CF wintertips

De winter staat voor de deur en de komende maanden zijn voor veel vissers taai. Of dit nu komt door de moeilijkheidsgraad of het comfort, feit is dat veel karpervissers in de wintermaanden afhaken. Met de juiste aanpak is het echter zeer goed mogelijk om vis te vangen in de wintermaanden en in dit artikel geven de auteurs van CarpFeeling je enkele praktische tips om die koude maanden vissend door te komen.

Tip 1: Blijf gemotiveerd

Edwin Stoffels: “Ik kan me zo voorstellen dat bij sommige karpervissers de motivatie in de winterperiode soms even ontbreekt. De energie om er volledig voor te gaan en wetende dat je over een paar maanden in een paar uurtjes meer vissen vangt dan nu op een weekend. Waarom zou je er dan nu moeilijk voor doen? Dit eerste lijkt misschien wel zo, maar als je de goede locatie weet te vinden dan kan je juist in de winter heel goed je visje vangen. De vissen zijn veel minder actief en zullen dus veel meer op de holdings blijven of er juist naar terugkeren. Dit kan je zowel gebruiken in een statische als mobiele visserij. Met een beetje onderzoek kan je misschien in de winter nog wel succesvoller zijn dan in de zomer. En met de tegenwoordig voorhanden zaken als kleding, 5 seizoenen slaapzakken en kachels kan je het heel comfortabel maken aan de waterkant. Een ander groot voordeel van de winter is dat het een heel stuk rustiger is aan de waterkant. Menig keer zal je het water nagenoeg voor jezelf hebben en je kan dus alles plannen zoals je dit zelf wilt en de stek(ken) bevissen die jij graag wilt. Met alle theorieën over luchtdruk, volle maan, wind en dus ook watertemperatuur in kennis weet ik één ding zeker. Thuis op de bank van je zeker niks!”

Gevangen op 2e Kerstdag, hoezo gemotiveerd?!

Tip 2: Houd het weer in de gaten

Tom Lenters: “Er zijn een hoop tips als het op wintervissen aan komt. De meest belangrijkste voor mij persoonlijk is het weer. En dan met stip bovenaan: de luchtdruk. Je kansen krimpen aanzienlijk als de luchtdruk hoog is. Dit gaat vaak gepaard met overdag veel zon met (noord) oostenwind. ’s Nachts zal het dan vaak al gaan vriezen. Ik weet gewoon uit ervaring dat de vissen dan op hun kont gaan liggen. Overdag trekken ze naar de oevers, aan de oostkant, dus uit de wind, vaak met riet om op (zeer) ondiepe stukken lekker hun ruggen te warmen aan de zon. Als er geen riet is, kruipen ze lekker tussen afstervende planten. Plompenvelden en wier. Je kunt dan best een vis vangen. Maar je zult het ze voor hun neus moeten presenteren. Als je een lopende voerstek hebt, gaat het ook nog lang goed. Maar als je instant ergens uit pakt, kies dan voor stukken uit de wind en in de zon.

Winter

Zodra de luchtdruk van bijv. 1025 naar beneden keldert en de wind draait naar een warme (zuid)westen wind,  maak dan, als je je vrij kunt maken, snel dat je naar de waterkant komt. Neem wel iets tegen de regen mee, want 9 van de 10 keer zal het dan ook gaan regenen. Mijn ervaring is dat de vissen nu veel actiever zijn! Ik heb zelfs mee gemaakt dat ze dan ook weer springen en draaien, waardoor je meteen weet waar je je rig moet droppen. Een enkele pop-up aan een chod is zéér effectief. Een maat van mij, en oldskool visser, durft dan zelfs vele kilo’s te voeren en hij is er dan ook vaak succesvol mee. Doordat het water zich mengt met de warme wind, warmt het water een paar graden op. De karpers zijn daar nu eenmaal heel gevoelig voor. Zodra de temperatuur onder de 10 graden zakt wordt de activiteit al een stuk minder, maar je kunt ze absoluut nog steeds goed vangen.”

In de winter kan de vis helemaal los gaan

Tip 3: Waterkeuze en locatie

Frank Avezaat: “De juiste locatie is het hele jaar door belangrijk, maar in de wintermaanden cruciaal. De vissen zwemmen immers veel minder dan bij de hogere watertemperaturen doordat hun lichaam in een soort spaarstand staat. Vaak azen ze slechts een korte periode en verlaten ze hun holding nauwelijks. Het is dus uiterst belangrijk dat je daar zit te vissen waar de vissen zich ophouden. Denk hierbij aan de geijkte plekken zoals obstakels, riet, bruggen en duikers. Kan je de vissen hier niet vinden dan loont het om eens wat rond te gooien met een Deeper of rond te varen met een andere visvinder. Je zult de eerste niet zijn die met een goede visvinder plotseling een holding vindt waar je de rest van de winter van kunt profiteren!

Met lage watertemperaturen is de juiste locatie cruciaal
Met lage watertemperaturen is de juiste locatie cruciaal

De keuze voor het water is geheel persoonlijk, maar ik kies graag voor wateren met een hogere bezetting aan vis. Hierdoor is de kans op actie een stuk hoger en dat maakt de visserij in de koude maanden een stuk aangenamer. Waarom zou je je ook in de wintermaanden stukbijten op een taai water terwijl het juist een tijd is die je kunt gebruiken om je visaccu even lekker op te laden?!

Tip 4: Vis mobiel

Willem den Deurwaarder: “Locatie is alles gedurende de winter. Dat gezegd hebbende is het belangrijk om tijdens deze periode mobiel te blijven. Het vergt een andere manier van vissen, want het heeft geen nut om eindeloos aan één stuk stug door te vissen op een stek die niets oplevert, terwijl je even verderop enige vorm van activiteit ziet. Mobiel vissen is anno 2018 een hot item. De commercie speelt hier praktisch op in met allerlei kant- en klare luggage en systemen. Mocht je nou niet veel tijd hebben, maar wel het maximale uit je sessie willen halen, kan ik je aanraden om niet te veel te voeren en meerdere kleine voerplekjes te maken. Deze kan je om de beurt afvissen met de penhengel of d.m.v. vastloodsysteem. Houd je visuitrusting dus compact en wees er op bedacht dat je snel moet kunnen verkassen. Zorg dat je niet te veel spullen en andere fratsen meeneemt. De pop-up visserij is hot en het vissen met visueel attractief aas kan uitkomst bieden, het heeft dus geen zin om grote hoeveelheden aas mee te nemen. Dit belemmert je motivatie, want je moet alles mee sjouwen. Dwing jezelf om enkel en alleen vanuit je rugzak te werken! Kijk kritisch naar je setup: wat kan je thuis laten? Heb je bijvoorbeeld een compacte onthaakmat dan leg je hier je opgetuigde hengels, landingsnet en retainer sling in. Houd het water in de gaten en maak eventueel gebruik van een verrekijker. Het gebruik van een verrekijker leverde mij afgelopen jaar net wat meer informatie op dan wanneer ik het met het blote oog moest doen. Je kunt ervoor kiezen om vanaf je kruiwagen of fiets te vissen. Lopend zie je natuurlijk veel meer. Maak thuis al je rigs en pva gereed, haken scherp, volle thermoskan mee en hup, gaan met die banaan.”

Door mobiel te vissen loop je niet het risico je vast te bijten in een niet lopende stek

Tip 5: Maak het jezelf behaaglijk

Patricia van Waes: “Als je het mij vraagt is comfort een belangrijk aspect van het vissen, zeker tijdens een langere sessie of in de koude wintermaanden. De betekenis van comfort staat voor iets wat het leven gemakkelijker of plezieriger maakt (zolang de beetverklikker niet giert natuurlijk!). Met alle nieuwe producten kan ik het me tegenwoordig zo comfortabel maken als ik nodig vind. Persoonlijk heb ik het altijd koud en mij krijg je echt niet mee naar de waterkant zonder kachel in de wintermaanden. Mijn schoenen klaar in ‘runstand’ en heerlijk achterover leunend bij de warme kachel.

Buiten heeft mijn verwarming weinig nut dus ben ik toevertrouwd aan mijn kleding. Een belangrijk detail hierin is dat je het 3-lagensysteem toepast in je uitrusting. Begin bij je basislaag zoals thermo-ondergoed, deze zorgt ervoor dat je droog en warm blijft. Let wel op dat je niet voor katoen kiest, omdat deze geen vocht opneemt. De tweede laag moet isolerend zijn, zoals fleece of dons. Deze zorgt dat je de warme lucht vasthoudt. Als laatste is een waterdichte laag in de wintermaanden meestal wel van toepassing. Het voordeel is dat deze laag ventilerend werkt op de andere lagen waardoor je het niet té warm hebt.

Doe mij maar een kacheltje in de winter
Doe mij maar een kacheltje in de winter

Zodra de zon ondergaat en de nacht zijn intrede doet kruip ik heerlijk in mijn slaapzak. We kunnen hier eigenlijk heel kort over zijn. Zorg voor een goede 5 seizoenen slaapzak.Een winterskin op je tent is wel aan te raden, deze zorgt voor isolatie en er zal veel minder condens in je tent zijn. Een beetje extra ruimte is ook wel fijn aangezien te toch vaak in je tent zit. Doordat wij vaak met zijn tweeën gaan vissen, en de rust van Edwin zijn vissessies inmiddels voorbij is, hebben wij gekozen voor een Avid HQ Twin Skin MKII 2 Man. Deze is voorzien van een ingebouwde skin en deze tent is dan ook ideaal voor de wintermaanden. Veel koude zal langs de grond je tent binnenkomen, dit kan je makkelijk voorkomen door onder je grondzeil van die isolatiedekens te leggen die je normaal voor je autoruit gebruikt.

Terwijl de zon opkomt moet ik zeker kunnen genieten van een lekker warm bakje koffie. De percolator gaat dan ook zeker altijd mee. Om van deze comfort gebruik te kunnen maken behoort een auto met veel laadruimte er dan ook zeker bij. De karper zal er weinig van merken, maar één ding weet ik zeker.. ik wel!”

Het vroege voorjaar kan ook nog erg koud zijn en lijken op wintervissen

Hopelijk heb je iets aan deze vijf tips en lukt het jou om deze winter vis te vangen. Veel succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.