De loodrevolutie anno 2015

Een paar jaar geleden beschreef ik in het artikel ‘The footprint of a Carpangler deel 1.' dat in 2015 een Europees loodverbod van kracht zou zijn. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en maken we allemaal mee dat er nog weinig sprake is van een loodverbod. Toch zijn er ontwikkelingen gaande binnen de sector en moeten we ons van deze ontwikkelingen bewust zijn. Lood is en blijft een essentieel onderdeel van een montage en een Europees loodverbod kan aardig roet in het eten gooien. In dit artikel gaan we kijken naar de huidige stand van zaken, de markt anno 2015 en de vooruitzichten voor de toekomst.

De memo van de EFTTA juni 2015
De memo van de EFTTA juni 2015
Foto: Google

EFTTA en EAA

Een Europees loodverbod lijkt nog niet aanstaande te zijn. Politiek Europa heeft andere zaken aan hun hoofd en met alle rompslomp in de Europese commissie is het begrijpelijk dat lood geen prioriteit heeft. Toch heeft het EAA (European Anglers Association), vertegenwoordigd in Nederland door Sportvisserij Nederland, onder leiding van de EFTTA in juni dit jaar zowel de markt als de sportvisser opgeroepen om na het jaar 2020 geen lood meer te gebruiken maar loodvervangers. Enkele EAA members als Italië, Denemarken, Zweden, Finland en Oostenrijk gaan zich hier ook voor inzetten.

Steenlood van het Spaanse Aquagram
Steenlood van het Spaanse Aquagram
Foto: Aquagram

De memo van juni 2015

Uit een memo van de EFTTA van juni 2015 blijkt dat ze gedeeltelijk willen meegaan in de besproken punten van de ‘ Convention on migratory species, COP11’  welke 9 november 2014 werd gehouden. De besproken punten ‘ The guidelines to prevent the risk of poisoning of migratory birds’ omvatte enkele aanbevelingen waarin de EFTTA gedeeltelijk tegemoet wilt komen. Dit mede om proactief de hengelsport te promoten. Een belangrijk doel in een wereld waarbij steeds meer aanvallen komen van partijen die tegen de hengelsport zijn door standpunten als dierenleed.

De EFTTA roept samen met de net besproken EAA partners op om zoveel mogelijk loodalternatieven te gebruiken en enkel nog lood te gebruiken in die situaties dat het niet anders meer kan. Daarnaast stelt de EFTTA voor dat lood zwaarder dan 0.06 gram van een ander materiaal gemaakt moet zijn. Niet alleen de sportvisser maar ook de markt ( producenten) worden opgeroepen. Fabrikanten, groothandels en hengelsportzaken worden genoemd in het reduceren van alle arbeid, inkoop en verkoopinitiatieven van lood.

Stonesinkers van Go Green
Stonesinkers van Go Green
Foto: Harry Nummerdor

De gevolgen van een loodverbod voor de industrie

Deze oproep is zoals net gezegd proactief vanuit de EFTTA. Een Europees loodverbod zal ongetwijfeld er gaan komen het komende decennia maar de impact is enorm. Vooral in de bouw zal een loodverbod enorme gevolgen hebben. Op de website van Cobouw.nl is te lezen dat een loodverbod ervoor zal zorgen dat de recycling van PVC, een loodhoudend materiaal, geheel stil zal komen te liggen. Zonder recycling zullen Pvc-buizen en kozijnen op de afvalberg belanden en zal er alsnog lood in het milieu komen naast het feit dat recyclen ook werkgelegenheid oplevert en een verbod ook banen zal gaan kosten. 

Steenlood van Markerworld
Steenlood van Markerworld
Foto: Markerworld

De markt

Als we kijken naar de markt en dan naar het afgelopen jaar dan zien we zowel positieve als negatieve tendensen. De positieve tendens is dat er van steeds meer fabrikanten loodsubstituten verkrijgbaar zijn. Naast de godfather van het steenlood, Simon Pommeroy van Pallatrax, zijn er zowel in binnen- als buitenland fabrikanten opgestaan. Denk aan de steenloden van het Spaanse Aquagram, de steenloden van Markerworld of de tomeloze inzet van Harry Nummerdor voor zijn loodalternatief Go Green. Het is als laatste goed om te zien dat een rot in het vak als een Piet Vogel ook steenlood gebruikt voor zijn ‘Soul of the Lot’ visvakanties. 

Piet Vogel adviseert steenlood tijdens zijn Soul of the Lot visvakanties
Piet Vogel adviseert steenlood tijdens zijn Soul of the Lot visvakanties
Foto: Piet Vogel

De keerzijde zijn de producten van de grote fabrikanten. Nash Tackle, Fox en Korda zouden zich diep moeten schamen voor de producten die zij hebben geïntroduceerd de afgelopen jaren. Ondanks dat we juist geen lood willen verliezen, zijn loodclips nog meer gefixeerd waardoor het kwijtspelen van lood nog sneller gebeurt. De nieuwe loodclips van Nash zouden verboden moeten worden en het Korda Heli Safe Lead Release System en de Nash Chod Ejector Kit zijn een stap in de verkeerde richting. Ondanks dat dit soort systemen feilloos zullen werken met steenlood, wordt in de promotie altijd lood gebruikt. In ben dan ook benieuwd wanneer juist deze grote fabrikanten zich nu eens gaan inzetten voor het loodalternatief. Blijkbaar is de verkoop van dit soort systemen gewoonweg te lucratief. Ze zouden een voorbeeld moeten nemen aan het standpunt wat De KSN (De Karper Sportvisserij Nederland) in december 2013 nog publiceerde op hun website. Ook ‘bekende’ vissers zullen moeten stoppen met al die ‘ pro loodverlies’  artikelen in de media. 

Het probleem zit hem in de promotie: Korda Heli Safe Lead Release System
Het probleem zit hem in de promotie: Korda Heli Safe Lead Release System
Foto: Korda

Kortom,

We zien positieve en negatieve tendensen die elkaar afwisselen. We kunnen alleen maar hopen dat juist de grote fabrikanten gehoor geven aan de oproepen van de EFTTA en EAA members. Aangezien we in een wereld leven waarin geld de lijm is, zullen de grote fabrikanten pas gehoor geven als er een verdienmodel is. Voor nu kost onderzoek slechts geld en levert conventioneel lood gewoon teveel op. Het spreekwoordelijke gezegde ‘ lood om oud ijzer’ gaat mijns inziens dan ook op.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.