De baitband pop-up bevestiging

Het monteren van je pop-up kan anno 2016 op enorm veel manieren. Waar vroeger een pop-up nog gewoon over een hair werd geregen of werd gemonteerd door middel van bait- of dental floss, zo zijn er tegenwoordig hele aardige producten te koop als baitscrews en Assembled Baitbands. In de howto van vandaag gaan we kijken naar een conventionele manier om je pop-up op je rig te monteren en dat is door middel van een baitband. Laten we beginnen.

De benodigdheden

De benodigdheden

  1. Baitband (Zenner)
  2. Kraal in kleur naar keuze (Kars Make Me! 0.35mm)
  3. Fijne boilienaald
  4. Knot puller
  5. Rig ring 3mm

De gebruikte materialen die ik voor deze howto gebruik zijn iets minder gebruikelijk dan normaal. In plaats van de baitbands van de bekende merken, gebruik ik in dit voorbeeld de haar elastiekjes van het merk Zenner. Deze rubberen elastiekjes gebruik ik zelf al jaren in pop-up presentaties en hebben enkele voordelen ten opzichte van de standaard baitbands. Buiten dat ze verkrijgbaar zijn in 10mm en 20mm en ze een stukje sterker zijn dan de baitbands uit de hengelsportzaak, zijn de elastiekjes ook te koop in aardse tinten als donker- en lichtbruin, wit en zwart. Ze bestaan zelfs in fluoro kleuren waardoor je de baitband kan laten matchen met je pop-up. Een pakje van deze elastiekjes koop je al via de online drogist voor een 1,00 euro per pakje Ook de gebruikte kralen komen niet uit de hengelsportzaak. Zoals we allen weten zijn kralen (beads) die je in de hengelsportzaak koopt een stukje duurder dan in de gemiddelde crea winkel. Ik kocht een pakje kralen van 100 stuks voor slechts 1,55 euro! Deze kralen van het merk Kars zijn in werkelijk alle kleuren van de regenboog te verkrijgen waaronder veel aardse tinten. Een tip!

Stap 1. Het monteren van de rig ring

Bonne, het maken van een pop-up bevestiging door middel van een baitband is erg simpel. We starten deze howto met het rijgen van de rig ring over een 10mm baitband. Schuif hem tot het midden van de baitband door.

Schuif een rig ring tot over de helft van de baitband

Schuif een rig ring tot over de helft van de baitband

Stap 2. De lus-in-lus verbinding

Om de baitband op de rig ring te monteren gebruiken we een lus-in-lus verbinding. Deze simpele bevestiging is enorm sterk en degelijk. Je maakt een lus-in-lus verbinding door de linker lus door de rechter lus te stekken. Heb je dit gedaan dan is het zaak om de knoop even aan te trekken. Het handigste is om een puller te gebruiken om de rig ring aan te trekken en je boilienaald om de baitband aan te trekken. Trek niet te hard want anders breekt je baitband.

Trek de lus-in-lus verbinding aan.

Trek de lus-in-lus verbinding aan.

Stap 3.Monteer de kraal

Nu de lus-in-lus verbinding goed is aangetrokken is het zaak om de kraal te bevestigen. Waarom bevestigen we eigenlijk een kraal? Je bevestigd een kraal om ervoor te zorgen dat de rig ring niet de mogelijkheid krijgt dat hij in je pop-up gaat snijden. Wanneer dit gebeurt dan verdwijnt de rig ring als het ware steeds meer in je pop-up doordat de baitband op spanning staat. De doorvoer van je rig ring wordt hierdoor kleiner wat de bewegingsvrijheid van je pop-up nadelig beïnvloed. In de hengelsport is een alternatief te krijgen op de kraal en dat is de zogenaamde Boilie Disc welke onder ander verkocht wordt door Piet Vogel’s Rigsolutions. In dit voorbeeld gebruiken we een simpele 3.5mm kraal.

Rijg de kraal op je boilienaald

Rijg de kraal op je boilienaald

Het monteren van de kraal is niet moeilijk. Gebruik een fijne boilienaald of slicing needle en rijg de kraal over de baitband heen. Het makkelijkste is om de baitband om spanning te houden door middel van je knot puller.

Rijg de kraal over de baitband heen.

Rijg de kraal over de baitband heen.

Je baitband is nu klaar voor montage op je rig

Je baitband is nu klaar

Je baitband is nu klaar

Stap 4. Monteer hem op je rig

Nu is het alleen nog zaak om je baitband op je rig te monteren. Dit kan ook weer op enorm veel manieren. Denk aan het gebruik van hair widgets of door hem te monteren op een D-rig. In dit voorbeeld heb ik hem gemonteerd op een vlijmscherpe Multi-rig. Monteer een pop-up op je baitband door hem met een boilienaald erover te rijgen en zet de pop-up vast door middel van een micro stoppertje. Je Montage is klaar!

De baitband op een Multi-rig

De baitband op een Multi-rig

Drijfvermogen

Een kleine kanttekening bij het doorboren van pop-ups is vaak dat het drijfvermogen minder wordt. Vooral bij poreuze pop-ups kan het water doordringen tot de kern van de pop-up waardoor hij op een gegeven moment zinkt. Het doorvoeren van een hair bespoedigd dit. Toch hebben rubberen baitbands het voordeel dat ze aardig de pop-up afsluiten. Denk er alleen wel aan dat zachtere pop-ups na verloop van tijd door de spanning van de baitband kunnen scheuren. Desalniettemin gebeurt dit in de praktijk erg weinig. Zoek je nog een goed en goedkope manier om je pop-up te bevestigen dan is deze manier de moeite waard van het bekijken!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.