De Blu Tack isotope tip

Het gebruik van isotopes binnen de karpervisserij is steeds populairder aan het worden. Velen soorten tackle zijn tegenwoordig uitgerust met een inkeping om isotopes te kunnen vastzetten in je tackle. Denk aan de inkepingen op beetmelders, hangers, schepnetten, ritssluitingen, molenhendels, bankware of hengels. In dit artikel toon ik je een tip van Scott Edwards van het gelijknamige merk Edwards Custom Upgrades. Zijn Blu Tack isotope tip is namelijk zeer handig om isotopes goed vast te kunnen zetten maar ook weer snel te kunnen verwijderen!

Blu Tack van het Engelse Bostik

Isotopes versus bètalights 

Alvorens ik overga naar de tip, is het misschien niet onverstandig om enkele misverstanden omtrent Isotopes te behandelen. Allereerst het misverstand dat isotopes en bètalights twee verschillende producten zijn. Het betreft hier namelijk een zelfde product. Op de Engelse markt wordt dit product vaak aangemerkt als isotope waar we in Nederland de bekende staafjes onder de naam bètalight kennen. Het zijn beide zogenaamde tritium lichtbronnen. Een isotope/bètalight is een buisje van borosilicaatglas welke aan de binnenzijde is gecoat met een fluorescentiepoeder, vaak fosfor. De buisjes zijn vervolgens afgevuld met tritiumgas. Door dat tritium een zwakke straling uitzend, activeren de uitgezonden elektronen de fluorescentiecoating waardoor de buisjes licht geven. De naam isotope komt van het feit dat tritium een isotoop van waterstof is. De naam bètalight komt van de zwakke bèta straling die tritium afgeeft. Bètalight betekent dus niets meer dan licht van bèta straling. 

Een isotope schoon gemonteerd met Blu Tack

Breekstaafjes

Ondanks dat het hier (radioactieve) straling bevat. Is de hoeveelheid straling zeer gering en zelfs nagenoeg niet meetbaar met een geigerteller. Het gebruik van isotopes is dus niet onveilig. Wat vaak wordt verward met isotopes/betalights zijn breekstaafjes. Je weet wel, de bekende lichtgevende staafjes die je na breken, op de top van je hengel monteert. Een breekstaafje is een kunststof buisje voorzien van difenyl oxalaat (cyalume), een fluorescerende kleurstof en vaak nog een zwakke base. Door het breken, wordt een glazen buisje met waterstofperoxide gebroken wat zorgt voor een chemische reactie. Het grootste verschil tussen breekstaafjes en isotopes voor ons vissers is de duur van de lichtbron. Isotopes geven meer dan 10 jaar licht waar breekstaafjes na een paar uur weer doven.

Breekstaafjes zijn iets anders dan isotopes

Het vastzetten van isotopes

De inkeping in het hengelsportproduct waar je een isotope kan plaatsen, noemen we een isotope sloth. Er zijn veel verschillende groottes sloths en daardoor isotopes verkrijgbaar in velen soorten, lengtes en kleuren. Doordat de levensduur van een isotope meer dan 10 jaar bedraagt, worden isotopes vaak permanent bevestigd. Een isotope sloth klemt een isotope vaak niet vast waardoor veelal gebruik wordt gemaakt van (seconde)lijm. Secondelijm zorgt voor een snelle en permanente hechting maar kent ook nadelen. Eventuele weekmakers in de lijm worden broos wanneer je tackle door bijvoorbeeld de zon, flink opwarmt. De kans bestaat hierdoor dat je isotopes eerder loskomen dan gedacht. Bij secondelijm zonder weekmakers heb je al snel te maken met een ander probleem. Je isotope zit zo goed vast dat, wanneer je een ander kleurtje isotope in je tackle wilt hebben of je isotope is uitgebrand, het borosilicaatglas breekt wanneer je de isotope probeert te verwijderen. Is je isotope eenmaal gebroken in je isotope sloth, dan wordt het een vervelend karweitje om je sloth weer leeg en netjes te maken. Je hebt hierbij kans dat je je tackle zelf ook nog eens beschadigd. Het laatste nadeel van lijm is dat het plakken, wanneer je het niet subtiel doet, een flink zooitje kan gaan worden. Gebruik je teveel lijm, dan zal je ongewild je tackle al snel besmeuren en dat is natuurlijk zonde!

De benodigdheden

Blu Tack

De tip van Scott Edwards is het gebruik van zogenaamde Bostik Blu Tack. Een speciale kneedbare gum (kleefgum) waarmee je lichte voorwerpen kan bevestigen op een muur. Nederlandse substituten voor Blu Tack zijn bijvoorbeeld de bekende posterbuddies van Pritt of Tack Gum van Tesa. In tegenstelling tot de varianten van Tesa en Pritt, bevat Blu Tack geen weekmakers en heb je dus niet de kans om door weersinvloeden, alsnog je dure isotopes te verliezen. Daarnaast werkt deze kleefgum veel schoner dan lijm en laat, na verwijdering, geen sporen achter.

De sheets Blu Tack zijn lichtblauw van kleur.

Howto

Het ‘plakken’ van je isotope met Blu Tack is in de regel vrij simpel. Hierbij enkele handvatten om dit simpel maar secuur te doen in de vorm van een klein stappenplannetje:

  1. Ontvet je isotope sloth met een ontvetter en een wattenstaafje. Als ontvetter kies ik voor de Rod & Reel Cleaner van Penn Fishing. Zorg ervoor dat het isotope sloth weer droog is. 
  2. Snijdt een schoon stukje Blu Tack af wat precies de dikte van je isotope sloth bedraagt MAAR de halve lengte! Je gebruikt namelijk al snel teveel van dit product. Hergebruik van Blu Tack is niet aan te raden aangezien de kleefkracht vaak is afgenomen. 
  3. Kneed de Blu Tack tussen duim en wijsvingers om de kleefkracht te activeren. 
  4. Plaats de kleefgum in je isotope sloth en druk je betalight er rustig in. Zorg ervoor dat de bovenkant van je isotope onder de rand van je isotope sloth valt. Je kan een naald of fijne (precisie) schroevendraaier gebruiken om de isotope nog niets te positioneren. Doe dit voorzichtig want een isotope is vrij breekbaar! 

Ontvet je isotope sloth

Kortom,

Isotopes zijn dure en enigszins kwetsbare buisjes die je tackle vaak net even wat verder verfraaien en juist die onderdelen laat oplichten die je in de donkere uren snel moet kunnen vinden. Toch is het enigszins prehistorisch dat je zelf deze isotopes in je tackle moet lijmen met alle gevolgen van dien. Door het toepassen van deze Blu Tack tip, kan je je isotopes al een stuk efficiënter en schoner plaatsen. Een aanrader! 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.