De lengte van je onderlijn

Voor veel mensen is de lengte van de onderlijn slechts een kwestie van vertrouwen. Een bepaalde lengte heeft veel vis opgeleverd, waardoor veranderingen uit den boze zijn. Het werkt en 'never change a winning team'. Ikzelf vind het heel belangrijk de lengte aan te passen aan de situatie waarin je je bevindt of de techniek die je gebruikt.Dus naast een kwestie van vertrouwen heeft het ook veel te maken met de aasgedrag van onze vriend de karpers. Het aasgedrag hangt erg sterk af van de door jou toegepaste voer strategie. Het is eigenlijk erg logisch. Maak jij een grote voerstek, waar het aas ver uit elkaar ligt, zal een karper moeten zoeken naar aas. Hij zal dus na de opname van een boilie meteen verder zwemmen, op zoek naar de volgende. Bij dit aasgedrag loont het je onderlijn wat langer te maken dan normaal. De haak heeft zo meer tijd om goed te kunnen draaien en vlees te pakken.
Ook kan een zachte of begroeide bodem er voor zorgen dat ik naar een langere onderlijn grijp. Je bent zo een stuk zekerder van een mooie aas presentatie. Je lood trekt niet meteen je hele rig mee in de blubber. Vooral met een soepele onderlijn zal het mooi op de zachte bodem komen te liggen. In situaties als deze gebruik ik een onderlijn tussen de 15 en 25 cm.


Wanneer ik compact voer (met een voerboot, spoeden, enz.), dan gebruik ik niets liever dan een korte rig. Dit om de simpele reden dat de karper veel dichter op de bodem aast. Ook zal hij niet snel en veel bewegen, simpelweg omdat dit niet nodig is. Het voer ligt namelijk heel dicht bij elkaar. Omdat een karper in zo'n situatie niet veel beweegt moet hij bij het opnemen van je haakaas meteen worden gehaakt voor hij doorheeft dat er iets mis is. Dit bereik je met een korte onderlijn. Een goeie korte onderlijn zal snel draaien en prikken. In deze situatie is het wel belangrijk dat de bodem mooi hard is zodat het hele zaakje niet verdwijnt.  Een korte onderlijn is in mijn ogen een onderlijn tussen de 7,5 en 15 cm.


De lengte van de onderlijn varieert bij mij tussen de 7,5 en 25 cm. Welke dit wordt bepaal ik na aanleiding van de gekozen stek. Hierbij speelt de hardheid van de bodem, de plantengroei en de voerstrategie een grote rol. Let op deze factoren en pas het toe in je eigen visserij.

Erwin van Hensbergen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.