberry, pistache en scopex besloot ik hierna op vismeelgebied zelf een mix samen te stellen. Deze bestond o.a. uit de losse basisingrediënten vismeel, garnalenmeel, trouvit, sojameel, melkpoeder, griesmeel en ei albumine. Hieraan voegde ik o.a. honing, ketjap, trassi, Conimex smaakversterker ve-tsin en siervissenvoer toe. Van deze toevoegingen maakte ik, in combinatie met een vleugje flavour, tevens een dippot.Voor pop ups werd simpelweg het gehalte garnalenmeel opgeschroefd in de mix. Deze pop ups waren qua structuur vrij kwetsbaar (XXL stopper noodzakelijk) maar vingen goed. De flavours waren van Catchum (nu Rod Hutchinson) in de smaken lobster thermador, pukka salmon en smoked salmon.

Een prima smaakversterker/ eetlustopwekker uit de supermarkt
Een prima smaakversterker/ eetlustopwekker uit de supermarkt
Foto: Google

Ook experimenteerde ik later op deze mix met zoete flavours. In de Engelse bladen Carpworld en Big Carp werd toen ineens volop gevist en gevangen met een peach of andere zoete flavour op een vismeelmix. Ze moesten daar in Engeland uiteraard wel flink experimenteren om op de afgesloten druk beviste wateren de karpers steeds weer te kunnen verrassen. De smaken karamel, chocolade en banaan werkten bij mij goed op vismeelboilies. Later ben ik hier toch weer van afgestapt en terug gegaan naar visachtige flavours. Weer wat later stapte ik over op een Engelse boiliemix die toen furore begon te maken t.w. de big fish mix (BFM) van Nutrabaits. Aan deze vismeelmix voegde firmabaas Bill Cotham toen (rond 1991) al o.a. robin red toe en deze nu overbekende combi is natuurlijk door veel latere firma's ook vaak toegepast. 


Ik had op een beurs ooit een gesprek met Cotham en hij voegde wel erg veel extra zaken toe aan deze mix. Nu moest hij zich in Engeland wel zien te onderscheiden maar hier hoefde je waar ik viste nog niet zo diep te gaan met zoveel ml essential oil, zoveel ml bulkoil, zoveel ml aminol etc. Op Carp Zwolle 2015 zag ik hem 24 jaar na dit gesprek gewoon, alsof de tijd stilgestaan had, weer achter zijn stand staan. Geen spat veranderd die man, maar dit terzijde. Ik voegde aan de big fish mix de toen snel populair rakende nieuwe Solar flavour “japanese squid and octopus koi rearer”  toe en dit was een goede combinatie. 

Deze hoort nu bij mijn favorieten
Deze hoort nu bij mijn favorieten
Foto: Jan Schippers

Tegenwoordig hebben we zeer goede boilieboeren in ons land en kun je grote hoeveelheden afnemen voor een betaalbare prijs. Sommige aasspecialisten hebben door het succes hun vorige beroep volledig aan de kant gezet en zijn nu full time bezig met het produceren van aas. Sindsdien vaar ik blind op deze kwaliteitsboilies want hier valt prijstechnisch/kwalitatief gewoon niet tegenop te draaien. Daarvoor heb ik de laatst genoemde zelf gedraaide boilie echter lang gehandhaafd want hij liet me zelden of nooit in de steek.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.