De driltijd

Soms lees je wel eens artikelen van enthousiaste beginnende vissers die zonet de eerste karper op de kant getild hebben. Het mooiste bij de beschrijving van de vangst zijn dan de flink opgeschroefde driltijden van een half uur tot 3 kwartier. In de beleving van de startende karperman duurde het dan uiteraard door de spanning een eeuwigheid voordat de vis genet werd en zodoende wordt het verhaal aangedikt met “big game”driltijden.

Vanaf 1989 hou ik een karperlogboek bij met de basisgegevens rondom een vangst. Zaken als windrichting, temperatuur, stek, aas, datum, tijdstip, formaat en soort karper staan hierin vermeld. Regelmatig heb ik in latere jaren profijt kunnen trekken uit deze informatie. Ik werd ooit geïnspireerd door een andere karpervisser uit mijn dorp die dit al jaren eerder deed. Hij had er een rubriek bij die ik zelf niet in mijn boek opnam namelijk de driltijd. Ik vond dit niet echt vermeldenswaardig maar hij was hier stipt in. Regelmatig viste ik samen met deze persoon en als hij na een aanbeet aangeslagen had dan keek hij binnen 10 seconden op zijn horloge en zodra de vis genet was wederom. Geen vangstregistratie zonder driltijd erbij dus. De meeste vissen waren binnen een aantal minuten wel genet en de langste dril in vele jaren was bij hem geloof ik een krap kwartier. Dit was dan zelfs nog een flinke uitschieter. Uiteraard waren dit allemaal drils vanaf de kant en gelden er voor sessies op grote meren, waar op flinke afstand gevist wordt en de vis vanuit de boot gehaald wordt, soms langere driltijden. Ook als er met de voerboot ver buiten werpafstand gevist wordt is dit logischerwijs het geval.

Na de dril
Na de dril
Foto: Jan Schipper

Zelf had ik vorig jaar een enorme uitschieter qua tijdsduur voor wat betreft een dril vanaf de kant na gewoon uitgeworpen te hebben. Een loeisterke vis bleef heel lang diep zwemmen en liet me alle hoeken van het water zien. Een paar keer had ik hem in de buurt maar hij kwam maar niet van de bodem af en koerste dan gewoon weer 50 meter weg.” Jeetje, wat zou dit zijn” was mijn logische gedachte. Ik moet wel zeggen dat ik rustig de tijd nam en geen enkel risico nam. Toen de vis na een heuse 25 minuten eindelijk geschept kon worden en ik in het water in het net keek viel hij van bovenaf qua lengte toch best tegen. Toen we de spiegel op de kant tilden bleek hij echter de bouw van een body builder te hebben. Het was een gespierde korte brede buffel met een beste staart en zijn gewicht bleek 33 pond. De 2e extreme driltijd kan ik me zo in 1 keer geeneens voor de geest halen. Een paar keren ben ik wel te water gegaan als een karper zich vast zwom en duurde het lang voordat hij in het net zat maar dit valt buiten het pure drilwerk.

Dennis is zonet aan de dril begonnen
Dennis is zonet aan de dril begonnen
Foto: Jan Schipper

Tussen ponden en driltijden is niet altijd logica te ontdekken. De algemene opinie is dat gestroomlijnde schubs meestal veel strijd geven en dikke spiegels minder. Deze vlieger gaat niet altijd op. Er zijn flinke schubs die welhaast naar het schepnet lijken te zwemmen en kleinere soortgenoten die als een bezetene alles uit de kast halen. Ook bij de spiegels kan het alle kanten op. Op afgesloten wateren zijn er vaak bekende vissen die consequent vechten als een stier en tegenpolen hiervan die zo op de kant liggen. Riviervissen leveren over het algemeen allemaal best pittige drils op. Doordat ze met stroming om moeten gaan zijn ze flink gespierd. Bij graskarpers durf ik hier nog het meest te generaliseren. Meestal zijn ze tot een paar meter voor het schepnet goed te coachen maar in het zicht van de haven breekt dan de hel los en schieten ze met volle kracht weg. Let hier goed op met het afstellen van de molenslip want je zult niet de eerste zijn die denkt dat de graskarper binnen is en dat hij door een te strak afgestelde slip alsnog losschiet.

Deze buffel met een enorme staart hield me behoorlijk lang bezig
Deze buffel met een enorme staart hield me behoorlijk lang bezig
Foto: Jan Schipper

Tot slot nog een verhaaltje uit de praktijk waarin de driltijd een hoofdrol speelde en waaruit blijkt dat er soms geen pijl op te trekken valt. Een aantal jaren terug viste ik een avondsessie samen met mijn zoon. Aangekomen bij het viswater troffen we het niet want de bij ons geliefde hotspot bleek bezet. Er zat niets anders op dan op een andere stek ons geluk te gaan beproeven. Vanaf deze plek hadden we zicht op de mannen die onder de grote boom op ons geliefde plekje zaten. Rond de schemering was het daar op zeker kassa. Het frappante was dat deze gasten een klein uurtje voordat het ging schemeren al in gingen pakken. Ik spoorde mijn zoon direct aan om samen onze hele handel zo snel mogelijk daarheen te verhuizen voordat een andere visser op dit idee zou komen. Zou hij dit op kunnen brengen?

Hij zag de hele rompslomp eigenlijk niet zitten maar toch kreeg ik hem uiteindelijk zo ver. Toen we ruim een half uur later nog net voor de toptijd daar ingeworpen hadden kreeg ik vlot een run. De vis vocht als een tijger en nadat ik al zo'n 2 minuten stond te drillen ging gelukkig ook de beetmelder van m'n zoon af. Deze had zonet zijn gedachten uitgesproken dat hij weer eens naast de vis zat en dus wel visloos zou blijven maar gelukkig kon hij ook aan de bak. “Nou dat zal wel een guppie zijn want hij komt zo snel naar het net” hoorde ik links van me terwijl mijn vis nog op flinke afstand aan het knokken was. Vlot (misschien na een klein minuutje) werd er naast me geschept en vervolgens hoorde ik hem volledig uit zijn dak gaan. Ik moest zelf nog even aan de bak maar een paar minuten later hadden we beiden een karper op kant. Ik een schubkarper van 16 pond en mijn zoon een spiegelkarper van maar liefst 32 pond. Hij was achteraf blij dat we die stekwissel doorgezet hadden want deze vis betekende voor hem op dat moment een persoonlijk record.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.