De hype van Disruptive Pattern Material

Om minder op te vallen aan de waterkant graaiden decennia geleden al vissers in de legerkist van hun vader of grootvader. Legerkledij bood vaak de warmte, bescherming en camouflage die vissers zochten. Later waren het vooral de dumpstores in den lande die karpervissers de juiste kledij konden bieden. Het was pas velen jaren later dat ook hengelsport fabrikanten kansen zagen en kwamen met voor de visser ontworpen kledij in camouflage tinten. De afgelopen decennia hebben we velen periodes meegemaakt waarin camouflage populair werd. Vooral het begin van het millennium was een ware opkomst door de Realtree patronen die Shimano in hun Tribal range introduceerde. Dit ebde velen jaren later weg en was olijfgroen voor velen vissers meer dan zat. Daarnaast begonnen steeds meer fabrikanten merch te maken voor hun eigen label en zagen we meer andere aardse tinten te koop. De afgelopen jaren zagen we een nieuwe trend met de komst van het urban street fishing en daarbij gepaard gaande gave designs in steeds fellere kleurstellingen. Daarnaast werd een eitje gelegd om één van de meest oldskool camouflage patronen van de wereld in te brengen in de karpervisserij. De komst van Disruptive Pattern Material of zowel we dit camouflagepatroon vooral kennen, DPM camo. 

DPM camo op een Pioneer 100 brolly van Aqua Products.

DPM is een algemene benaming van een vierkleurig camouflagepatroon bestaande uit bruin, groen, zand en zwart. Dit camouflagepatroon, ontworpen in 1960, is vooral gebruikt door het Britse leger en in de Britse koloniën maar ook in de jaren ’90 ingezet in Nederland. DPM is in diverse uitvoeringen uitgebracht waaronder het bekende Woodland camo, diverse dessert patterns, in het blauw voor het Swazi leger en later ook in zwarttinten voor mainstream kledingmerken. In de hengelsport is vooral de Woodland versie vrij toegepast. 

Een Fortis x Snugpak SJ9 DPM Jacket.

DPM wordt mainstream

Zoals net al beschreven is het DPM Woodland pattern al 60 jaar oud en in velen branches door de jaren heen toegepast. Ook in de karperwereld zijn producten gemaakt van DPM al jaren te vinden bij voornamelijk de kleine custom merken die vaak luggage maken. Merken als een Army Andy, Heritage Ltd Edition, Total Camo Carp Accessoires, Cotswold Aquarius, Custom Carp Products en velen anderen verkochten al luggage met het bekende DPM. We zagen eind vorig jaar echter iets opmerkelijks en dat is dat ook de mainstream merken meegaan op de DPM hype. Waar Aqua Products een van de eerste merken was, zo introduceerden zij begin 2020 hun bestsellers in DPM camo en ging zelfs Trakker mee met hun exclusieve DPM range in samenwerking met Angling Direct. Ook barrow specialist Prestige en allround merk Rod Hutchinson deden een duit in het zakje net als Fortis Eyewear tezamen met Snugpak die jassen en slaapzakken uitrustte in DPM. Ook JAG Products vervaardigde hun bankware pouches in deze camouflage. Daarnaast zagen we diverse opkomende merken als Cult Tackle, Cyprinus, Speero Tackle, Hammer Tackle en Saber Tackle gehele DPM ranges introduceren. 

De DPM range van Trakker Products x Angling Direct. 

Camo is weer hot!

De enorme toename van DPM camo in de karpervisserij is onderdeel van een trend die zo’n beetje elke 10 jaar waar te nemen is. Waar we begin van het millenium idolaat waren van Realtree patterns (Shimano, Fox, Prologic, Trakker e.d), Smokey Branch (Ultimate, Gardner Tackle) en Chameleon (Nash Tackle) patterns, zo zagen we dat rond 2010 een toename van merchkleding in meerdere aardse tinten. Momenteel is camouflage helemaal in en zien we naast het oldskool DPM ook veel nieuwe hippere camouflage patterns als Kryptec (Carp Whisperer), Camfleck (Thinking Anglers), Mimicry (Prologic), Kamo (Korda) en eigen ontworpen camouflagepatronen van bijvoorbeeld Nash Tackle, en Fox International. 

Een DPM Hooksharpening Pouch van JAG Products.

Kortom,

De grap met camouflage in de hengelsport is dat deze trend ook steevast weer wegebt. Nu alleen de mainstream merken zijn meegegaan zal dit mijns inziens wat langer gaan duren. Toegegeven, DPM camo heeft iets nostalgisch en laat zich prima lenen voor het camoufleren van je tackle. Als je wilt kan je werkelijk je gehele uitrusting omtoveren en ziet het er ook nog eens kek uit. Het is de vraag wanneer we met zijn allen uitgekeken zullen raken. Wat mij betreft mag het nog lang duren!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.