De keerzijde van innovatie

Als we alleen al naar het Random nieuws kijken zien we in 50 artikelen per jaar zo’n 500 nieuwe producten verschijnen. Een nieuw product betekent echter niet direct een innovatief product. Net als in velen branches wordt een product vaak door meerdere merken uitgebracht met minieme wijzigingen. Vaak betreft het enkel een ander kleurtje, ander logo en een andere naam. In bepaalde situaties heeft de fabrikant het product iets wat verfraait om hem ‘uniek’ te maken. Toch zijn velen nieuwe producten doorgeborduurd op bestaande ideeën/producten. Een slimme fabrikant vind immers het wiel niet uit en doet liever een copy paste. Innoveren kost namelijk geld!

De bekende Cutter die wordt verkocht door velen merken
De bekende Cutter die wordt verkocht door velen merken
Foto: Google

Nu lijkt het erop dat sommige fabrikanten innoveren. In werkelijkheid is deze groep maar klein. Er zijn zat bedrijven die de catalogus van een Chinese, Indiase of Japanse fabriek afwachten, een vinkje zetten bij die producten die ze wel zien zitten om vervolgens dit product te laten voorzien van een eigen merkje en kleurtje. Heeft het bedrijf genoeg geld, dan kunnen ze zelfs de rechten kopen waardoor andere bedrijven dit product niet, lees lastiger, op de markt kunnen zetten. Begrijpelijk is dat de kosten van deze manier van zaken doen een stukje minder is dan dat je zelf naar de tekentafel moet om een product te ontwerpen. Nu zal ik de laatste zijn die zegt dat op deze manier niet geïnnoveerd wordt. De vaak Aziatische bedrijven bedenken vaak hele knappe producten. Echter worden deze producten vaak in 10-voud op de Europese markt gegooid en dat is misschien wat onnodig. Het zorgt voor marktwerking maar tevens voor een kapitale verspilling van grondstoffen.  

De titanium hoofdas van een Penn Affinity 8000 molen
De titanium hoofdas van een Penn Affinity 8000 molen
Foto: Penn

Wat is eigenlijk innoveren? In principe is het of een compleet nieuw product op de markt gooien met toegevoegde waarde voor onze hobby of het positief verbeteren van een bestaand product. Ondanks dat dit makkelijk lijkt, valt het in de praktijk tegen om te bepalen of een product innovatief is. Neem nu bijvoorbeeld de voerdrone van het Franse Helibaits. Een in eerste instantie vrij innovatief product. Echter moeten we ons afvragen of dit product toegevoegde waarde heeft voor onze visserij. Wat zou een drone meer kunnen bijdragen dan een voerboot? Zo zijn er nog legio voorbeelden te noemen. Een schaartje wat voorzien is van titanium gecoate bladen lijkt op het oog niet innovatief. Dat de levensduur een stuk langer is en de bladen scherper zijn dan van een schaartje van roestvaststaal, dat merken we pas op de lange duur. Toch zijn juist deze innovaties belangrijk voor de hengelsport. De toevoeging van tungsten (wolfraam) in hengelsport producten kan bijvoorbeeld op de lange termijn wel eens een grote verandering veroorzaken in het gebruik van conventioneel lood. Kleine verbeteringen hebben vaak grootste gevolgen.

Wolfraam (tungsten) als loodvervanger is een stap in de goede richting
Wolfraam (tungsten) als loodvervanger is een stap in de goede richting
Foto: Kevin Nash

Innovatie is een toverwoord waar elk bedrijf mee pocht. Echter zit er aan innovatie ook een grote keerzijde en dat is dat de producten zo goed worden dat ze hun doel voorbij gaan. Dat de innovatie van lijnen, onderlijnmateriaal en haken ervoor heeft gezorgd dat we minder lijnbreuk hebben en minder vis verspelen dat zal niemand een slechte tendens vinden. Dat we producten als titanium, magnesium en carbon gebruiken misschien wel. We hebben geen titanium nodig voor onze banksticks. Roestvaststaal is al meer dan genoeg en gaat langer mee dan dat we oud worden. Magnesium in molenspoelen is leuk maar geven we echt zoveel om een paar 100 gram minder gewicht per molen als we onze lijntjes allemaal uitvaren? Carbon voor een hengel is als water voor een vis. Moeten we perse banksticks en werppijpen van carbon hebben als aluminium bijna net zo lichtgewicht is en een stuk goedkoper? Vangen die extreem dure ingrediënten in boiliemixen echt meer vis en wat is de meerwaarde van de exclusieve welriekende flavours als karpers niet kunnen ruiken zoals wij?

Waarom 3.5lb stokken als je een voerboot gebruikt?
Waarom 3.5lb stokken als je een voerboot gebruikt?
Foto: Google

Innovatie betekent naast verbeterde producten ook vaak een duurdere prijs. Innovatie kost geld en dat moet worden terugverdiend. Juist de verhouding tussen deze opbrengsten en het praktisch nut is mijn inziens het probleem. Waarom enorm veel betalen voor een molen die meer dan goed is. Vooral in de molenbranche is dit natuurlijk enorm aan de orde. Molens lopen al op tot een 1000 euro de stuk en dat is eigenlijk compleet kansloos. Een molen van 100 euro doet het ook prima en gaat bij goed gebruik je leven lang mee. Nu heeft dit alles ook te maken met vraag en aanbod. Sommige vissers willen het nieuwste van het nieuwste hebben en willen hiervoor de hoofdprijs betalen. Daarnaast willen fabrikanten ook tonen dat ze innoveren. De meest prachtige marketingtermen worden je om de oren geslingerd om jou maar doen te geloven dat je dat product echt nodig hebt. 

Innovatie is geen slecht ding. Het zorgt voor werkgelegenheid, zorgt voor een draaiende economie en het kan bijdragen tot meer vangsten. Echter geloof ik dat we het dak al hebben bereikt als het gaat om duurzame producten. Op een gegeven moment weegt de prijs niet meer op tegen gebruiksgemak of duurzaamheid. Een molen die 100 jaar meegaat heeft weinig zin als de levensverwachting van de gemiddelde visser rond de 80 ligt. Een hengel waarmee je 200 meter mee kan werpen heeft weinig zin als je een voerboot gebruikt en die lichtgewicht molen biedt dan ook niets extra’s. Om nog maar niet te spreken over die bivvies die 10.000mm aan waterdruk aankunnen. Waarom?

Heeft een rodpod van titanium meerwaarde? (Unrivalled Rodpod van Custom Angling Solutions)
Heeft een rodpod van titanium meerwaarde? (Unrivalled Rodpod van Custom Angling Solutions)
Foto: Custom Angling Solutions

We moeten onszelf anno 2015 dan ook vragen gaan stellen. Zijn die extreem dure producten nog wel nodig? Is er überhaupt nog wel van echte innovatie te spreken en wat zal die innovatie bijdragen aan jouw visserij? Karpervissen wordt steeds meer een salonsport. Een modeverschijnsel waarbij de producten overdreven goed zijn.  Ik ben dan ook benieuwd wanneer de eerste fabrikant omvalt omdat hun producten te goed zijn, te lang meegaan en daarmee de verkoop in gevaar komt. We zullen het afwachten.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.