De laatste centimeters

Nee, dit artikel gaat niet zoals zoveel artikelen over de rig in het bijzonder. Ondanks dat dit een onderwerp is waar men niet uitgesproken over raakt, is het niet mijn ding om in een artikel een (w)onderlijn te bespreken. Dit artikel gaat over de letterlijke laatste centimeters die zich veelal onder de haak bevinden. Ik wil jullie meenemen in dit artikel in de wereld van aaspresentatie. Welke mogelijkheden zijn er om je aasje te monteren? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende aasmontages en is er een perfecte manier van aaspresentatie?


Aaspresentatie is en blijft een hot item wat blijft doorontwikkelen!


De standaard hair

De meest standaard manier van aasbevestiging is de hair. Deze hair is vaak vervaardigd van het zelfde onderlijn  materiaal als de rig. Bij deze standaard rig is het de bedoeling te beginnen met een kleine lus. Daar prik je doormiddel van een boilienaald de gewenste boilie op waarna je de haak over de onderlijn laat zakken. Nu kun je zelf de lengte bepalen tussen haak en boilie. In de regel is dit een aantal centimeter verschillend van 1 tot 3. Wanneer de lengte is bepaald wordt de haak door middel van een knotless knot vastgezet op de lijn. Ik zelf ben van mening dat deze traditionele benadering nog steeds een van de beste methoden is van aaspresentatie. Natuurlijk is het zo dat je met de jaren ervaring krijgt in de perfecte lengte van de hair. Velen karpervissers zullen daarom niet eerst een boilie op de lijn prikken alvorens de rig te knopen maar zullen dit op gevoel, kennis en kunde kunnen.

Met de jaren kwamen er steeds meer manieren van aaspresentatie. Sommige vissers die gebruik gingen maken van stijve onderlijnen(fluocarbon of andere stugge materialen) lieten het rigmateriaal niet in de hair doorlopen maar kozen voor een aparte hair gemaakt van floss. Op de haak knoopte ze gewoonweg een aparte hair van floss. In vele visserkoffers was toen de floss van Johnson & Johnson te vinden. Momenteel is dit floss wat eigenlijk bedoeld is voor de gebitsverzorging, nog steeds een veel gebruikt materiaal ondanks dat de commercie hier op ingespeeld heeft. Met name de firma Fox heeft een breed assortiment aan gekleurd floss verkrijgbaar.

Beide manieren van het fabriceren van een hair zijn doeltreffend gebleken. Alleen de afstand tussen haak en boilie is tot op de dag een punt van discussie. Ik zelf ben van mening dat er geen perfecte afstand bestaat tussen haak en boilie ondanks dat sommige vissers hier wel van mening  zijn. De afstand tussen de haak en boilie is namelijk afhankelijk van veel variabelen als grote van je te gebruiken aas, soort materiaal waaruit je onderlijn is gemaakt, de lengte van je rig etc. etc.  Ik denk dan ook dat de afstand tussen haak en boilie een gevoelskwestie moet zijn.  De bladen en fora’s doen je vaak geloven dat de hairlengte van invloed is op het aasgedrag van de karper. Ook ik ben van mening dat dit klopt. Veel ruimte tussen haak en boilie zal een andere reactie teweeg brengen bij de aas opname dan een boilie kort op de steel. Toch denk ik dat iedere visser zijn eigen mening heeft over de ruimte tussen haak en boilie en speelt vooral de vertrouwenskwestie een grote rol hierin. Als je namelijk net als ik gewend bent om de boilie een centimeter onder de haak te monteren, wie zijn de bladen en fora’s dan om te beweren dat dit niet goed is terwijl je wel je visjes pakt?


Krabbestendige hairs

Het is vervelend als je er na een nachtje vissen achterkomt dat een krab je boilie en hair heeft verwijderd van je rig. Een hele nacht vissen voor Jan met de korte achternaam is vervelend. Een tip die ik jaren geleden zag in een karpermagazine, is het gebruik van dundradige stalen hairs. Een goed materiaal wat hiervoor gebruikt kan worden is bijvoorbeeld stalen onderlijn van het merk Middy maar binnen de roofvissport zijn verschillende merken en materialen verkrijgbaar. Een stalen hair monteer je op de steel van de haak. Als stoppertje kan je een klein splitringetje gebruiken. Zoals je begrijpt zal de hair veel minder soepel zijn als een conventionele hair. Daarentegen zal een krab meer moeite hebben met het kapot knijpen van deze hair. Een andere krabbestendige hair is de Solar Spiker. Deze zal later aan bod komen.


Hulpmiddelen

Momenteel komen steeds meer middelen van overzee om de lengte van de hair te bepalen. Sinds 2009 zijn onder andere de hair gauge van Solar Tackle en de Rigmaster van Rigmaster UK geïntroduceerd op de Nederlandse markt. Deze vernuftige gadgets zijn ontwikkeld om de hair precies zo lang te maken als dat je prefereert. Deze gadgets zijn geen must om te hebben maar meer een extra middel voor het vervaardigen van je hair.

De Solar Hair Gauge is een plankje waarmee je precies
de lengte van je hair kan bepalen

De Solar Hair Gauge is niets meer dan een plankje waarop maten in centimeters zijn beschreven. Door de lus van de onderlijn op een van de puntjes te prikken, kun je de afstand van de hair bepalen. Een andere methode is de Rigmaster van het merk Rigmaster UK. Dit apparaatje werkt in principe op de zelfde methode maar is meer geavanceerd. Je prikt de lus bij dit apparaatje op een pin waarna je de haak over de onderlijn laat glijden. Deze haak zet je vervolgens vast tussen de klemmetjes. Het tussenstuk tussen de lus en de haak is uitschuifbaar en aangeduid met centimeters. Ook nu kun je de lengte van de hair bepalen. Het voordeel van deze gadget is dat je de haak klemt tussen twee klemmetjes. Je komt hierdoor niet meer in aanraking met de scherpe haak en je kan gelijk een knotless knot toepassen.

De Rigmaster is een vernuftig apparaatje waarmee je in een handomdraai
de
lengte van de hair kan bepalen en de knotless knot kan toepassen.

Een laatste gadget om de hairlengte te bepalen is de Hair Gauge van Defiant MPS. Deze methode was voor mij de eerste methode die ik ooit onder ogen zag maar heeft ten aanzien van de vorige methoden iets meer nadelen. De Hair Gauge van Defiant MPS is een piramidevormig apparaatje waarbij op verschillende hoogten in de piramide gaatjes zijn geboord. Elke gaatje staat voor een eigen hairlengte. De bedoeling is om de hair met lus  door een van de gaatjes naar keuze te stoppen, waarna je deze vastzet met een stoppertje of fleurnaald. Vervolgens schuif je de haak op de lijn en zet hem tegen de piramide aan waarnaar je hem vastzet met de knotless knot. Het probleem bij deze methode is, dat deze meer tijd vraagt dan de andere methoden. Deze methode is wat minder gebruiksvriendelijk maar net zo doeltreffend.

De Hair Gauge van Defiant MPS werkt anders dan zijn
concurrenten maar is lastiger in gebruik.

Mocht je nu een fantastische onderlijn hebben gemaakt en je komt er toch achter dat je ruimte tekort komt op de hair. Geen zorg. De firma Korda heeft hier iets op gevonden door middel van de Korda Hair extentions. Deze stoppertjes die te krijgen zijn in verschillende maten, maken het mogelijk om de hair te verlengen.


Elastic fantastic

Naast de conventionele hairs gemaakt van onderlijnmateriaal of baitfloss, wordt steeds meer gebruik gemaakt van elastiek oftewel baitbands. Deze baitbands zijn op twee manieren te gebruiken. Allereerst kan je je boilie op het elastiek schuiven waardoor deze fungeert als hair. De tweede methode is om de baitband om het aas te binden.  Vooral deze laatste methode wordt veelal gebruikt bij haakpellets. Door middel van een pelletbander  (of natuurlijk handmatig) wordt de baitband om de pellet geschoven.

De pelletbanders van het merk Korum

Niet alleen bij pellets maar ook bij boilies is deze methode geschikt. Wel is het verstandig om een baitband te kiezen die maar net past om de boilie. Dit zodat de boilie niet uit de baitband kan vallen tijdens de worp. Een handigheidje hierin is om aan beide kanten van de boilie een klein stukje uit te snijden waardoor je een soort van gootjes creëert waar je baitband in valt. Naast de pelletbanders heeft Korum ook speciale hookbaitbands waarbij een dik elastiek al is voor gemonteerd op de haak. Handig als je niet precies weet hoe je het elastiekje monteert onder de haak!

    
De hookbaitbands van het merk Korum

Baitbands zijn in verschillende maten en merken verkrijgbaar. Doorgaans zijn het ‘beugelelastiek’ achtige elastiekjes. Het nadeel van deze elastiekjes is hun zwakte. Wanneer je teveel kracht erop zet, zullen zij breken. Daarom ben ik een tijd opzoek geweest naar een alternatief en gek genoeg vond ik die bij de drogist na aanraden van een collega karpervisser. Desbetreffende elastiekjes zijn van het haarmerk Zenner en zijn verkrijgbaar in twee maten. Verder kan gekozen worden voor witte, zwarte, licht bruine, donkerbruine en zelfs fluo elastiekjes voor de camouflage freaks onder ons. Het voordeel van deze elastiekjes is hun sterkte. Ze zijn veel sterker dan de normale baitbands. Het nadeel is hun dikte en de lichte glans die zij hebben.

De fluo elastiekjes van Zenner zijn ideaal voor een fluo pop-up presentatie!

Baitbands zijn in veel maten verkrijgbaar.
Bovenstaande zijn van het merk Gardner Tackle.

Het gebruik van elastiekjes heeft zowel voor- als nadelen. Allereerst heeft elastiek natuurlijk een bepaalde rekbaarheid. Hierdoor kan je net zoveel aas op het elastiekje prikken als het elastiek uitgerekt toelaat. Dit voordeel is tevens ook een groot nadeel aangezien deze rekbaarheid met gemak zacht aas kapot trekt. Mocht je met elastiekjes willen vissen, is het dan ook aan te raden om voor hard aas te kiezen. Zacht aas als partikels zullen niet blijven zitten. Het voordeel van elastiek verder is dat deze door de ruwheid goed een boilie of tijgernoot kan vasthouden. Vaak is zelfs een stoppertje overbodig! Een nadeel is dan weer dat wanneer je een grote boilie monteert en je gebruik maakt van de rekbaarheid van het elastiekje, de boilie geneigd is tegen je te gebruiken ringetje aan te drukken waarop het elastiek bevestigd zit. Hierdoor bestaat de kans dat het ringetje in de boilie wordt getrokken en de boilie de kans heeft op splijten. Dit kan verholpen worden door een simpel kraaltje. Schroom niet om eens een hobbiewinkel binnen te stappen en je te laten verbazen door  het scala aan kleuren en maten kralen tegen vaak zeer geringe prijsjes. Voor de camouflage freaks zijn er legio kleuren kralen die matchen bij je aasje!

Deze enkele tuinboon wordt gevist aan een wit Zenner elastiekje waarbij niet
gebruik wordt gemaakt van de rekbaarheid. Een kraaltje is geplaatst om
ervoor te zorgen dat het ringetje waar het elastiekje op bevestigd zit,
niet in het
(zachte) aasje wordt getrokken.


Bevestiging van elastiekjes

In principe zijn er twee manieren om elastiek aan je rig te monteren. Allereerst  is er de manier die ik al liet zien door middel van de foto van de Korum Hookbaitbands. Hierbij wordt het elastiekje gewoonweg op een verkorte hair geknoopt. Mijn inziens is dit niet de beste manier. De hair wordt te lang wat ik zelf zie als nadelig. Wanneer een stukje siliconenrubber in de haakbocht wordt gemonteerd en de hair geleidt, ben ik wel van mening dat deze montage kan werken. Wanneer je het elastiekje niet gebruikt als hair maar als baitband, dan is deze manier wel functioneel.

Een tweede manier welke tevens de meest voorkomende montage is, is bevestiging van het elastiekje op een mini wartel of een klein peervormig of rond ringetje. Dit ringetje zweeft tussen hairwidgets of aan een D-rig op de steel van de haak. Meestal wordt deze montage gebruikt bij pop-up montage waarbij het aas nagenoeg tegen de haak aan wordt gevist.


Baitfloss

Zoals net al besproken is baitfloss een veel gebruikt materiaal voor het vervaardigen van soepele hairs. Buiten deze methode wordt baitfloss tevens toegepast om een boilie vast te knopen. In dit scenario wordt een stukje baitfloss vastgeknoopt rondom de boilie waarna deze aan een mini wartel of ringetje onder haak wordt gebonden. Hierbij is het belangrijk dat het baitfloss goed strak om de boilie wordt geknoopt om te voorkomen dat de boilie losschiet bij de inworp. Ook hier is het weer raadzaam om aan beide zijde van de boilie een klein gootje te snijden waarin het baitfloss komt te liggen.

Een Korda baitfloss presentatie waarbij het baitfloss
aan een ringetje wordt gemonteerd.


Natuurlijk zijn nog velen andere presentaties waarbij gebruik wordt gemaakt van baitfloss of elastiekjes. Ik wil ze niet allemaal gaan benoemen in dit artikel. Wat ik wel wil zeggen is dat het aan de creativiteit ligt van de visser hoe hij zijn aas presenteert. Ook hier speelt voor mij vertrouwen de grootste part.


Andere manieren van bevestiging

Naast de bovengenoemde aasbevestigingen zijn er nog enkele manieren van bevestiging die ik apart wil benoemen. Dit zijn de maggotclips, bevestigingen voor zacht aas als Smac en de net op de markt verschenen Spikers van het Engelse merk Solar Tackle.


Maggotclips

Maggots oftewel maden worden niet veel gebruikt bij het vissen op karper. Dit is te danken aan het feit dat maden zich lastig aan een hair laten prikken. Steeds meer wordt de kracht van maden onderkent in de karperwereld. Het was dan ook niet verbazingwekkend dat de grote fabrikanten een methode hebben ontwikkeld om ook maden interessant te maken binnen de karpervisserij. Zowel Fox als Korda zijn fabrikanten die een speciale maggotclip hebben ontworpen. Deze clip is in principe niets meer dan een grote dunne ring welke aan een zijde kan worden geopend. In deze ring zit een kleine inkeping waardoor hij aan een verkorte hair geknoopt kan worden.

De maggotclip van Korda kan het verschil maken op dressuurwateren.


Het vissen met Smac of luncheon meat

Sommige karpervissers prefereren te vissen met luncheon meat of Smac. Aangezien dit aassoort door zijn zachtheid zich niet makkelijk laat vastzetten op een hair, wordt luncheon meat meestal gevist op de haak. Voor karpervissers die wel gebruik willen maken van het zelfhaking systeem en dus luncheon meat willen vissen op de hair, zijn er enkele handigheidjes op de markt. Allereerst zijn door verschillende fabrikanten zogenaamde aasschroeven op de markt gebracht. Deze aasschroeven, zoals de naam al doet vermoeden, dienen zorgvuldig in een stukje luncheon meat worden gedraaid. Ondanks dat deze aasschroeven speciaal zijn ontwikkeld voor zacht aas, blijft het uitkijken met het uitgooien. Ik zelf raad niet aan om verre afstanden proberen te gooien met deze aanbieding. Het is dan ook niet gek dat deze manier van aanbieden vooral kort onder kant wordt gebruikt of onder de pen.

Aasschroeven van Korum zijn geschikt voor het monteren van
luncheon meat aan de hair. Het oogje van de aasschroef
word aan een verkorte hair gebonden.


Een andere manier van bevestiging is gebruik van een normale hair van een soepele braid in combinatie met de door fox ontwikkelde luncheon meat props. Deze stoppertjes bieden in verhouding met conventionele stoppertjes, meer vastigheid op de hair. Dit komt doordat het stukje luncheon meat als het ware ligt op het stoppertje. Bij de inworp zal het stukje luncheon meat tegen het stoppertje aangedrukt worden, die hem vervolgens op zijn plaats houdt. Ondanks dat deze combinatie meer vastigheid geeft, blijft het uitkijken geblazen wanneer je ver wilt werpen.

De luncheon meat props van Fox maken het mogelijk
om luncheon meat op de hair te vissen.Het vissen met Solar spikers

Spikers van het merk Solar Tackle zijn dit jaar nieuw op de markt gekomen en zijn daardoor nog niet bekend aan de waterkant. Deze Spikers zijn in principe niets meer dan een naald met aan de ene kant een oogje en aan de andere kant een scherpe punt met weerhaakje. Je kan het zien als een mini boilienaald waarop je je aas prikt. Door het weerhaakje blijft het aas op de Spiker zitten. De Spiker wordt geleverd in twee maten, de 15mm en de 25mm. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld te vissen met een snowman presentatie. De Spikeris in principe geschikt voor allerlei soorten aas waarbij ook partikels blijven zitten bij verre worpen.  Wil je gaan vissen met luncheon meat en dergelijke varianten, dan zal ik persoonlijk een andere aasmontage gebruiken dan de Spiker. Vooral met hele zachte soorten aas zal ik het zekere voor het onzekere nemen!

De Solar Spikers zijn zoals net al gezegd, geschikt voor velen soorten aas als boilies, imitatieaas en harde partikels. Het voordeel is het gebruiksgemak doordat het bevestigen van je aas nu nog makkelijker is. Je prikt gewoonweg het aas op de naald en klaar ben je! Denk er wel aan dat je met beleid de Spiker door je aasje prikt. Schiet je door dan hem je een venijnig scherp puntje in de hand!

De Solar spiker is een nieuw artikel op de markt
wat anders is dan andere aasmontages.Het vissen met netjes aas

Een manier van aaspresentatie die veel wordt gebruikt binnen de steurvisserij of het vissen op de beruchte GiantSiamese Carp,  is het gebruik van netjes aas. In beide visserijen worden kleine fijnmazige netjes met visseneieren onder de haak bevestigd. In de haakbocht monteer je een ringetje wat tussen twee widgets hangt. Aan dit ringetje monteer je door middel van baitfloss het zakje aas. Nu zul je je misschien afvragen wat dit met onze manier van karpervissen te maken heeft. Daarom zal ik een voorbeeldje geven.

Op veel wateren zijn mossels zeer ruim aanwezig in de onderwater biotoop. Onze vriend de karper is er gek op. Hoe monteren we nu een mossel aan de hair?
Manier 1:
Je boilienaald breken op de harde schaal.
Manier 2: De te zachte mossel uit de schaal verwijderen en aan de hair doen?
Of is er nog een andere manier? In zo’n geval zou het bijvoorbeeld handig zijn om enkele mossels van de schaal te ontdoen en in een netje (denk aan een mesh of panty) bij elkaar te stoppen. Je maakt er een compact balletje van en bevestigd dit aan het ringetje tussen de widgets. Zo heb je een natuurlijk attractief aas wat flink zal geuren onder water!


Boiliestoppers

Als laatste wil ik het allerlaatste deel van je rig nog even aankaarten. Het stoppertje is voor sommige camouflage freaks zeer belangrijk en wordt vaak overschat. Vissen we met een oranje boilie dan hoort hier een oranje stoppertje op. Vissen we met pop-up, dan is een gewoon stoppertje niet voldoende en kiezen sommige voor een hoedje zoals Cormoran en Ultimate die op de markt brengen. Sommige vissers kiezen voor optimale camouflage en gebruiken gewoon een klein takje als stoppertje, anderen gebruiken v-vormige stoppertjes en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een onderwerp waar eindeloos op door gediscussieerd kan worden. Daarom wil ik even teruggaan naar de basis. Waar is een stoppertje voor? Juist, het vastzetten van je aasje zodat deze niet van de hair kan afschuiven. Of je gebruik wilt maken van allemaal verschillende stoppertjes is natuurlijk je eigen keuze. Beter kun je kijken naar de grote van je stoppertje in combinatie met je te gebruiken aas. Is je stoppertje wel toereikend voor de grote van je aasje? Is het niet verstandiger om bijvoorbeeld een grof stoppertje te monteren als je vist met zacht aas? Waar ik op doel is dat we moeten blijven nadenken over onze visserij en niet klakkeloos de commercie moeten volgen.  Mijn mening is hierbij dat de functionaliteit boven de kleur van een stoppertje gaat.  Kortom...

Zoals je ziet zijn er legio methoden om allerhande soorten aas te monteren. Elke manier heeft zijn voor- en nadelen en vele manieren zijn niet meer dan een veredeling van de conventionele hair. Iedere visser moet voor zich zelf uitmaken hoe zijn of haar meest vertrouwde aasmontage eruitziet. De voorbeelden in dit artikel zijn slechts mogelijkheden waarop eindeloos gevarieerd kan worden (denk bijvoorbeeld aan de Chernobyl Fly). Om dan maar de begin vraag te beantwoorden van dit artikel. Er is naar mijn mening geen enkele manier van aasmontage superieur.  Dit komt doordat er teveel variabelen meespelen bij een perfecte rig inclusief aasmontage. Iedere visser moet voor zich zelf bepalen hoeveel waarde hij of zij geeft aan de aasmontage, of hij/zij kiest voor een creatieve exclusieve montage of een eenvoudige maar doeltreffende montage. Ik zelf blijf erbij dat je altijd met vertrouwen moet vissen. Het is aan jouw...

Tim van Zanten


Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.