De loodrevolutie anno 2017

Loodvervangers, we raken er niet over uitgesproken. Op Carp Zwolle 2017 werd eens te meer duidelijk dat er steeds meer fabrikanten overstag gaan om hun aandeel in de revolutie te nemen. Merken als Pallatrax en UFO Sinker breken het ijs wat al zolang bevroren is en ook over de impact van lood in commerciële viswateren wordt steeds meer nagedacht en resoluut besloten. Ondanks dat onze laatste update omtrent lood van september vorig jaar is, is er voldoende gebeurd de laatste tijd om je de laatste updates te geven omtrent deze materie.

De visie van Benzakour

We bespraken hem al in het artikel ‘De kwaliteit van ons oppervlakte water’. In de NRC van zaterdag 3 september 2016 stond in Opinie & Debat een artikel van Mohammed Benzakour over het giftige vislood wat op de bodem van velen Nederlandse wateren ligt en een bedreiging kan vormen voor flora en fauna. Nu vertelde het artikel niet veel meer dan wat de meeste van ons al wisten. Toch kwamen in de artikel getallen aanbod onderzocht door Deltares, een onderzoeksinstituut gespecialiseerd in water en ondergrond. Zij stelden dat er jaarlijks 54 ton aan lood wordt verloren door vissers op basis van hun schatting dat vissers jaarlijks 60 gram aan lood verliezen. Nu zullen dit soort gemiddelden vreemd in de oren klinken van ons karpervissers. We draaien immers onze hand er niet voor om, om gewichten hoger dan 60 gram te gebruiken en we verliezen allemaal waarschijnlijk meer dan 1 loodje per jaar. Toch kunnen we beter van onderzoeken uitgaan dan van ruwe schattingen en is 54.000 kilo ook flink te noemen. Daarom dat we dus over moeten gaan naar natuurvriendelijke loodvervangers!

BenzakourDe publicatie van Mohammed Benzakour

De komst van de inline UFO Sinker

En die loodvervangers komen steeds beter op gang. Op de Hengelsport- en Visbotenbeurs 2016 was de introductie van het Tsjechische UFO Sinker. Een loodsubstituut gemaakt van gegoten beton en andere (gewichtige) componenten. Ondanks dat tijdens de introductie enkel wartelmodellen werden getoond, zo was Carp Zwolle 2017 het podium voor de introductie van de inline versies. Deze inline versies, de SRI Dunlop en de Distance variant, werken beiden op een andere manier. De SRI Dunlop, SRI staat voor Self Release Inline, monteer je door middel van een insert en tailrubber op je lijn. De Distance variant monteer je als een conventioneel inline lood. Het is goed om te zien dat zowel liefhebbers van inlinelood als wartellood geholpen kunnen worden. Een stap in de goede richting! Beide varianten koop je onder andere via Mario’s Tackle.

sriDe inline SRI Dunlop van UFO Sinker

De visie van Simon Pomeroy, Pallatrax

Een andere goede zaak was om te zien dat de bekende steenloden van Pallatrax zowel te vinden waren op de Pallatrax stand als op de stand van de Nederlandse groothandel ESV Supplies. Wij gingen in gesprek met Simon Pomeroy, de eigenaar en oprichter van Pallatrax en hoorden zijn visie over steenlood aan. Buiten dat steenlood een loodvrij alternatief is, is er nog een belangrijkere reden volgens Simon om geen lood te gebruiken. Lood is namelijk bodemvreemd en volgens hem zouden algen, vissen en andere onderwaterbewoners, kunnen waarnemen dat lood niet in hun natuur voor hoort te komen. Zijn voorbeeld is als volgt: “Als je een steen een half jaar onderwater legt dan zal hij groen uitslaan omdat algen op de steen zullen gaan leven. Doe je ditzelfde met lood dan zul je zien dat er niks op lood wil groeien”. Natuurlijk zijn er al onbeschrijfelijk veel karpers gevangen op loodsystemen en zal de waarheid iets genuanceerder zijn. Toch zal een steen onder water minder argwaan hebben dan een stealth-vormig grippa lood.

stonzeThe Stonze System van Pallatrax

UFO Sinker Carplantis edition

Niet alleen op de markt is te zien dat loodvervangers steeds belangrijker worden. Ook het Nederlandse betaalwater Carplantis kiest voor de loodvrije weg. Dit specimenwater van Koos Walters staat al sinds de opening bekend om de indrukwekkende queeste die ze hebben om de karpers gezond en vitaal te houden. In samenwerking met UFO Sinkers is er een speciaal Carplantis werpgewicht ontworpen welke aan het meer te koop zal zijn. In de reglementen van Carplantis kon ik zo 1,2,3 geen nieuw loodbeleid vinden, maar iets zegt mij dat een loodvrij alternatief een standaard wordt bij gebruik van de zogenaamde drop-off loodsystemen.

carplantisDe speciale Carplantis editie van UFO Sinker

Loodbeleid Lac de Grosley en du Der

Niet alleen Carplantis start met een loodvrij offensief. Ook het bekende Lac de Grosley maakte 8 februari jl. via Facebook bekend dat er geen lood meer mag worden gebruikt op het meer bij gebruik van drop-off systemen. Opvallend genoeg mag er enkel bij drop-off systemen nog maar steen worden gebruikt en zijn zelfs loodvervangers als UFO Sinkers verboden! Op het bekende Fishing Resort Du Der is nog geen sprake van dit soort regels, maar Carp Connections heeft al te kennen gegeven dat ook daar de UFO Sinkers te koop zullen zijn. Het is een hele goede zaak om te zien dat ook betaalwatereigenaren hun beleid willen aanpassen. Door de intensiviteit van vissers op betaalwateren, zal jaarlijks beslist een aantal kilo lood verspeeld worden.

Een loodverbod bij gebruik van drop-off systemen op Lac de Grosley

Imperial Baits iRock

Niet alleen in Nederland zijn loodvrije werpgewichten aan de orde van de dag. Ook in Duitsland heeft Imperial Baits hun iRocks gepresenteerd. Deze loodvrije werpgewichten worden verkocht in de 'Gripper’ variant en zijn te koop in diverse kleuren en gewichten. Imperial Baits maakt er overigens geen geheim van dat hun iRocks in feite een etiketten product is. Ook dit loodsubstituut is namelijk vervaardigd in samenwerking met UFO Sinker. Het is goed om te zien dat er door samenwerkingen van verschillende fabrikanten dit soort producten tot stand komen!

De iRocks van het Duitse Imperial Baits

Tiger Tackle Liquid Bombs

Wie op Carp Zwolle goed heeft opgelet, zag een andere loodinnovatie van het Duitse Tiger Tackle in de vorm van de Liquid Bombs. Nu gaat het hier nog wel om echt lood, maar ik vond hem toch het vermelden waard. Liquid Bombs zijn speciale loden met een absorberende coating die verkocht worden in een 100% biologische dip. Nu zijn loden met een absorberende coating natuurlijk niet heel vernieuwend. Toch zagen we ze tot op heden weinig die kant-en-klaar in een dip werden verkocht. Deze Liquid Bombs worden verkocht in 3 smaken te weten; Rotten Fish, Banana Bones en Energy Shock. Volgens hun eigen specificaties behouden de loden maar liefs 24 uur hun geur. Voor meer informatie ga je naar www.tiger-tackle.com

De nieuwe Liquid Bombs van Tiger Tackle

Loodvrije substituten update

Naast de net al besproken nieuwe UFO Sinker varianten en iRocks, heb ik het internet over gesurft om te kijken of er meer fabrikanten zijn opgestaan. Echter was het teleurstellend om te zien dat veelbelovende ontwikkelingen momenteel stil staan. Een van deze ontwikkelingen was het Engelse Zinkers. In mei 2013 werd op het Engelse ukmatchangler.com nog een veel belovend artikel geplaatst over deze Zinkers. Een prachtig loodsubstituut gemaakt van een zinklegering en gecoat met een matte bruine coating. Helaas is het na dit artikel stilgevallen en zijn deze chique loodvervangers enkel nog aftermarket te koop via Ebay.

De loodvrije Zinkers zijn enkel nog aftermarket te koop via Ebay

Dave’s Tangle Free

Andere initiatieven bieden meer soelaas. Het Amerikaanse Dave’s Tangle Free van Dave Harding is zo’n innovator die voor verschillende visdisciplines loodvrije werpgewichten maakt. Naast dat loodvrij beter voor het milieu is, zit hun filosofie ook in de anti-tangle werking van hun ontwerpen. Dave’s Tangle Free ontwikkelt momenteel enkel nog stalen werpgewichten voor de visserij op zalm en steelhead. Toch zijn hun Heavy Steel Weights nu al interessant voor ons karpervissers. Ze zijn ontworpen in de vorm van een tonnetje, hebben een steenbestendige coating en een wartel die vrij rondom kan bewegen. Voor meer informatie over hun producten surf je naar davestanglefree.com

De bijzondere werpgewichten van het Amerikaanse Dave's Dangle Free

China import

De laatste zoektocht die ik heb gedaan is die van Aziatische subsituten. Het verleden heeft geleerd dat wanneer hengelsportproducten in China te koop zijn voor een lage prijs, deze producten vaak snel hun weg vinden naar de Europese markt. Echter levert een zoektocht over Alibaba en Aliexpress weinig op. Tot voor kort werden er wel stalen werpgewichten verkocht die luisterde naar de naam UFT-S-40. Deze stalen werpgewichten waren niet goedkoop. 5 stuks voor 12,20 euro en dat is helemaal voor Chinese begrippen flink aan de prijs. Het geeft maar weer aan dat het voor de productie van goedkope loodsubstituten misschien nog te vroeg is. Zelfs voor Aziatische landen waar de productie een stuk goedkoper is dan bij ons. Zodra daar de prijzen zakken, zal het niet lang duren voordat ook in Europa betaalbare staalsubstituten op de markt zullen komen.

UFT-S-40De niet meer verkrijgbare UFT-S-40 werpgewichten

Kortom

Meer dan ooit is te zien dat fabrikanten en betaalwatereigenaren bezig zijn met loodvervangers. Hopelijk een tendens die wordt overgenomen door nog meer partijen binnen onze prachtige hobby. De prijs van substituten lijkt met de komst van UFO Sinkers aantrekkelijk. Substituten van staal blijven nog altijd behoorlijk aan de prijs. Toch zien we dat het vooral de kleinere partijen zijn die loodvervangers aanbieden. Het is nog steeds wachten totdat de grote fabrikanten hun mindset omzetten en durven het lucratieve lood achter zich te laten. CarpFeeling zal jullie in ieder geval blijven informeren over de ins en outs rondom lood en wanneer iets te melden is, van ons laten horen!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.