De afstand van aas op de hair

In de meeste gevallen vissen we graag met een enkele boilie, Pop-up, snowman of string partikels aan de hair. Vooral bij de snowman montage of bij een string partikels, schuiven we vaak het aas tegen elkaar aan waardoor we een compact geheel krijgen. Toch zijn er al decennia lang vissers die hun aaspresentatie anders aanpakken. Zij houden van lange hairs met ruimte tussen de verschillende aasdeeltjes. In dit artikel enkele van deze presentaties en de gedachte erachter. Wellicht kunnen deze methodes ook een voordeel in jouw visserij behalen!

Martin Locke’s kebabrig

Begin 2010 gooide Solar baas Martin Locke hoge ogen met zijn wereldrecord vangst. De immense vis ‘the Briggs Fish’ werd gevangen op het wonderbaarlijke gewicht van 42,6 kilo. Deze vis werd gevangen op een eigen rigcreatie van Locke hemzelf, de Kebabrig. De Kebabrig is een zeer simpele rig om te maken. In pricipe wordt de haak bevestigt met een lus in lus verbinding waarna een losse lange hair aan de haak wordt geknoopt. Op de hair worden twee 16mm Solar club boilies gemonteerd met daartussen een 8mm gele pop-up. Het meest opmerkelijke is dat het aas niet tegen elkaar wordt geschoven maar tussen de aasdeeltjes ruimte wordt behouden. Locke wist op deze rig meerdere grote Rainbow vissen te pakken waaronder het wereldrecord en nog een vis van 70lb. 

2 maal Solar 16mm club boilies met daartussen een gele mini pop-up

De werking van deze rig is gebaseerd op meerdere zaken. Zo zal de pop-up zweven tussen de twee bottombaits en wordt een opvallende, niet alledaagse aaspresentatie gecreëerd. Door de afstand tussen de aasjes, lijkt het ook of er drie losse boilies op de bodem liggen. Uit wordt gegaan van de gulzigheid van de karper om alle aasdeeltjes op te zuigen door vertrouwen te kweken. Vanzelfsprekend zullen alleen de grotere vissen deze montage weg kunnen krijgen.  De Kebabrig van Martin is overigens een andere rig dan de wormen Kebabrig van Frank Warwick. Daar is de laatste tijd nogal onduidelijkheid over ontstaan. 

Martin Clarke’s Eliminator rig

Ondanks dat Martin Locke de kebabrig claimde, was het idee van ruimte tussen de aasdeeltjes niet vernieuwend. Martin Clarke is een van de grootste vissers van Engelse bodem aller tijden. Deze specimenhunter en auteur  van het boek ‘Strictly Carp’ heeft zijn status ruimschoots verdiend in zijn vaderland. Een decennia geleden toonde hij al de Eliminator rig. Een rig waarop twee boilies of tijgernoten werden gescheiden door een pva wokkel of biofoam. Het woord Eliminator kwam voort uit het feit dat alleen de grotere vissen deze presentatie weg konden krijgen. de onderlaag van het bestand zou worden geëlimineerd. 

Martin Clarke’s Eliminator rig


De werking van deze rig is iets anders dan die van de Kebabrig. Doordat gebruik wordt gemaakt van pva wokkels of Bio foam, zal uiteindelijk ruimte ontstaan tussen de boilies nadat het pva is opgelost. Door het pva zorg je verder voor dat de aaspresentatie langzaam naar de bodem zinkt en de afstand tussen de boilies gelijk blijft.

Tim’s Hemp & Corn rig

En dan mijn rig die gebaseerd is op dezelfde eigenschappen als bovenstaande rigs. Een decennia geleden zocht ik naar de mogelijkheid om een niet opvallende aaspresentatie te creëren om te vissen op een bedje van maïs en hennep. Hennep laat zich, zoals jullie weten, lastig zetten op een hair. Toch bleef ik nadenken over een combinatie tussen beide. Op een dag werd ik wakker en kwam ik tot ideeën. Na een ritje naar de plaatselijke hobbywinkel, was daar de Hemp&Corn rig. Uitgangspunt in mijn gedachtegang was om een kunstmatige manier te vinden wat leek op hennep. Uiteindelijk kwam ik op het gebruik van matte zwarte kralen.

Tim’s Hemp&Corn rig volledig pop-up en uitgebalanceerd met putty

Het idee is simpel maar doeltreffend. Je begint met een maiskorrel, rijgt twee zwarte kralen met een splicing needle over de hair, vervolgens weer een maiskorrel, weer twee of drie kralen en sluit af met wederom een maiskorrel.  In de tijd ontwikkelde ik zo vier varianten hierop van bottombait tot volledige pop-up presentatie. De vier varianten zijn als volgt:


• Gekookte harde mais met daartussen matte zwarte kralen (volledig bottombait)
• Gekookte mais met daartussen matte zwarte kralen met als laatste maisje een pop-up corn (een omhoogstaande presentatie).
• Het middelste maisje vervangen door een pop-up corn. De presentatie is makkelijker opzuigbaar en meer uitgebalanceerd (een liggende uitgebalanceerde presentatie).
• Volledige pop-up presentatie door alle maiskorrels te vervangen door pop-up mais. Door middel van putty balanceer je deze pop-up string (pop-up presentatie).

Door de afstand tussen de maiskorrels en de afwisseling van groter aas, kun je zo op een bedje van mais en hennep een onopvallende presentatie maken. Door de lange string aan aas, kun je wederom de kleinere vissen elimineren. Deze rig legde mij geen windeieren en zo kon ik enkele Franse bakken verleiden tot een aanbeet.

Een van de vissen die de Hemp&Corn rig niet kon weerstaan

 

Hoe ervoor te zorgen dat aas niet gaat schuiven over een lange hair?

Mocht je geïnteresseerd geraakt zijn in bovenstaande methodes, dan zul je bij fabricage van een van deze rigs er snel achter komen dat aas snel wilt gaan schuiven over je dunne hair. Het gat wat je met de boilienaald prikt is vaak te groot. De beste manier om dit te reduceren is door de boilienaald links te laten liggen en voor een Lip Close of splicing Needle te gaan. Kijk uit dat je deze naalden niet breekt op hard aas. Probeer subtiel je aas te prikken op deze naalden en schuif rustig je aas op de hair. mocht je toch een boilienaald willen gebruiken, dan kun je ook met stoppertjes of minuscule loodhageltjes tussen je aas werken. Stoppertjes tussen de aasjes maakt de presentatie lichter, loodhagels verzwaren de presentatie. Blijf goed nadenken over de gevolgen van je daden!

Bovenstaande rigs versus inhaking

Een string met aas met daartussen ruimte zorgt voor minder argwaan bij onze vriend de karper. Onderwater is het net of je aasjes dicht bij elkaar liggen wat minder argwaan zou moeten betekenen. Door te vissen met ruimte tussen je aasjes, creëer je een groter aas. Dit betekent dat de vis meer moeite moet doen om de gehele aaspresentatie op te zuigen. Kleinere vissen zal dit niet lukken. Het gevaar wat dreigt is dat kleinere vissen wel het haakaas proberen te pakken en zich verkeerd haken in of zelfs buiten de mond wat voor schade kan zorgen. Grotere vissen zullen minder problemen hebben met het opzuigen van desbetreffende aasmontages. Een ander nadeel is, dat brasem en kleine karper zal gaan spelen met het aas wat lijdt tot loze piepen. De inhakingskans wordt verkleind maar de kans dat de aaspresentatie onderwater alle kanten wordt opgeslingerd,  is aanwezig. Ook is het zo dat een presentatie als deze makkelijker in de knoop kan vliegen. Zowel bij het ingooien als onderwater. Het gebruik van soepele braids raad ik dan ook af. Een combi- of stiffrig is mijn inziens dan het meest ideaal.

Nawoord

Het laatste jaar merk ik dat de meningen behoorlijk verdeeld zijn over bovenstaande rigs. Doch zijn met alle bovenstaande rigs grote vissen gevangen wat dus betekent dat ze wel degelijk prikken. Uiteraard moeten we nooit alles romantiseren en moeten we objectief blijven omtrent dit soort rigs. Wie kan immers claimen dat deze vissen niet op een ‘gewone’ rig kunnen worden gevangen? Toch geloof ik dat bovenstaande rigs een verrassend effect kunnen hebben op dressuurwater. Het zijn vaak de kleine veranderingen die tot grootste vangsten leiden niet?

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.