De hype van het dragen

Als we naar karperkleding kijken de afgelopen jaren dan kunnen we diverse veranderingen zien. Waar we vroeger nog allen rondliepen in groen, bruin, zwarte legerkledij, zo mag karperkledij tegenwoordig gezien worden. Als we foto’s van toen bekijken had het overgrote deel van de vissers veelal donkere kleding aan. De Dump stores deden goede zaken. Van legerbroeken, shirts tot hele tenues inclusief kistjes werden verkocht aan karpervissers. Niet lang daarna zagen we de hype van de merkshirts. Elke respectabele fabrikant had wel een eigen kledinglijn waarop vaak hun logo’s duidelijk aanwezig waren. We waren toen met zijn allen wandelende reclameborden voor de grote spelers en we betaalden er vaak nog goed voor ook. Tegenwoordig is het anders. De talloze merkshirts zijn nog steeds verkrijgbaar en de dump bestaat ook nog. Toch zien we het laatste jaar de stroming van Urban Street Fishing steeds meer markt winnen. Vissen is cool en dat mogen we uitdragen. Geen effen kleding meer maar coole slogans en vette tribals. We hoeven ons echter anno 2012 toch niet meer te schamen dat we vissers zijn!


Toch was het ooit allemaal anders. De simpele gedachte achter karperkleding was bescherming tegen de weerselementen en camouflage voor die vissers die dachten dat ze dat nodig hadden. Velen liepen na het vissen als commando’s door de supermarkt. Aan het water waren ze stoere mannen. In de echte wereld zou je ze bijna een euro toewerpen voor nieuwe kleding. Toch was het in 2002 dat Shimano onder leiding van marketing manager Bakkernes ervoor zorgde dat camouflage kleding meer en meer geaccepteerd raakte. De producten en kleding met het Amerikaanse Realtree patroon deden het goed en er werd een hype geboren. De jaren erna kon je werkelijk alles in Realtree print kopen. Het dragen van camouflage Realtree kledij was de normaalste zaak van de wereld tot op een zekere dag het opeens wereldnieuws leek dat camouflage toch echt niet meer kon en alleen voor Sjonnies was.


BITG shirts

Momenteel leven we in een snelle wereld waarin alles cool moet zijn. Met opkomende, veelal Duitse en Engelse, stromingen van Urban Street Fishing is het idee achter karperkleding totaal veranderd. We hoeven ons als karpervissers niet meer te verstoppen. We mogen gezien worden in onze kleding. Met het toenemende aantal vrouwen aan de waterkant, de hippe kleding en coole karperdrankjes is zowaar een lifestyle gecreëerd. Waarom karperkleding alleen dragen tijdens het vissen? Waarom niet de kleding die je mooie vind en die mede verteld wie je bent en wat je doet ook in het dagelijkse leven dragen? We leven in een wereld waarin alles kan, waarin zelfspot de normaalste zaak van de wereld is en waarbij we vooral tot een groep willen behoren getuige de Social Media stroom. Het doel van karperkleding is niet enkel meer functioneel maar gaat velen malen verder. Het geeft ons een identiteit en plaatst ons in een gewild hokje.


Een shirt van Obsessive Carp Disorder (OCD)

Momenteel zien we het aantal merken die coole kleding maken de pan uit reizen. In Nederland is het vooral Felix van der Marel die toen nog onbekende merken als BITG en Obsessive Carp Disorder toonde aan het grote publiek. Daarnaast begonnen bestaande merken als Diem Angling Apparel steeds meer publiciteit te zoeken en dat deden ze goed! Vrouwen worden steeds meer het toonbeeld van karperkleding. Schaars geklede en mooie vrouwen verblijden ons in advertenties, het spreekt ons mannen aan. De kleding zien we pas in een tweede oogopslag! Een goede zaak want ik was het staren naar oude mannen in de nieuwste karperkledij ook wel een beetje beu aan het worden! Tijden zijn veranderd. Dat is duidelijk.


Kleding van het Duitse Carpbrothers / Noble Carp

Tegenwoordig hebben we dus alle keuze wat voor kleding we willen dragen. Van Trendy kledij van merken als Diem, Afishionado, Noble Carp tot Wofte, StoneRoach, Born & Bred of Carp-Deco. Er is voor een ieder wat wils! Daarnaast hebben ook steeds meer fabrikanten door dat dat shirtje met enkel een logo’tje van hun bedrijf niet echt meer werkt. Zo heeft onder andere Nash onlangs hun best gedaan op de nieuwe 2012 range karperkledij die al veel trendy’er is als de laatste edities. In Duitsland is het vooral aasfabrikant Black Label Baits die een hele aardige trendy range heeft.


Een Hoodie van Wofte

Trendy Urban clothing is dus in! De wereld van karperkledij wordt steeds modebewuster en is niet enkel functioneel meer. Het begint steeds meer een Fashionista te worden compleet met kledinglijnen, fotomodellen en lifestyles. Het is dus de vraag wanneer we dit ook gaan zien in karpermaterialen. Waar Shimano een aantal jaar geleden al kwam met de bekende Tribal hengels, zo zal het maar zo kunnen dat we ook in de karpervisserij steeds meer fancy materiaal gaan tegenkomen. In de roofvisserij is het al ligt doorgeslagen. Daar zijn al zeer coole hengels en molens verkrijgbaar rijkelijk bedekt met geanodiseerde (stoot)ringen, futoristische reelhouders en meer fancy shit. We gaan dus zien waar de toekomst ons brengt. Karpervissen begint daadwerkelijk mode te worden!


Een Hoodie van Carp-Deco

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.