De ballentent

Dit stukje gaat niet over een kermisattractie of het befaamde restaurant in Rotterdam waar louter ballen gehakt geserveerd worden maar over het vissen tegen een ballenlijn die het zwemgedeelte van een binnenwater markeert.

Dit is om meerdere redenen een hotspot eerste klas maar vaak lastig te bevissen. Lastig vanwege de invalshoek waar vanuit er soms gevist moet worden en de eventuele palen of andere hindernissen die de ballentent ondersteunen. De rand van een zoetwaterstrandje is echter voor karpervissers zeker interessant. Bij het vissen op recreatieplassen tijdens gewone vakanties in de zomer heb ik hier regelmatig mee te maken gehad. Als je een voerbootje bezit wordt alles een stuk gemakkelijker. Vaak kan of mag er vanaf de strandkant niet gevist worden en als de afstand niet te groot is dan is recht tegenover de ballenlijn vissen een goede optie.

Linke soep om hier vanaf de overkant naar de ballenlijn te vissen vanwege het obstakel
Linke soep om hier vanaf de overkant naar de ballenlijn te vissen vanwege het obstakel
Foto: Jan Schipper

Op zo'n soort plas is het vaak zo dat het gestorte zand op het strand buiten de ballenlijn snel overgaat in een blubberbodem. Vorig jaar ben ik op het meer in de nabijheid van de vakantiebestemming allereerst eens via het strandje te water gegaan om de bodem te voelen. Zo halverwege de oever en de ballenlijn werd het zandgehalte al ietsje minder maar de bodem leverde hierna niet veel in qua hardheid. Direct buiten de betreffende afrastering kon ik nog net staan maar voelde binnen een meter een extreme zuigkracht van de blubberbodem. De hele ballenconstructie rustte op slechts 3 palen en al snel was mijn plan getrokken. Vanaf de overkant (zo'n 120 meter) viste ik vervolgens 's avonds met dichte slip pal tegen de puur aan de oppervlakte liggende drijvers aan. Als de vis, door de rek van het nylon, dan een klein stukje onder de oranje en witte drijvers door het strandgedeelte op zou zwemmen dan was er met het laag houden van de hengeltop weinig gevaar want er zat dus op die plekken niks onder de drijflijn.

Daar waar overdag veel gezwommen wordt is het 's avonds vaak kassa
Daar waar overdag veel gezwommen wordt is het 's avonds vaak kassa
Foto: Jan Schipper

Uiterste concentratie bij de eerste 10 meters dus en zodra de vis op open water zat was het gewoon relaxed drillen.Zo ver mogelijk van de palen af liet ik mijn voerboot letterlijk eerst tegen de ballentent aan botsen alvorens de beaasde onderlijn plus het voer te lossen. Nog net op het laatste halve metertje hardere grond vlak voor de drap dus. Overdag was de grond daar door zwemmers bovendien goed omgewoeld. Het bleek de succesformule.Van de 16 aanbeten op 6 avonden verspeelde ik zo geen enkele karper.

Tijdens een andere vakantie werd er op het zwemgedeelte verrekt lang doorgeplonst. Andere karpervissers visten daarom hier zo ver mogelijk vandaan maar ik viste er gewoon schuin naartoe. Hier kon ik,vanwege de afstand, niet vanaf de overkant vissen maar de invalshoek koos ik quasi vanaf de zijkant zo gunstig mogelijk. Weer bleken de karpers totaal niet schuw van een duik of bommetje. 

Hier een flink stuk vandaan blijven
Hier een flink stuk vandaan blijven
Foto: Jan Schipper

Over een bommetje gesproken; Mijn zoon had met zijn vriendin een paar jaren terug een huisje gehuurd op een vakantiepark met een mooie plas water erbij. Er werd uiteraard overdag veel gezwommen maar s,avonds eveneens door meerderen op karper gevist. Ook de ballentent was aanwezig maar de strategie van het vissen vanaf de overkant naar het strandje was door de behoorlijke afstand in combinatie met wat wiergroei niet ideaal. Veel karperaars visten naar het midden toe. Naast het strandgedeelte bevond zich in een hoek van het water een grote glijbaan waar de gehele dag en ook nog een deel van de avond mensen hard in het water plonsden waardoor deze hoek door vissers gemeden werd. Hier was het wat dieper en tevens wiervrij. Op de late avond, toen het daar eindelijk rustig was, kreeg hij een ingeving en werd er een lijn uitgevaren exact naar deze plek waar de gehele dag bommetjes plaatsgevonden hadden. De grootste karper van zijn vakantieweek wist hij toen vlak voor de glijbaan te vangen.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.