De KSN

Al tijden ben ik lid van De KSN, in het begin ook vooral om ergens bij te horen, eerlijk is eerlijk, maar naarmate de tijd verstreek kwam ik er ook achter hoe hecht deze club is en waar De KSN voor staat, en dat is niet mis. Ik ga dit artikel niet schrijven om jullie allemaal proberen lid te maken, maar wel om je te laten inzien wat De KSN doet en vooral wat het voor ons allemaal betekend.

Stukje historie

We schrijven de jaren zeventig. Jaren waarin het karpervissen nog in zijn kinderschoenen staat.  De jaren waar men maar net afscheid had genomen van de bamboehengel en waar deze werden vervangen door hightec  werphengels met molens. Dit alles kwam overgewaaid vanuit, hoe kan het ook anders, Engeland. Namen als Bruce Walker, Gerry  Savage en Jack Hilton. Vele ouderen onder ons zullen deze namen ook relateren aan merken van hengels en molens.

Uitzet projecten van de KSN
Uitzet projecten van de KSN
Foto: KSN

In Nederland word er in de jaren zestig al gericht op karper gevist, het dubieuze record staat dan op 45 pond van Willem Geestman, een leder gevangen met de hengel in de Nieuwkoopse plassen. Tijden waarin de grotere edelkarpers van de heidemij worden verguist door mannen die vinden dat dit maar lelijke vissen zijn ten opzichte van de boerenkarper. Een slanke, zeer schuwe en moeilijk te vangen schubkarper. En dus niet die dikke makkelijker te vangen spiegels. 

Voor en tegenstanders dus die uiteindelijk toch de koppen bij elkaar steken om de SNBK op te richten. Studiegroep Nederland ter Bevordering van de Karpervisserij. Dit gebeurd in 1974 door Rini Groothuis, Jan Junge , Athur van Helvert, Dick Langhenkel, Arie schoonbergen en Dick van Eijk. Jan B.de Winter bemoeide zich zijdelings ook met de groep. Later kwam ook Frits Beutink de groep versterken. Ook het eerste introductienummer van `de karper` verschijnd een paar maanden na de oprichting.

Waarom deze oprichting?

• De karpervisserij in Nederland zich toen op een bedroevend laag peil bevond
• Er nauwelijks sprake is van communicatie tussen karpervissers
• Er veel te weinig over deze tak van sportvisserij gepubliceerd werd
• Men te weinig weet van het gedrag, de variëteiten en de verspreidingsgebieden van de karper
• De mogelijkheden om iets te weten te komen betreffende de materialen en de daarmee samenhangende technieken, om de karper te bevissen, te beperkt zijn
• De karpervissers als gespecialiseerde groep geen stem hebben door gebrek aan samenwerking en communicatie

Alles dus om in die tijd, door middel van ervaringen en kennis, het karpervissen naar een hoger niveau te brengen. Inmiddels zijn we dik veertig jaar verder en bestaat De KSN nog steeds maar zijn de doelstellingen wel iets veranderd.

Door o.a. internet word er als een malle gecommuniceerd, gepubliceerd en weten we nu tot in detail waar we de karpers kunnen vinden. Sterker nog, veel vissen hebben zelfs een naam. Qua materiaal hebben we alles wat ons hartje begeert en word er eigenlijk niks revolutionair meer uitgevonden. 

Tegenwoordig richt De KSN zich op nieuwe doelen. En dat is maar goed ook. De nieuwe doelen zijn.                                    

• De jeugd
• Nachtvissen
• Vissen met drie hengels
• Vissen vanuit een tent
• Spiegelkarper projecten

De jeugd

De jeugd heeft de toekomst. Karpervissen is de populairste vorm van vissen in Europa. Door de jeugd te begeleiden, bereiken we, met een beetje inzet , de jonge gasten die we leren verantwoord met karpers om te gaan. Op hun beurt kunnen zij hun kennis overdragen op hun vrienden. Het doet me deugd dat , de inschrijvingen voor de jeugdkampen erg snel vol liepen toen ik een paar weken terug voor De KSN op de karperbeurs in Zwolle stond. Stuk voor stuk fanatieke jongens. Misschien wel de toekomstige Pilaars en Hofman’s hahaha.

De Jeugd heeft de toekomst
De Jeugd heeft de toekomst
Foto: KSN

Voor degene die dit leest en zo’n jonge fanatieke hond kent, volgens mij zijn er nog een paar plekken over voor een jeugdkamp. Op zo’n kamp worden de jongens, nog geen meisjes,  begeleid door oudere ervaren leden van De KSN. Op verschillende wateren in Nederland, maar ook in België, Frankrijk en Duitsland. Zowel op een water met hoge bezettingsgraad qua karper, zodat het vangen van karpers hopelijk wat makkelijker gaat, maar ja, het blijft vissen, anders had het wel vangen geheten he? En een groter water met minder vissen, maar wel kans op een beer!  Er word van de jongens verwacht dat ze zichzelf wel een beetje kunnen redden, dus zelf je potje eten koken etc. natuurlijk kan er dagelijks pizza besteld worden, maar beter is natuurlijk dat je ook wat gezonds in je lijf propt. Er worden dagelijks boodschappen gedaan en je word begeleid in het vissen, uitvaren, stekken zoeken en onthaken etc. Super initiatief toch?

Jeugdkamp KSN
Jeugdkamp KSN
Foto: KSN

Het nachtvissen

De KSN strijd al jaren voor het legaliseren van het nachtvissen.  Er waren tijden dat er nog maar amper ´s nachts gevist mocht worden, gewoon omdat het door “vissers” is verknalt, vergalt, verkloot of verprutst. Mensen die zich niet fatsoenlijk kunnen gedragen aan de waterkant. Je kent het wel. Zomerdag lekker warm met zijn tweeën lekker aan de waterkant, tentje opzetten, lekker vissen. Maar dan komt Henkie kijken, die belt Klaas of hij ook komt en neem dan gelijk een krat bier mee! Piet word ook gebeld want die heeft nog wel een barbecue thuis staan en voor je het weet hebben we party aan de waterkant. En ja, ook ik heb wel eens mee gedaan. Toen ik een jaar of 16 was. Ik weet het nog goed want ik liep voedselvergiftiging op omdat de shasliks al de hele dag in de brandende zon stonden. Maar goed. Het word erg gezellig, een hoop lol en lawaai, kampvuur er bij, kortom. De natuur is verstoord, ’s morgens ligt er een bult troep en een zwart geblakerd veld. Mensen, dit is erg leuk maar heeft niks met vissen te maken. Doe dit lekker achter het huis. Zo boor je je eigen, maar ook mijn tijden om te nachtvissen in de grond. Door dit soort wanpraktijken en klachten zeggen de gemeenten en overheid dat er simpelweg niet meer gevist mag worden een uur na zonsondergang en een uur voor zonsopkomst.  En ik ken een hoop water waar je ’s nachts echt meer kans op vis maakt dan overdag. Maar ja, het mag niet en ja,… wat niet mag en je doet het toch, kost je tegenwoordig 90,- en ik kan het weten,.. helaas.  Bovendien kost lawaaioverlast 140,- en een kampvuur zelfs 280,- !! je bent gewaarschuwd.

Jeugdkampen van de KSN
Jeugdkampen van de KSN
Foto: KSN

Gelukkig en dus mede dankzij De KSN zijn er alweer heel wat wateren waar weer genacht mag worden. Dit in samenwerking met de overheid. Tegenwoordig kun je een nachtvispas aanschaffen. Voor dat geld worden er weer BOA’s  gefinancierd die ’s nachts en natuurlijk ook overdag de boel in de gaten houden. Ook is er tegen de overheid verteld dat er natuurlijk heel veel mensen zijn die zich wel netjes gedragen in de natuur. Sterker nog, dit zijn de oogjes en oortjes voor wanpraktijken. Wij, die het wel goed bedoelen en er alleen maar zitten om mooie vissen te vangen kunnen bijvoorbeeld melden dat er illegale fuiken worden uitgezet, stropers die het op wild gemund hebben en bijvoorbeeld oostblokkers die een maaltje vis de kop in slaat. Mocht je zoiets mee maken kun je direct bellen en melding maken bij de AID telefoon nummer: 0900 0388. Sla dit nummer op in je telefoon. Je weet maar nooit.

Vissen met drie hengels

Ik ken wateren, daar kan ik makkelijk zes hengels kwijt, maar ik ken ook vijvertjes, als er daar iemand al zit, ga ik een water verder. Maar juist voor de grotere openbare wateren maakt De KSN zich hard om er met drie hengels te mogen vissen en met succes. Je kunt nu voor heel veel wateren ook je derde hengel vergunning aanschaffen. Doe dit met verstand. Blok niet een gehele vijver af met je voerboot. Ik heb het echt al een paar keer meegemaakt. In september afgelopen jaar nog. Een plas van 20 hectare. Ik viste er in een uithoek tegen een schier eiland aan. Lijntjes met de voerboot gedropt. Lekker in het zonnetje genieten. Tot er van rechts ineens een rubberboot met twee tokkies aangeroeid komt. Hengel in de hand. Zo richting mijn stek. Bovenop mijn stek gekomen dobberen ze wat rond om met de dieptemeter een geschikt plekje te vinden. Ze hadden me ongetwijfeld al zien zitten , maar hadden gewoon schijt aan me. Inmiddels staan er twee locals bij me, ook karpervissers en voegen zich er later nog twee bij. Ik zelf zei niks, maar één van die locals begint te schreeuwen of ze dat normaal vonden? Ja wat!? En ja hoor. Mouwen omhoog en roeien maar. Geschreeuw vanaf het water. Je kent het wel. Gelukkig stonden we met vijf man op de kant, maar als ik alleen was geweest , had ik de boel maar binnen gedraaid. Dan is de lol er bij mij af. Ze kwamen dus over 100 meter ff hun lijn droppen…  nogal asociaal dus.  Op een ander verenigings water mag niet meer met een voerboot gevist worden. Puur omdat men het hele water bezette en claimde. Nogmaals gebruik je verstand. Draai desnoods je derde hengel binnen. Te veel lijnen in het water werkt sowieso averechts. 

Het vissen vanuit een tentje

Ik kon het ook niet geloven, maar er zijn regio’s vooral in het noorden van het land, waar je niet een tentje mag opzetten. Dit valt onder recreatie en dat mag niet in sommige delen van de natuur. De KSN pleit hier ook voor want kom op… wij komen er om te vissen, niet om te kamperen. Ook hier kun je een icoontje voor op je vergunning voor aanschaffen zodat je op de wateren, voorzien van zo’n icoontje je tent mag neerzetten. En ook dat worden er steeds meer gelukkig. 

Jeugmeeting van de KSN
Jeugmeeting van de KSN
Foto: KSN

Het SKP Spiegel Karper Project 

Officieel is dit de C.O.S.  Centraal Overleg Spiegelkarperprojecten.  Om er voor te zorgen dat er over een jaar of tien nergens meer karper zwemt, is de C.O.S. in samenwerking met De KSN, al jaren bezig met het uitzetten van jonge karpertjes. Met name spiegelkarpers, omdat deze verhoudingsgewijs ten opzichte van de schubkarper erg achter liep. Maar mondjes maat word er nu ook af en toe schubkarper bij uit gezet.

Voor zo ver mij bekend, word er al sinds 1998 spiegelkarper uitgezet met de bedoeling het te kort aan spiegels aan te vullen. De hoofdkweker in Nederland was jarenlang de OVB die de zogenaamde Valkenswaardspiegel leverde. In 2002 ging de viskwekerij in Valkenswaard over in handen van Viskweekcentrum Valkenswaard die momenteel de hoofdleverancier van spiegelkarpers is.

Als lid van de KSN ontvang je 'de karper'
Als lid van de KSN ontvang je 'de karper'
Foto: KSN

Het is zeker geen eenheidsworst wat er thans aan jonge spiegelkarpers rondzwemt in Nederland: van slanke volbeschubde tot hoge, kale vissen. Van pure Hollanders tot Hongaren.Dat is niet alleen prettig voor de karpervisser die van variatie houdt het is ook belangrijk voor het voortbestaan van je karperbestand. Immers hoe meer verschillende genen en in hoe meer verschillende omstandigheden zijn opgegroeid, hoe groter de kans dat bepaalde ziektes: virussen, parasieten, bacteriën geen desastreuze gevolgen hebben voor het gehele bestand.

Ondertussen word er door het hele land karper uitgezet. De KSN regio leden helpen jaarlijks mee om de karpertjes uit te zetten. De spiegeltjes worden op een plank gezet, gemeten en direct op de linkerflank gefotograveerd.  Ze worden gewogen en geregisteerd. Mensen die later zo’n spiegel terug vangen, kunnen deze terug melden. Men kan dan zien van waar tot waar de karper zich heeft verplaatst. Sommigen zijn soms tientallen kilometers verderop terug gevangen, echte nomaden dus. Ze kunnen bekijken of de karper gegroeid is en ook in gewicht is toegenomen. Kortom als je De KSN steunt, zorg je ervoor dat we fijn kunnen blijven vangen.

De KSN is als enige organisatie voor karpervissers aangesloten bij Sportvisserij Nederland, onze regio afdelingen zijn aangesloten bij de hengelsportfederaties waaronder zij vallen.

Dit betekend rechtstreeks invloed op het beleid van Sportvisserij Nederland door:

• Deelname aan werkgroepen en commissies
• Bijwonen en adviseren tijdens bestuursvergaderingen
• Stemrecht tijdens de Algemene Leden Vergadering

Kortom De KSN  staat klaar voor jou en staat voor jouw belangen als karpervisser. Bovendien, als je lid word, krijg je vier keer per jaar een prachtige magazine. En kun je in jou regio meetings bij wonen. Erg gezellig en vaak ook nog leerzaam omdat er “grote namen” een lezing houden. Meestal is er een verloting aan het eind waar je geen misselijke prijzen kunt winnen.

Word lid!
Word lid!
Foto: Tom Lenters

De jaarlijkse meetings  vinden plaats in centraal Nederland, Bilthoven. En de regiomeetings, 12 stuks maar liefst zijn dus altijd wel ergens bij jou in de buurt. Niet leden kunnen ook komen, betalen wel een paar euro entree. Voor De KSN leden is het gratis. Hopelijk heb ik je aan het denken gezet, lidmaatschap kost je maar 30,- p. jaar. Jeugdige karpervissers tot 18 jaar zelfs maar 25,- en daar krijg je dan ook al die 4 dikke magazines voor!

Je steunt dus in principe je eigen hobby. Want laten we eerlijk zijn. Als De KSN er niet meer was kun je straks bijna nergens meer vissen, laat staan met drie hengels, ’s nachts en in je tentje. In visloze wateren. Kortom word lid !!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.