De Bloodworm Stickmix

Het is weer zomer en de meeste watertemperaturen zijn overal op een aangename temperatuur. Dit is lekker voor ons vissers maar onderwater zijn er veranderingen gaande die onze vangsten niet bevorderen. De zomer brengt enkele nadelen met zich mee en dat zien sommige vissers terug in de vangsten. Dit heeft te maken met twee belangrijke gegevens die ik zal belichten. Allereerst is de zuurstofgraad in veel wateren lager dan in andere jaargetijden. Deze zuurstofgraad speelt een cruciale rol in de hoeveelheid voedsel welke een karper kan opnemen. Dit gegeven genaamd Single Sitting Satisfaction, is het verband tussen de zuurstofgraad en de voedselopname. Het komt erop neer dat een karper bij een lagere zuurstofgraad minder voedsel kan opnemen. Vooral Leder- rijen- en spiegelkarpers hebben hiermee te kampen. Dit heeft te maken met het feit dat zij over minder rode bloedcellen beschikken en hierdoor niet evenveel voedsel tot zich kunnen nemen dan schubkarpers.


Warme zomeravonden zijn aangebroken

Het tweede nadeel van de zomermaanden is dat de hoeveelheid aan natuurlijk voedsel in veel wateren tot een hoogtepunt komt. Hierdoor zijn karpers minder afhankelijk van vissersaas en kunnen zij prima teren op alle natuurlijke lekkernijen die in het water zitten. In een Frans onderzoek uit 1975 gehouden op drie grote meren in het zuidoosten van Frankrijk%, kwam naar voren dat de hoofdmaaltijd in de zomermaanden van karper tot wel 56% bestaat uit chironomiden. Een van de bekendste chironomiden is Bloodworm oftewel de rode muggenlarf. Concluderend kunnen we dus stellen dat karper minder voedsel opneemt in de zomermaanden en dan ook nog eens minder snel je vissersaas kunnen opnemen. Daarom is het raadzaam om in te spelen op deze theorieën en wil ik jullie in dit artikel dan ook een echte zomer Stickmix presenteren om je vangsten stabiel te houden.


De ingrediënten


• Lo Salt (mineraal) zout
• Sticky Baits Cloudy Bloodworm liquid
• Sticky Baits Hydrolysed Bloodworm Compound
• Stickybaits Bloodworm Bag n’ Stickmix
• Sticky Baits Extract Pellets 2.3mm of 4mm
• Pva Funnelweb en Krusha

We gieten wat Bloodworm Bag n’ Stickmix in een bakje en voegen daar wat zout aan toe. Zout is een van de hoofdingrediënten van alle stickmixen en heeft eigenschappen als smaakversterker en een licht laxerende werking.

Voeg wat zout toe

Vervolgens voegen we een grote hand pellets toe. Gebruik je kleine 2.3mm pellets, dan is het raadzaam om toch een grove structuur te houden in je mix om ook gecrunchde boilies toe te voegen. Dit is minder nodig als je 4mm pellets gebruikt maar alles is uiteraard te combineren.

Gecrunchde Bloodworm boilies

Je droge mix is nu klaar en nu kun je de liquids toevoegen. Allereerst giet je een scheut Cloudy Bloodworm bij de mix. Maak de mix niet te nat! Cloudy bloodworm geeft zoals de naam al zegt een mooie wolk onderwater en bevat echte Bloodworm waardoor je het aminopatroon van je stickmix kan opschroeven.

Voeg Cloudy Bloodworm aan je droge mix toe

Vervolgens voegen we een dopje Hydrolysed Bloodworm Compound toe. Dit extract is zeer uniek en is Laboratories ontwikkeld. In een onderzoek is onderzocht welke amino’s bloodworm afgeeft onderwater en hier is na een lange ontwikkelperiode dit unieke product uitgekomen. De dosering die benodigd is, is 20ml per kilo. Voor een paar honderd gram stickmix wat meestal genoeg is, acht ik een dopje voldoende.

Voeg een dopje Hydrolysed Bloodworm Compound toe

Nu is het zaak de stickmix goed door elkaar te mengen. Als de mix te nat is kun je met wat extra Bag n’ Stickmix de mix droger maken. Vervolgens maken we met behulp van een Funnelweb enkele pva stickies. Als haakaas kun je kiezen voor Bloodworm boilies, pop-up’s, wafters of dumbels. Je sticks zijn klaar!


Met een Bloodworm stickmix kun je zo inspelen op de warme zomermaanden. De karper zal eerder tot fourageren worden aangezet door het unieke aminopatroon van je stickmix. Veel succes!

%Bron: Discover Carp Fishing. Rob Hughes & Simon Crow

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.