De lood revolutie anno 2012

Het is alweer 2 jaar geleden dat we hier op CarpFeeling het kennisdocument Lood plaatsten. In dit artikel vertelde ik al over lood toen en nu. Ik sloot hierbij af met substituten als het gaat om lood. Dit uit het feit dat het loodverbod toentertijd steeds dichterbij kwam. Nu 2 jaar later vissen we nog steeds allemaal met lood. Wel eens waar zullen er sommige van ons zijn die vissen met steen- of glaslood maar ergens heb ik zo het idee dat deze groep nog steeds klein is en altijd klein zal blijven. Wel hebben we de laatste jaren een stijgende lijn gezien en dan vooral als het gaat om het gebruik van wolfraam (tungsten). Steeds vaker zien we dat wolfraam wordt toegepast in leaders en putty. Ook zien we dat het product leadcore steeds meer en meer aan het verdwijnen is. Leadfree leaders worden steeds algemener en bedrijven als bijvoorbeeld Piet Vogel, Rig Marole en Solar Tackle spelen hier handig op in. We vissen dus nog allemaal gewoon met lood. In dit artikel enkele  “noviteiten” op loodgebied die we nu zien. Wellicht niet heel vernieuwend maar het idee dat er nog steeds wordt nagedacht over lood is niet verkeerd!Leadcoatings 2.0

Door de jaren heen zijn de coatings om loden steeds beter geworden. Dit kwam zoals toen al vermeld doordat camouflage en de giftigheid van lood steeds hoger op de lijst kwamen te staan. Nog steeds staan beide punten hoog genoteerd maar is vooral camouflage nog steeds een hot item. Dit komt mede door Korda die nog steeds hier de nadruk op legt. Camouflage blijft immers belangrijk op die dressuurwateren waar de vissen de klappen van de zweep kennen. Doch is de trend momenteel vooral dat de prijs van een loodje niet te hoog mag liggen. Door de enorme stock die mede is gecreëerd door het feit dat er een ban zou komen op de productie van lood, zijn er fabrikanten en groothandels die het zekere voor het onzekere hebben genomen en enorme stock hebben opgekocht. Hierdoor is het momenteel aantrekkelijk om goedkoper aan lood te komen. Die stock moet natuurlijk verkocht worden! Tevens zitten we in een wat minder gunstige tijd en is het leven al duur genoeg. Gelukkig zijn er ook nog merken die hedendag met mooie coatings komen. In het verleden hadden we al even de producten van The Lead Shed en Carpsmart.net laten zien in enkele artikelen. Ook Avid Carp en het nieuwe Engelse Taska Tackle hebben prachtige loden in het assortiment.

 


Lood van het nieuwe Engelse Taska Tackle


Ultracast versus Long Cast Leads

Eind 2011 schreef ik al over Ultracast lead wat toentertijd door onder andere markerworld.nl werd verkocht. Fabrikanten van dit lood waren onder andere Zebco en Carp-System. Ultracast was een werplood waarbij de rig vertrok vanuit het zwaarste punt van het lood. Hierdoor zou de karper bij een opname gelijk stuiten op dit zwaarste punt wat de haakpenetratie zou bevorderen. Helaas worden deze loden niet meer gefabriceerd. Toch zou dit idee in 2012 een staartje gaan krijgen. Zo is het Leon Hoogendijk die nu de Long Cast leads voert sinds dit jaar. Deze loden zijn gebaseerd op hetzelfde principe als de oude Ultracast loden van toen maar dan in een nieuw jasje. Zoals ik toen al schreef was ik enthousiast over dit type loden en mocht ik later dat jaar enkele mooie vissen landen mede door dit lood. Of dit echt aan het lood lag is natuurlijk te betwijfelen. Doch was het vertrouwen er zeker!

 


De Long Cast Leads van Leon Hoogendijk


2012 Centerpoint Year

En dan gaan we over op de komende hype van dit jaar en dat is centerpoint lood. Het idee van centerpoint lood is dat de rig vertrekt vanuit het midden van het lood. Bij een opname stuit de karper op het volle loodgewicht wat de haakpenetratie bevordert. Centerpoint is echter geen nieuw systeem. Jaren eerder waren het onder andere als Red Label baits met hun lead Innovations en Indyline met hun Bravestone concepten. Dit laatste lood is niet daadwerkelijk een centerpoint lood. Echter is het wel een unieke manier van bevestiging waarbij het lood simpel kan worden kwijtgespeeld wanneer je vist bij obstakels. Tevens is het zo dat de rig vertrekt vanuit het zwaarste punt van het lood. De loden van Indyline waren echter altijd lastig te verkrijgen en worden volgens mij ook niet meer gemaakt. Gelukkig kan ik melden dat Pro Line dit jaar op de markt zal komen met hun ontwerp wat verkocht zal worden onder de naam SF Leads.

 


Het Indyline Bravestone lood van toen (Foto: Gino Michiels)


Korda Centerpoint Leads

De eerste spyshots kwamen een tijdje geleden al op de social media tevoorschijn. Korda gaat een nieuwe weg in met hun nieuwe centerpoint leads. Het gaat hierbij om een wartellood met op het zwaarste gedeelte van het lood een inkeping waarin je je rigje kan drukken. Korda heeft het altijd gehad over semi visveiligheid. Echte 100% visveilige loodsystemen hebben ze nooit in hun assortiment gehad. Daar hebben wij Nederlanders toch beter over nagedacht ondanks dat het oerconcept te danken is aan Ray Dale Smith van Carp ‘R Us. Toch is het een goede zet van Korda om het centerpoint idee nieuw leven in te blazen. Het aantal fabrikanten dat dit type loden verkoopt is tegenwoordig summier. Dit is jammer want doeltreffend is het zeker. Het enigste nadeel van centerpoint lead is alleen dat dit nooit echt visveilig is geweest en wellicht ook nooit zal worden.

 


Het “nieuwe” Korda Centerpoint Lood


Pro Line SF lood

We hadden het net al even over het Pro Line SF lood. Een vernieuwde vorm van het idee van Indyline toentertijd. Het verschil met inline lood zit hem vooral erin dat de loodclip op het lood zelf wordt geklikt en dat het einde van het lood op de leader wordt vastgehouden met een tailrubber. Bij een aanbeet en de vis de obstakels opzoekt zal de loodclip loskomen waardoor het lood enkel op het tailrubber blijft hangen. Bij een ruwe drill bestaat de kans dat je het lood kwijtspeelt. Nu is dit niet goed voor de portemonnee maarwel enorm interessant als je dicht op obstakels vist. Geen lood op de lijn betekent immers meer contact met de vis en minder kans dat er iets op de lijn komt vast te zitten!

 


De nieuwe Pro Line SF Leads
 

Samengevat lijkt het erop dat we dit jaar “nieuwe” types van loodbevestiging gaan zien in tegenstelling tot conventionele loodclips en inline loden. Een goede zaak aangezien er mijn inziens nog beter gebruik kan worden gemaakt van lood in het algemeen. Het komende jaar zal de hype rondom de SF loden, de Long Cast loden van Leon Hoogendijk en de vernieuwde centerpoint loden van Korda wel gaan opwaaien. Ik ben dan ook benieuwd hoeveel animo ervoor zal zijn. Het is goed dat fabrikanten nog steeds durven te vernieuwen en goede producten nieuw leven in willen blazen. Ode aan Korda, Leon Hoogendijk en Pro Line dus. Nu maar hopen dat deze loden voor meer vis op de kant zorgen!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.