De gevolgen van vogelgriep voor de karpervisserij

Eens in de zoveel jaar horen we het weer in het nieuws. Er is vogelgriep uitgebroken. Er zijn zieke vogels aangetroffen die het Aviaire Infuenza virus dragen en daar uiteindelijk aan komen te overlijden. De gevolgen van vogelgriep zijn vaak drastisch en heftig. Er komt een vervoersverbod voor bepaalde gebieden en hele pluimveebedrijven worden geruimd om deze nare ziekte een halt toe te roepen. De financiële en emotionele schade is vaak enorm. Ook in november 2014 was het weer zover in het Utrechtse Hekendorp en later in het Zuid-Hollandse Ter Aar en op het moment van schrijven lijkt de ziekte nog steeds op diverse plaatsen op te duiken.

Vogelgriep is al erg genoeg en heeft vele nare gevolgen. Enkele daarvan zijn indirect ook nadelig voor de hengelsport. In dit artikel wil ik enkele van deze gevolgen met jullie delen. In de eerste plaats vooral om jullie in te laten zien om preventief te zijn. Wij vissers zijn namelijk de oren en ogen van de waterkant en weten als geen ander wat er speelt. Juist daarom is er een belangrijke taak voor ons weggelegd.

 

Vervoersverbod en prijsstijgingen

Het grootste risico voor de hengelsport begint eigenlijk wanneer er een vervoersverbod wordt ingesteld in een gebied. Bij een vervoersverbod mogen geen pluimvee en eieren worden vervoert om zo verspreiding tegen te gaan. De indirecte gevolgen voor vissers is hierin gering. We mogen niet meer in de buurt komen van water in de buurt van pluimveebedrijven en wanneer een vervoersverbod lang aan blijft houden, zal de prijs van eieren wellicht stijgen. Deze prijsstijging van eieren merken we in de hengelsport vaak niet meteen. In de supermarkten zie je de schappen langzaam leeglopen. Toch wordt juist bij de productie van aas vaak gebruik gemaakt van eipoeder en daarvan zijn vaak grote hoeveelheden voorradig. Grote eierverwerkingsbedrijven als een Wulgro hebben een aardige marge in hun voorraad.

Een indirect gevolg van de vogelgriep
 

Gemengde bedrijven

Toch is een prijsstijging van eieren maar een zeer klein en bijna nihil gevolg van vogelgriep. Het echte probleem is er namelijk wanneer een pluimveehouder tevens melkveehouder is. Wanneer een boer een gemengd bedrijf heeft, mogen ook melkveeproducten als vlees en melk niet meer worden vervoert. Als we dan kijken op de website van LTO Nederland, Land & Tuinbouw Organisatie Nederland, dan zien we dat een koe gemiddeld 25 liter melk per dag geeft en de gemiddelde melkveehouder 80 koeien heeft en een melkveehouder gemiddeld een 2000 liter per dag moet kunnen opslaan. Nu kunnen de meeste melkveehouders flink bufferen maar wanneer een vervoersverbod langer geldt, wordt het kritiek. De gevolgen zijn net zo groot als toen boeren zich aan een melkquotum moesten houden. De kans bestaat namelijk dat ze melk gaan lozen!

Melklozingen door stakingen
 

Melklozingen

Het melkquotum is gelukkig per 2015 niet meer actief en boeren mogen dus zelf beslissen hoeveel melk ze gaan produceren. Echter bij een vervoersverbod moeten boeren zelf de dagelijkse melk gaan bufferen en daar zit een einde aan. De kans bestaat dat boeren de melk gaan lozen in het riool en dat levert gevaar op. Waterzuiveringsinstallaties kunnen namelijk grote hoeveelheden melk niet aan. Waterzuiveringsinstallaties werken op basis van zuiverende bacteriën welke doodslaan door de de melk. Het probleem is dat zo'n waterzuiveringsinstallatie opnieuw moet worden opgestart waardoor het rioleringswater niet goed gezuiverd wordt en dus in het oppervlakte water beland. Een dure zaak maar vooral een gevaarlijke zaak voor flora en fauna.

Een melklozing heeft desastreuze gevolgen
 

Vissterfte

De kans bestaat hierdoor dat er grote hoeveelheden melk vrijkomen in sloten, beken en kanalen. Deze vervuiling kan voor grote vissterfte zorgen. Directe lozingen op oppervlaktewater zijn zelfs nog desastreuzer aangezien de zuurstofgraad van het water pijlsnel naar beneden gaat en daarmee flora en fauna snel dood. Op Nieuwsbank.nl kunnen we zelfs lezen dat de hoeveelheid melk van 40 koeien, een 1000 liter melk, een sloot van 2 kilometer in 2 dagen zuurstofloos kan maken. Tevens is op deze site te lezen dat 1 liter melk gelijk staat aan de dagelijkse hoeveelheid afvalwater van 1 gezin. Vrij ernstige gevolgen dus!

Vissterfte door zuurstofgebrek
 

Preventie

Ik zei het al in het voorwoord, wij vissers zijn de oren en ogen van de waterkant en kunnen in deze situatie een preventieve rol hebben. Wanneer je een witte vloeistof waarneemt op het oppervlaktewater, dan is het raadzaam snel te acteren en dit te melden bij het plaatselijke waterschap. Op de website www.waterschappen.nl kun je op postcode zoeken naar het waterschap van jouw buurt. Melkveehouders die zitten met een overschot aan melk kunnen contact opnemen met het LTO of hun zuivelverwerkingsbedrijf voor verdere maatregelen. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat de indirecte gevolgen van de vogelgriep niet nog erger worden. Het is allemaal al erg genoeg.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.