CarpFeeling on tour: Shimano NPC

Afgelopen zaterdag liep het wekkertje op een prettige tijd af. Geen gehaast in de donkere uren, maar even de laatste spullen bij elkaar rapen en vervolgens rond 08.30 uur uitgerust in de, reeds ingepakte, auto stappen. Met de navigatie onder de ruit geplakt en een geprinte routebeschrijving als back-up op de bijrijdersstoel, arriveerde ik vier en een half uur later op locatie: Domaine de Pimprez in Noord Frankrijk.


Toen we een aantal weken geleden de uitnodiging van Shimano ontvingen voor de NPC (New Product Camp) was het even zoeken naar mogelijkheden. Uiteindelijk kon ik, als enige van de CarpFeeling Crew, vrij krijgen op mijn werk en besloot ik de uitnodiging aan te nemen en een ongeplande voorjaarstrip naar Frankrijk te maken.

Ondanks de pessimistisch ingestelde weermannen had ik er zin in! Dat er gelukkig meer mensen zo over dachten bleek bij aankomst in het clubhuis. Het zal er al vol met mensen en uiteraard werd er volop gesproken over de visserij, het weer en de plannen voor deze vier dagen.


Het grote meer

Toen iedereen gearriveerd was nam André Piters het woord en werden er korte presentaties verzorgd van Shimano, Ace en Dynamite Baits. Hierbij werden een aantal producten getoond die in het komende (na)jaar zullen worden uitgebracht. Helaas mag ik er weinig over kwijt, maar wat ik wel kan melden is dat de bestaande luggage lijn van Shimano zal worden uitgebreid met tassen en foudralen in camouflage print. De bekende ‘realtree’ print zal niet terugkomen in de tassen, maar hiervoor is een nieuwe print gekozen. Ik heb een aantal voorbeelden ‘live’ mogen bekijken en dat ziet er uitstekend uit! Afwachten dus tot deze range officieel zal worden aangekondigd en we jullie foto’s kunnen geven ;)


De geheime flavour 1 en 2

De presentaties werden afgesloten met een kijkje in de keuken bij Dynamite Baits. In een eerder artikel over The Crave was het filmpje te bekijken waar Terry Hearn de ingrediënten van deze boilie beschrijft. Deze ingrediënten werden getoond tijdens de presentatie en gingen rond voor het opsnuiven van de geur en eventueel proeven van het aas. Ook de ‘geheime’ flavour 1 en 2 waren aanwezig. Interessant! Ook een boilie die in 2014 opnieuw zal worden uitgebracht kreeg aandacht. Ook hier geldt, later meer.


Vissen!


Na de presentaties was het dan echt tijd om te gaan vissen. De vissers die alleen waren afgereisd werden ingedeeld met een consultant van Shimano. Ik werd gekoppeld aan twee jonge honden, namelijk Kay Stolk en zijn speelse viervoeter Zowie, een witte herder van twintig weken. We werden ingedeeld op de stek ‘La Plage Bis’, een stek op het grote water (11 hectare) en gelegen in de noordoosthoek. Omdat de wind voornamelijk uit die hoek kwam lag een groot deel van mijn stek in de luwte. Met de koude wind en gelijke temperaturen kon dat wel eens een voordeel zijn.


De eerste door Peter Urscheler

Om het water niet teveel te verstoren werden de stekken gezocht met behulp van de voerboot en peildobber. De eerste nacht koos ik zelf voor een stek op open water en een stek in de rechterhoek waar het vol stond met wier. Omdat leadcore niet is toegestaan op de wateren van Pimprez werd deze rechterhengel voorzien van een naked chod. Hierdoor was ik er zeker van dat de presentatie niet teniet werd gedaan door het aanwezige wier.
Die eerste nacht verliep voor mij zonder enige actie. Achter mij, op het middelste water, werd wel een vis gevangen door consultant Peter Urscheler. Na een zeelt ving Peter een mooie schub en een brasem. In ieder geval actie voor hem dus. Bij het gezamenlijke ontbijt bleek dat er wel een aantal steuren waren gevangen op het grote meer, maar dat de karper zich verder niet had laten zien.


Sterke verhalen bij het ontbijt

Op zondag werd er wederom veel met elkaar gesproken en werden er op het middelste water nog een paar kleine schubkarpers gevangen. Vermoedelijk zijn deze schubkarpers nog wat makkelijker te vangen doordat ze aan het einde van 2012 zijn uitgezet.

Voor de tweede nacht ben ik zelf weer op zoek gegaan naar andere stekken om zo de vissen te zoeken. Ik vond een mooie geul voor de kant en dropte daar mijn linker rig. De rechter werd weer in de omgeving van het wier gelegd, want de kans was groot dat de vissen zich daarin verborgen hielden. Die avond kreeg ik een rare serie piepen en zat er plots actie in de hanger. Bij het aanslaan kreeg ik echter geen contact met een vis en dat bleek, gedurende deze sessie, vaker voor te komen. De één denkt aan steuren die langs de lijnen zwemmen, de ander aan een verspeelde vis die een lijn achter zich aansleept. Feit is dat er regelmatig werd aangeslagen zonder succes en dat bracht lichte twijfels.


Shimano Velocity

De straffe noordoostenwind kwam de visserij niet ten goede, maar de temperatuur bleef boven nul en dat was in Nederland en België toch anders, gezien de berichten over sneeuw en koude nachten daar. Ook de tweede nacht kwamen er geen karpers op de kant op het grote meer en werd er op het middelste meer weer melding gemaakt van een paar kleine schubkarpers die de onthaakmat hadden gevonden.

Door de taaie omstandigheden was het prettig om in de ochtend en avond gezellig samen te kunnen eten. Het ontbijt bestond uit vers stokbrood en divers broodbeleg. Daarnaast werd er op de man een stuk stokbrood met gebakken ei en bacon verstrekt. Nice! In de avonden draaide de frituurpan overuren en werd er flink wat vlees gebakken. Ik kan je verzekeren dat het geen vervelende luxe is om zo te kunnen opwarmen in het clubhuis en een flinke warme maaltijd te kunnen nuttigen. De ons bekende Marc ‘the Yeti’ Westenberg had zich opgeworpen als kok en samen met andere consultants zorgden zij voor het eten. Bedankt voor de inzet mannen!
Op maandag was er plotseling beweging langs de oevers. Zowel Andre als Marc kwamen mijn stek voorbij scheuren en dat kon haast maar één ding betekenen. Later werd dit bevestigd, want aan de andere kant van het grote water was een vis gevangen door een winkelier en dat betrof gelijk een mooie spiegel van 20 kg! Een goede kanshebber voor de set gepersonaliseerde hengels  die aan het einde van de NPC zal worden vergeven aan de vanger van de grootste karper.


De grootste van de eerste sessie! (foto: Rutger Meijer)

Met nog maar één nacht in het vooruitzicht besloot ik nogmaals op zoek te gaan naar twee nieuwe stekken. Met behulp van de roeiboot en meegebrachte kijkemmer zocht ik in het wier naar kale plekken of andere potentiele stekken. De enige interessante plek die ik vond lag erg dicht tegen de oever, maar bevatte een kale plek van ongeveer een vierkante meter tussen het weelderig aanwezige wier. Met het waadpak kon ik de stek bereiken en zette ik de val op. Een vijftien millimeter boilie op de hair en een mix van gebroken boilies, pellets en een paar gemalen tijgernoten rondom het haakaas vormden mijn laatste troef.

De andere hengel werd op een grindplaatje gepositioneerd dat ik met de peilhengel had gevonden. Echter, ongeveer twee uur na het inwerpen zag ik in mijn ‘windstille’ hoek een karper het luchtruim kiezen. Het leek een behoorlijke vis en dit was de eerste keer dat ik activiteit van vis had gezien. Ik besloot daarom direct mijn linker hengel weer in te draaien en de chod richting de wegebbende kringen te werpen. Je weet het immers maar nooit.

Om een lang verhaal kort te maken. De nacht verliep wederom zonder actie en het einde van de sessie diende zich aan. Uiteraard liet die ochtend de zon zich van haar beste kant zien. Dezelfde zon die we sinds het begin van de sessie nog niet hadden gezien. Jammer, maar je moet het doen met de omstandigheden van het moment. Tijdens het verzamelen arriveerden de eerste nieuwe vissers ook al, want de volgende vier dagen zou een nieuwe groep de stekken overnemen. Op het moment van schrijven heb ik helaas geen gegevens van vangsten uit dit tweede deel van de week voorhanden. Ik wens ze in ieder geval nog veel succes voor de laatste uren!

Gedurende de sessie heb ik gevist met een set hengels uit het nieuwe assortiment van Shimano. De ‘Velocity’, in mijn geval een twaalfvoeter met een testcurve van 3 lbs, bleek een fijne hengel met mooie details en een zestal grote ogen. De hengel oogt goed, maar helaas heb ik hem  niet onder de beste omstandigheden kunnen testen gezien het uitblijven van aanbeten. Een echt waardeoordeel durf ik daarom nog niet te geven, al lijk je je er met een verkoopprijs rond de € 100,- geen breuk aan te kunnen vallen.


De sfeer was goed


Dynamite Baits aaspakket winnen?


Bij aanvang van de sessie kreeg iedere deelnemer een aaspakket van Dynamite Baits verstrekt. In dit pakket zaten diverse aassoorten gebundeld, waaronder een pakket van The Crave, pellets en een pot bereide particles. Omdat ik veel vertrouwen heb in het aas dat ik zelf had meegenomen, heb ik besloten dit aaspakket van Dynamite Baits ongeopend te laten en het beschikbaar te stellen voor een prijsvraag op CarpFeeling. Houd onze website in de gaten, want in de komende week hoor je wat je moet doen om dit mooie pakket te winnen!

Afsluitend wil ik Shimano bedanken voor de uitnodiging voor het evenement en de goed verzorgde sessie. Helaas voor mij volgde er geen vangsten op mijn hengels, maar ik heb me uitstekend vermaakt en ik heb het koude weer in Nederland toch maar even ontvlucht ;)

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.