De evolutie van spods anno 2018

Coverfoto: Crashball CB van LK Baits i.s.m. Advance Fishing

Sinds mijn laatste artikel over spods zijn er de afgelopen jaren weer een aantal innovatieve varianten bijgekomen die allen ergens gebaseerd lijken op de revolutionaire Spomb. In deze update neem ik je mee in de innovatie omtrent dit product en de vier spods die de afgelopen drie jaar ten tonele zijn verschenen.

De Spomb bracht heel wat teweeg (Bron foto: UK Match Angler)

Het aller begin van spods die openklappen

Toen de firma Spomb hun eerste zwarte bait dispensers de wereld in stuurde, konden ze niet beseffen wat voor een impact dit zou hebben op de kijk die we hedendaags op spods zouden hebben. Enkel het feit dat een spod niet enkel meer een (geperforeerde) koker was in de vorm van een raket, maar uit twee uitklapbare delen bestaat, was al een openbaring. Daarnaast was juist het veermechanisme zeer geavanceerd en nog nooit eerder gezien. Na de komst van de Spomb kwamen een aantal andere merken ook met hun variant op de Spomb. Naast de Red Mama Bait Rocket en de Fox Impact Spod, beide in overeenkomst met Spomb vervaardigd en uitgegeven, zagen we alternatieven van Carp-System met hun Explode en het Italiaanse Advance Fishing met hun Crashball varianten. Het is opmerkelijk te noemen dat juist die twee merken nu drie jaar later weer met innovaties komen waar ik zo op terugkom. Spomb zelf heeft in de tussentijds weinig nieuws meer uitgebracht na hun introductie van de Spomb Float en de Midi en Mini varianten.

Advance Spider Spod

Toen het Italiaanse Advance Fishing hun Crashballs introduceerde, toonden ze al dat ze serieus genomen moesten worden. Deze Crashballs waren qua gedachte zo eenvoudig maar juist daardoor enorm functioneel. De Crashablls bestonden net als bij de Spomb uit twee openklappende delen maar bij de Advance versie was gekozen voor magneten die de twee delen bij elkaar hielden in plaats van een veermechanisme. Het moet gezegd worden dat dit voortreffelijk werkt. Juist doordat de twee delen van deze spod geheel van elkaar komen, blijft er geen graankorrel meer hangen. Een doorontwikkeling op de Crashball is de recent uitgebrachte Spider Spod. Deze spod kent maar liefs drie delen en lijkt opengeklapt nog het meest op zo’n grijper uit een vending machine. Doordat je zelf kan bepalen hoeveel delen van de spod je dichtlaat bij het vullen, kan je hem goed gebruiken als schep. Andere features zijn een ergonomisch ontwerp wat goed is voor worpen van meer dan 100m meter en deze spod kan meer dan 150 gram partikels per worp dragen.

De Spider Spod van Advance Fishing

Carp-System Dot Spod

Toen Carp-System in 2014 hun Explode Spod op de markt bracht, konden we misschien al weten dat dit ontwerp hem niet echt ging worden. Deze Explode kenmerkte zich door een dichte spod waarbij enkel de kop, bij de impact met water, open zou kunnen klappen. Hierdoor kan je voer enkel via de kop naar buiten en dat betekent dat je wat langer moet wachten alvorens je spod leeg is als bij de Crashball of Spomb. Toch heeft Carp System niet stilgezeten en zo kwamen ze vorig jaar met hun Dot Spod. Deze door Svetislav Zikovic ontwikkelde spod had maar liefs 130 prototypes alvorens de spod zo was als ze wilden. Naast dat deze spod veel gestroomlijnder is dan zijn voorganger en de openklappende neus meer gedesigned is, zit de echte innovatie hem erin dat er geen knop meer is waardoor de spod openklapt. De gehele rode neus is namelijk de trigger en is zodanig ontwikkeld dat deze gevoelig genoeg is. Toch kan nog steeds het voer enkel naar buiten via de kop en zal dit niet de snelste spod op de markt zijn. 

De Dot Spod van Carp-System

LK Baits Crashballs

Het Tsjechische LK Baits van Lukas Krasa biedt naast een eigen assortiment aan kwaliteitsaas ook diverse andere producten aan als werppijpen, hand made hengels, endtackle én de in licentie vervaardigde Crashballs van Advance. In samenwerking hebben hebben zij namelijk de Crashballs uitgebracht in een speciale roze uitvoering. Qua werking is hij identiek aan de originele variant van Advance Fishing maar mocht je roze verkiezen boven de standaard gele variant, dan ben je bij LK Baits aan het goede adres! Opvallen op afstand zal deze Crashball zeker!

De roze Crashball CX van LK Baits

DSK Pellets Spopper

Qua spods zijn in de regel de meeste exemplaren voorzien van een drijflichaam zodat na het lozen van je aas, de spod zo snel mogelijk weer ingehaald kan worden zonder veel water weerstand. Toch is vooral op stromend water zo’n conventionele spod niet handig. Lichte voerdeeltjes drijven, wanneer de spod openklapt, snel op de stroming mee waardoor je meer naast je stek zit te voeren dan er precies op.  Het Engelse Ferris-Tech bracht hier jaren geleden al hun variant op uit in de vorm van de Bait Bomb. Een speciale zinkende spod met PVA tijdvertraging zodat hij pas bij het op de bodem komen openklapt. Een zeer interessant alternatief is van DSK Pellets in de vorm van hun Spopper. Deze speciale doorontwikkelde Fox Impact Spod is zodanig ontwikkeld dat deze pas openklapt wanneer hij de bodem bereikt. 

De Spopper van DSK Pellets

Het idee voor deze customized Impact Spod is afkomstig van barbeelvisser Dave Chambers en Christophe Pelhate die de eerste prototypes bouwde en testte. Van hun kennis heeft DSK Pellets gebruik gemaakt om hun Spopper te ontwikkelen. Deze Spopper heeft een met lood verzwaarde neuskegel zodat hij recht naar beneden afzinkt. In de neus zit tevens een sluitpen die enkel de spod opent wanneer deze wordt ingedrukt. Wanneer deze sluitpen dus de (harde) bodem raakt, zal deze Spopper vanzelf opengaan! Deze Customized Spopper kost nog geen 30,00 euro en is te koop via deze link. De originele versie welke is ontwikkeld door Christophe Pelhate en is gebaseerd op de Spomb Midi, is te koop via Specimen Fishing UK. Deze variant is afgebouwd met Spomb onderdelen onder toestemming van Spomb zelf. 

De Spopper van Christophe Pelhate is te koop via Specimen Fishing UK (bron foto: Angling Times)

TF Gear Airbomb

De laatste spod die ik wil behandelen is echt net nieuw op de markt en afkomstig van het Engelse TF Gear. Deze spod is werkelijk uniek te noemen en werkt niet op een veermechanisme in de kop van de spod maar door middel van een veermechanisme in de staart. Het idee is dat deze spod niet bij het te water raken openklapt maar juist op het moment dat tijdens de gooi de rek uit de lijn is en het veermechanisme in werking treedt. De lading wordt hierdoor in de lucht vrijgegeven net voordat de spod het water raakt. Hierdoor voer je als het ware niet op je stek zelf maar er net voor. Je verstoort je stek hierdoor minder maar belangrijker nog, je voert veel wijdverspreider dan met een conventionele spod of Spomb. Shotgun Baiting!, aldus TF Gear. Voor meer info en filmpjes surf je naar TF Gear.

De zeer recent uitgekomen Airbomb van TF Gear

Kortom

Het kan! Zelfs een product als een spod kan verbetert worden. Ondanks dat voerboten alweer heel wat jaren zijn ingeburgerd in onze visserij, is goed te zien dat alternatieve oldskool baiting methodes niet uitraken. Werppijpen, ballmakers en spods worden steeds beter en inventiever. Het is de vraag wat we over drie jaar op de markt gaan zien!

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.