De evolutie van loodclips

Omtrent visveilige loodsystemen is de afgelopen decennia al veel gesproken. Prominente vissers als Piet Vogel en de mannen van PB Products en JRC zijn tot op heden dagen bezig met visveiligheid en het steeds toegankelijker maken hiervan naar de grote groep vissers. De evolutie van leadclips is hierbij een van de aspecten die veelvuldig aan bod is gekomen. In dit artikel de evolutie van leadclips en mijn toekomstperspectief. De loodclip en de gedachtegang door de jaren heen!


Leadclips van allerhande merken

Kevin Nash kan gezien worden als stamvader van de loodclip. De loodclip was een vernieuwing op de conventionele helicopter rigs die voor die tijd werden gebruikt (lees Paternosterachtige taferelen) De leadclip werd ontworpen om lood sneller kwijt te spelen bij het drillen in obstakelrijk water of in het kader van visveiligheid waarbij een verspeelde karper niet zou rond zeulen met een stuk lood wat makkelijk onderwater vast kwam te zitten met alle gevolgen van dien. Een ware revolutie toentertijd!

Volledig gefixeerde Korda Hybrid Leadclips

De evolutie van loodclips is de afgelopen decennia in sneltreinvaart gegaan. alvorens ik deze evolutie zal toelichten, eerst de werking van loodclips in het algemeen om zo het plaatje passend te maken. De loodclip is een boltrig-systeem waarbij je gebruik maakt van wartellood. Deze wordt bevestigd over een uitstekend armpje waar je later een tailrubber (een taps toelopend stukje rubber) over drukt. Aan de onderkant van de leadclip is een uitsparing gemaakt voor de wartel van je rig. De meeste loodclips zijn gemaakt op een wartel maatje 8. Sommige merken als Korda, houden hun eigen maatjes erop na. Wat maakt een loodclip nu een goede loodclip? Als volgt:

• Materiaalkeuze
• Afwerking gedeelte waarover het tailrubber wordt geschoven
• Afwerking gedeelte waar lood in ligt.
• Fixerend vermogen


Materiaalkeuze

De materiaalkeuze van de loodclip en het tailrubber is een van de belangrijkste zaken welke een loodclip kan maken of kraken. Belangrijk is dat zowel het lood met niet al teveel moeite los kan raken van de leadclip, het tailrubber moet van een dusdanig materiaal zijn gemaakt dat deze zonder veel weerstand van de leadclip afschuift, en ook de inkeping voor de rigwartel moet een geringe weerstand kunnen bieden zodat het loodsysteem optimaal kan bijdragen aan het goed haken van de karper. In de regel is het tailrubber zachter dan de leadclip zelf.

De zachtheid van het tailrubber is essentieel


Afwerking gedeelte waarover tailrubber wordt geschoven

Om in de gewenste situatie het lood kwijt te raken, zijn drie zaken van belang. Naast de netgenoemde materiaalkeuze is ook de afwerking van het gedeelte waar het tailrubber wordt over geschoven en het armje waar het lood in ligt, zeer belangrijk voor een optimale werking van dit systeem. Qua afwerking zijn er in principe drie mogelijkheden die door fabrikanten veelvuldig worden gebruikt. Zo zijn er leadclips waarvan het uiteinde geribbeld is, leadclips die niet geribbeld zijn maar wel een ‘bobbel’ hebben die weerstand kan bieden en als laatste de leadclips die helemaal vlak zijn. In principe geldt dat hoe meer oneffenheden op het eind van de loodclip zitten, hoe moeilijker het tailrubber lost. Wel moet erbij gezegd worden dat deze conclusie heel nauw samengaat met de materiaalkeuze van het tailrubber! Een zacht tailrubber komt immers sneller los dan een stug tailrubber ondanks de te kiezen leadclip.

Van een geribbelde bovenkant (Korda) naar een effen bovenkant (Solar)


Afwerking gedeelte waar lood in ligt

Het loodarmpje waarover het lood wordt geschoven is als laatste belangrijk voor het perfect lossen in die situaties die daar om vragen. Zowel de vorm, de lengte als de dikte van het armpje bepalen hoe snel het lood kan schuiven tegen het tailrubber om vervolgens te lossen. In principe geldt dat hoe meer ruimte het lood krijgt op het loodarmpje, hoe sneller het lood gelost kan worden. een dun en kort armpje waarbij de vorm ruimte biedt en effen is zonder weerstand, is mijn inziens het beste.

Boven: een armpje waarop het lood ruimte heeft, Onder: een leadclip
waarop het armpje nog een knobbeltje zit wat teveel weerstand biedt.Fixerend vermogen

Het is belangrijk dat leadclips een fixerend vermogen hebben waarbij de inkeping voor de rigwartel het meeste weerstand biedt. Op die manier kan het lood loskomen in die situaties die daarom vragen.  Conventionele leadclips bieden weerstand doordat ze heel nauw sluiten om een wartel maatje 8. Hierdoor wordt genoeg weerstand opgebouwd om het lood eerder te laten lossen dan de wartel uit de inkeping te trekken. Om dit te verzekeren zijn er steeds meer leadclips op de markt die je kan fixeren. Hierbij zorg je ervoor dat de rigwartel niet meer los kan komen uit de leadclip en je daarmee zeker ervan bent dat je lood sneller kwijtraakt. Over deze fixatie later meer.

Het fixerende vermogen van een Osprey Tactical leadclip en een wartel size 8.


De evolutie van leadclips

de tijden zijn veranderd en ook qua gedachtegang zijn we wellicht wijzer geworden. Toen de leadclip werd uitgevonden was deze bedoeld om het lood kwijt te spelen gedurende de dril bij obstakels of qua visveiligheid wanneer de lijn brak en de kans dat de karper zich ophing aan een stuk lood wat aan de lijn mee zwabberde achter de vis aan. De afgelopen jaren zijn er op dit gebied enorme ontwikkelingen waar te nemen waarbij soepele tailrubbers in combinatie met volledig gefixeerde leadclips de boodschap leek. Het grote voordeel was dat lood (heel) snel werd kwijtgespeeld op de momenten waarop dat nodig was. het nadeel was dat er onnodig veel lood werd verspeeld en het vraagstuk van toxische vervuiling middens lood actueler werd. Doordat firma’s als Fox de tailrubbers zo soepel maakte, was er niet veel voor nodig om het lood kwijt te spelen. Goed voor de business maar slecht voor het milieu en de portemonnee van de visser.

Lood hoort niet in het water thuis

 Een andere tendens die we waar konden nemen was dat het kwijtraken van lood niet de eerste prioriteit meer kreeg. Visveilig werd steeds belangrijker en vraagstukken omtrent leadclips en hun visveilige werking stegen. Het grote nadeel bij leadclips is namelijk dat zij vaak niet over een voorslagknoop kunnen schuiven. Bij lijnbreuk op de hoofdlijn zal de karper dan wel het lood kwijtraken, maar de voorslag inclusief de leadclip zelf, zal hij een tijdje met zich mee dragen met wederom de gevolgen van dien. De leadclip kwam ter discussie en andere alternatieven van onder andere JRC en PB Products schenen nieuw licht over de zaak met hun nieuwe visveilige systemen.
Helaas zien we hedendaags nog steeds veel oude leadclips op de markt maar gelukkig zijn er ook merken als Rig marole, Armaled, Solar, Carp ‘R Us en Atomic, die proberen te innoveren op dit bestaande product.  

De Free Fall leadclips van Rig Marole, zowel de leadclip als het lood lost vlug!


Volledig gefixeerde leadclips van Armaled met de Locjaw..

De leadclips van Carp ‘R Us houden het lood vast met een clip i.p.v.
een tailrubber, de dunne fluocarbon voorslag is dan weer onveilig!


Mijn visie

Ik zelf ben kritisch naar leadclips in het algemeen maar weet dat de kans dat ze van de markt verdwijnen de komende jaren gering zal zijn. Het is een standaard onderdeel geworden van velen vissers. De leadclip is vertrouwd geraakt in vele vistassen en het elimineren van een product als deze zal een weerstand opbrengen. Hopelijk worden de vissers wijzer de komende jaren en durven zij in te zien dat visveiligheid niet alleen nu belangrijk is maar ook voor de komende generaties vissers. Door nu te investeren in visveiligheid kunnen we de karpervisserij toekomst bieden net als de vissen zelf. Ik hoop dan ook dat veel vissers stil zullen blijven staan bij de velen artikelen en lezingen van de mannen van PB Products, JRC en straks bij Piet Vogel’s Rig Solutions en Red label Baits. Visveiligheid zal de toekomst worden! Ik hoop dat leadclips op den duur weer veilig worden of geheel worden geweerd uit de markt. Welke twee van deze extreme het gaat worden laat ik in het midden.

De Atomic Bombz Away leadclips

Dat de leadclip op zijn retour is, durf ik wel te stellen. We moeten onze visie steeds meer richten op het feit dat een karper bij lijnbreuk zo min mogelijk lijn en lood met zich mee zeult. Als we helder en logisch gaan beredeneren dan weten we allen wat we moeten doen. Het wordt tijd om te gaan nadenken over de visserij!


Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.