De Copycat

Andere synoniemen voor dit woord zijn: “The forger (de vervalser), The follower (de volger/meeloper), The imitator (de imitator, iemand die het werk van andere nabootst voor persoonlijk gewin... of zoiets? Bonne, we zijn los. U raadt het al. Ik wil in dit artikel kort in gaan op de verschijning van de “Copycat”. Dit beestje is uiterst sluw en gemeen. Je ziet hem niet of nauwelijks en vaak gaat hij op in de menigten.

Voeren

Velen van ons doen dat voor en of tijdens de sessie. Voor het voeren kan men gebruik maken van allerhande verkrijgbare voorwerpen. De een gebruikt een spod/spomb, pva, gooit gewoon met de hand, werppijp, voerboot, afijn the whole ten yards. Ik maak graag gebruik van een zogenaamde voerschep. Ook deze zijn er van verschillende merken, lengtes, verschijning en ja, er zit natuurlijk verschil in prijs/kwaliteit en daar wringt hem namelijk voor mij de spreekwoordelijke schoen. Want enige tijd geleden kocht ik een voerschep van het merk X en de adviesprijs was € 14,95 exclusief verzendkosten e.d.

Na enkele dagen had ik de voerschep in mijn bezit en kon ik hem bewonderen om 'm vervolgens in mijn foedraal te proppen. Ik dacht “doe eens gek", aangezien bij mij altijd alles kapot gaat bestelde ik een 2e voerschep bij een ander bedrijf van een naamloos merk. Ik schonk niet veel aandacht aan het merk of hoe deze eruit zag. Het zag eruit als een voerschep en was qua prijs wat goedkoper dan die van het merk X. Ik betaalde voor de voerschep slechts € 6,95 exclusief verzendkosten. Na enkele dagen kreeg ik ook deze voerschep netjes thuis. Het zelfde ritueel volgde. Ik scheurde als een kleine jongen die op 1e kerstdag zijn cadeautje krijgt het pakket open en trok de voerschep uit z'n benarde positie. De verbijstering volgt en termen zoals: “Hoe de f*ck, krijg nou de ter***g en huh”, zijn woorden die de revue passeren. Even krabbelen aan m'n hoofd en portemonnee.

Nu wil ik niet moeilijk doen over een paar euro's, maar aangezien wij een hobby hebben waar wij bijna dagelijks een volledige huisraad aan spullen versjouwen wil ik hier best een prozaatje aan wijden.

De gelijkenis was verbluffend. Ik heb wel eens vaker verhalen gehoord dat er bedrijven zijn die bijvoorbeeld de nieuwste stretcher van Kevin Nash na laten maken en er enkele aanpassingen op laten plegen, door bijvoorbeeld de kleursamenstelling van de stof en andere materialen te gebruiken. Zo heb je een bijna identieke stretcher die er op het eerste oog luxe en comfortabel uit ziet, maar na enkele sessies al gebreken gaat vertonen. Bij een stukje kwaliteit zit meestal ook garantie en kan je met je vraag of opmerking altijd terecht bij de zaak waar je deze hebt aangeschaft. Veelal wordt er dan gekeken naar een passende oplossing.

Een voerschep is voor mij niet essentieel en is voor mij meer een product wat wel kapot kan en mag gaan, daar is de prijs dus ook naar.

Even wat specs van de merk X voerschep:

  • Het armkoord is gemaakt van zwart nylon met opdruk van het merk en heeft een druk- of stelknoop.
  • Het handvat is gemaakt van zwart eva foam en meet een diameter van ongeveer 2,5 cm.
  • De blank/steel is gemaakt van carbon welke mooi afgelakt is en heeft tevens een mooi overgang op het handvat en de insert waar je de schep in schroeft. Aan het einde van de blank zit een een brons of messing kleurige insert verzonken in de blank, wat het naar mijn mening een tarty look geeft. De totale lengte van blank/steel van merk X is 27,5 cm.

De specs van de voerschep merk Y:

  • Het armkoord is gemaakt van zwart nylon met opdruk “Fishing Accessoiries” en heeft een druk- of stelknoop.
  • Het handvat is gemaakt van zwart eva foam en meet een diameter van ongeveer 2,5 cm.
  • De blank/steel is gemaakt van carbon welke mooi afgelakt is en heeft tevens een mooi overgang op het handvat en de insert waar je de schep in schroeft. Aan het einde van de blank zit een een brons of messing kleurige insert verzonken in de blank. De totale lengte van blank/steel van de “Fishing Accessoiries” is 26,5 cm. Beide blanks hebben de zelfde wanddikte en diameters.

Conclusie:

Beide voerschep stelen/blanks zijn mijns inziens hetzelfde en hoogstwaarschijnlijk is één van de twee een kopie van de ander. Wie nou wie heeft gekopieerd zal ik nooit achter komen en ik ben bang dat ze mij dat ook niet gaan vertellen.

Ik weet dat er soms stiekem best veel werk en onderzoek zit in het ontwerpen van een nieuwe tent, stretcher of iets dergelijks. Veelal worden er nieuwe patenten op aangevraagd om de uitvinding of het concept te beschermen tegen vervalsers. Het kost een bedrijf dus veel geld en tijd om met een goed stukje uitrusting op de markt te komen. Het is dan jammer als er een copycat er mee aan de haal gaat en je werk te kak zet om het maar even anders en goedkoper aan te bieden. Oke, wat waar is is waar. Natuurlijk zijn er producten die net zo goed zijn als hun duurdere equivalent en het is soms best de moeite waard om vragen te stellen bij een specifiek product. Het is per slot van rekening je eigen portemonnee die je moet trekken. De één is dikker gevuld dan de andere en daar wringt soms wel eens de schoen. Als je 1 euro hebt kan je er geen 2 uitgeven en als je dan een nieuwe tent wilt die 400,- euro kost en je kan er maar 200,- besteden moet je soms een concessie doen en dat is helemaal niet erg. De keerzijde van dat verhaal is dat de copycat daar gebruik van maakt en jou een ogenschijnlijk goed product aanbiedt tegen een spotprijs. Het staat ieder natuurlijk vrij om hier zijn eigen ideeën over te hebben.

Dit was mijn korte relaas over een voerschep. Dit onderwerp kan je betrekken over de gehele linie van het karpervissen. Geef je ogen goed de kost. Ik heb altijd geleerd: 'goedkoop is duurkoop'.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.