Catapulting

De katapult is naast de werppijp een van die middelen om aas over een grotere afstand te voeren. Vooral lichtere partikels zijn met een katapult een flink eind verder te schieten en zijn dan ook geliefd bij velen karpervissers. Katapulten zijn in Nederland in principe verboden. Een BOA of politieagent met een slecht humeur kan je er zelfs een boete voor geven. Doch merken we van dit beleid aan de waterkant vaak niet zoveel. Dit ‘gedoogbeleid’ moeten we dan ook zo houden en wij als karpervissers dienen dan ook de katapult enkel te gebruiken voor het voeren. In dit artikel meer over de katapult. Een handig hulpmiddel om je aas op de juiste plek te krijgen.


Katapulten van Middy


Soorten pouches

Er zijn veel verschillende soorten en maten katapulten verkrijgbaar in Nederland. Allen zijn ze ontworpen voor hun eigen doeleinden. In de karperwereld kunnen we in principe 4 soorten onderscheiden. Deze zijn als volgt. Allereerst is er de boilie pouch. Een gepeforeerde pouch die ruimte biedt aan slechts enkele boilies. Met een katapult met boilie pouch zijn behoorlijke afstanden te bereiken. Het tweede type is de Multi pouch. Dit is een iets grotere geperforeerde pouch waarmee je zowel een klein aantal boilies als partikels of pellets kan wegschieten. Met een Multi pouch kom je een stukje minder ver als met een boilie pouch. Het derde type is de particle pouch. Het betreft hier een geperforeerde grote pouch waar je een flinke hoeveelheid kleinere partikels in kan doen. Zoals jullie verwachten kom je hier minder ver mee. De laatste pouch is de method pouch. Deze is geschikt om voerballen over een medium range te schieten. Met een juiste en ronde voerbal, zijn hier ook flinke afstanden mee te behalen.

De vier type pouches zoals onder andere Fox en Gardner die onderscheiden


Eigenschappen

Op de markt zijn diverse katapulten verkrijgbaar met enorm veel verschil in kwaliteit, pouches, lengte van elastiek en meer. Belangrijk is daarom om te kijken voor welk doeleinde je de katapult wilt gaan gebruiken. Een katapult moet allereerst goed in de hand liggen, ten tweede is het type pouch en de lengte van het elastiek funest voor een goede werking. Schiet je alleen maar boilies, gebruik dan een katapult met een boilie pouch en langer elastiek. Zo kan je een heel eindje schieten! Gebruik je partikels, kies dan voor een katapult met een particle pouch die lekker wijdt openstaat. Zo kan je makkelijker de pouch vullen! Het elastiek dient niet te lang te zijn. Bij partikels kan je beter een korter elastiek hebben omdat anders je teveel partikels gaat verliezen voordat ze überhaupt in het water komen! Ook zaken als de wijdte van de armen, kunnen een schot maken of kraken. Gebruik je grote pouches voor grondvoerballen of partikels, kies dan ook een katapult met wijde armen! Mocht je het elastiek iets scheef aantrekken, dan schiet je niet gelijk jezelf op de vingers of tegen een van de spreidarmen!

De Fox Power Guard Catapults met Knuckle Defender


Terugslag

Het nadeel van katapulten is de terugslag van het elastiek. Wie veelvuldig een katapult gebruikt, weet dat na diverse schoten de handen het niet zo leuk meer vinden. Rode of zelfs blauwe knokkels zijn het resultaat. Gelukkig zijn er op de markt hiervoor enkele handige oplossingen die dit tegen kunnen gaan. Fox was de eerste fabrikant die dit probleem oploste met de Power Guard katapulten. Zij monteerde een zogenaamde Knuckle Defender op hun katapulten waardoor je knokkels werden beschermt door deze beschermingband. Handig!

De Gardner Knuckle Guard

Een andere handige oplossing die je kan toepassen op nagenoeg alle katapulten is de Gardner Knuckle Guard of de Carp-Tart Knuckle Wrap. Deze neopreen beschermingskapjes zijn te bevestigen op de meest gangbare type katapulten en beschermen je handen tegen terugslag. Zo kun je met een relatief simpele oplossing toch je handen beschermen tegen de pijnlijke terugslag.

 

Een laatste tip is om voor aankoop van een katapult te kijken of het elastiek en de pouch vervangbaar zijn. Bij velen merken is dit zo maar bij sommige ook niet! als er iets bij een katapult kapot kan gaan, dan is het wel het elastiek. Kies dus een katapult uit waarvan je het elastiek kan demonteren. Ook de pouches willen in de loop der tijd weleens uitscheuren. Onder andere Markerworld levert losse pouches wanneer de originele helaas kapot zijn gegaan in de loop der tijd.

Als laatste wil ik nogmaals benadrukken dat we ten alle tijden goed moeten omgaan met een katapult. Ga er dus niet lukraak mee schieten op dieren en gebruik hem alleen waarvoor hij is bedoeld! Op deze manier houden we de katapult uit het zicht en zullen mensen je er nooit op attenderen of aangeven.

Succes ermee!

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.