De loodrevolutie anno 2017, deel 2

Het gevreesde loodverbod. Ondanks dat de voorspellers al hadden gedacht dat het verbod er zou zijn, lijkt het erop dat de schreeuw om aandacht niets meer is dan wegebbend geluid. In deze update bekijken we de voortgang van het loodverbod en vertel ik je over de opmerkelijke brief die een gerenommeerde Engelse onderzoeker stuurde aan de CEO van Angling Trust en aan de Engelse Environment Agency. Ook behandel ik het ‘Alternative to lead’ artikel van het Engelse Carpology, de laatste statements uit de markt, de poll van Fishing Republic en het artikel van Doctor Catch. We sluiten dit artikel af met de laatste loodinnovaties van de eerste drie kwartalen van 2017.

Creatief met stenen

Het loodverbod en de media. Ook dit jaar is er weer vanuit verschillende hoeken ijverig op los geschreven. De afgelopen maanden heb ik weer stad en land afgespeurd naar de laatste nieuwtjes omtrent dit bijzondere onderwerp. In onderstaande alinea’s een korte impressie van de belangrijkste nieuwsberichten omtrent lood.

A pressing issue

In augustus dit jaar heeft Dr. Stuart McLanaghan, eigenaar van Eden21, een ecologisch consultant, een open brief geschreven aan diverse grote hengelsport gerelateerde instanties om het gevaar aan te geven van lood in ons oppervlaktewater. De brief werd onder andere geschreven aan Mark Lloyd, CEO van Angling Trust en naar de Engelse Environment Agency. In deze drie pagina’s tellende brief geeft McLanaghan diverse argumenten waarop een loodverbod er moet komen. De argumenten zijn vooral op regulerend niveau en gebaseerd op Engelse en internationale wetgeving waarin lood als giftig product wordt gezien. Ook het schrijven van de EFFTA komt terug in de brief en refereert hij naar Denemarken waar de import en zelfs het gebruik van loodhoudende hengelsportproducten bij wet verboden is. 

De brief van Stuart McLanaghan aan Angling Trust

De voornaamste reden van McLanaghan om de brief te schrijven is de grootschalige promotie van loodverliezende drop-off montages. Vooral Engelse fabrikanten promoten loodsystemen waarbij het lood snel wordt vrijgespeeld wat meer vis op de mat zou opleveren. Volgens McLanaghan zal dit uiteindelijk het viswelzijn, de kwaliteit van visvijvers en indirect de kwaliteit van het oppervlaktewater beïnvloeden. McLanaghan promoot als laatste bedrijven als Pallatrax en Dinsmores voor hun loodvrije alternatieven en benadrukt de Green Apple Award die Pallatrax in 2015 ontving voor hun Stonze System. Het kan dus wel degelijk, lijkt zijn conclusie te zijn.

Het persbericht van de brief op Anglersmail.

Anglersmail

Op het Engelse Anglersmail zijn enkele reacties te vinden op deze brief van onder andere Mark Lloyd zelf, Simon Pommeroy van Pallatrax als Derek Stritton van Carp Society. Simon Pommeroy geeft aan blij te zijn met deze onafhankelijke mening van een specialist. Ondanks dat hij een van de grootste aanbieders is van een loodvrij alternatief, het Stonze System, geeft hij aan dat hij al vanaf kinds af aan gebruik maakte van loodvrije alternatieven en dit als het ware in zijn DNA zit. Mark Lloyd is door de brief niet overtuigd. Volgens hem is nog steeds niet wetenschappelijk bewezen dat vislood invloed heeft op het viswelzijn of de kwaliteit van water. Helemaal niet omdat volgens hem de loden van tegenwoordig uitgerust zijn met een goede beschermende coating. Daarnaast vind hij dat karpervissers een drop-off alternatief moeten hebben wanneer zij op wierrijke wateren vissen. Derek Stritton van Carp Society beaamd dit. Drop-off systemen in wierrijke wateren zijn in het voordeel van de karpers. Wel geeft hij aan dat op wateren waar geen drop-off systemen nodig zijn, het gebruik moet worden gebanned.

Het persbericht van Pallatrax op de brief van McLanaghan

Het is de vraag in hoeverre deze brief een effect zal gaan hebben op het Engelse loodbeleid. Ondanks dat Stuart McLanaghan een vooraanstaand ecoloog is, hebben eerdere controversiële initiatieven van hem, zoals bijvoorbeeld het verbieden van dreggen op kunstaas, weinig teweeggebracht. 

Carpology’s alternative to lead?

Is het tijd om een alternatief voor lood te gaan gebruiken? Zo luidt de vraag in het artikel van 24 maart 2017 van het gerenommeerde Engelse Carpology. In dit artikel worden de meningen van zowel een voor- als tegenstander tegenover elkaar gezet. In persoon zijn het Simon Pommeroy van Pallatrax en Mat Woods van Avid Carp die hun mening ventileren. Pommeroy is een groot voorstander van het loodverbod om de bekende redenen als toxiciteit van lood. Ook benadrukt hij dat de gepromote drop-off systemen een slechte tendens zijn. Woods schrijft dat de gevaren van lood op de lange termijn nooit zijn bewezen en de gevaren van predatatie (aasscholvers en otters) en visonvriendelijke rigs (dead traps) een groter probleem zijn voor karper. Woods schrijft verder dat loodalternatieven niet veel beter zijn voor het milieu. Hij doelt hier op materialen als zink, plastic, stenen en harsen die allen, op stenen na, niet natuur eigen zijn. 

Avid Carp's Mat Woods versus Simon Pommeroy

Doctor Catch Bleifrei Angeln auf Karpfen

Op de zeer informatieve Duitse website Dr. Catch is recent een kennisdocument online gekomen geschreven door Michael Lechelt. Naast een algemeen stuk over de giftigheid van lood, neemt hij je mee naar enkele interessante alternatieven. Om tot deze alternatieven te komen, gebruikt hij de dichtheidsvergelijking van materialen en laat hij alternatieven zien als stenen en grote moeren! Vooral de moeren zijn hierin interessant. In 2016 plaatste ik in het toenmalige artikel al een foto van Maurizio Vassalle die ook verroeste moeren gebruikte als werpgewicht. Lechelt gaat in dit artikel er verder op in en dat is interessante kost! 

Creatief met moeren (bron foto: Doctor Catch)

Moeren als werpgewicht

Zo kan je in het artikel enkele handvatten vinden qua gewichten. Een M24 moer is bijvoorbeeld rond de 95 gram, een M27 moer 140 gram en een M30 moer 210 gram. Lechelt prefereert verroeste moeren boven de glimmende nieuwe variant in verband met camouflage. Een kleine tip die hij geeft is om nieuwe moeren te laten corroderen door ze in verdunt zoutzuur te leggen en daarna 2 tot 3 weken te laten drogen. Hierdoor versnel je dus het verroestingsproces. Wel is het zaak om handschoenen en veiligheidsbril te dragen bij het werken met zoutzuur. 

Loodsubstituten zijn prima zelf te maken (bron foto: Doctor Catch)

Magnetisme

Die moeren hebben verder nog veel meer voordelen. Doordat ze van ijzer zijn, kan je mini magneten gebruiken om wartels en ringen aan te bevestigen en kan je ook drop-off montages maken. Lechelt adviseert hiervoor Neodym magneten die bijvoorbeeld prima te koop zijn via websites als Amazon. Deze minimagneten hebben trekkracht tot wel 5 kilo! Als laatste hebben moeren volgens Lechelt nog twee leuke opties. Doordat ze in het midden een rond gat hebben, kan je ze makkelijk volstoppen met een dikke paste of camoufleren door ze dicht te drukken met waterplanten.

Een wartel en een sterke Neodym mini magneet zijn ideaal voor loodvrije drop-off systemen!

In het kort

Dan nog enkele korte nieuwtjes, artikelen en statements over lood van bedrijven uit de hengelsport;

Het stenen tijdperk, Ids Idzenga

Op de website Karpervissen in Nederland was dit jaar een artikel te vinden van Ids Idzenga over het vissen met steenlood. In het artikel geeft hij tekst en uitleg over het gebruik van het stenen werpgewicht en zijn op de foto's tevens enkele bijzondere stukjes huisvlijt te zien gemaakt door Jan Bakker. Ondanks dat een steen al een natuurlijke variant van camouflage heeft, kan deze met wat kleur nog wat opgevijzeld worden. Het stenen werpgewicht wordt steeds beter! Mocht je het vissen met stenen werpgewichten eens willen proberen, dan is dit een interessant stukje om te lezen. Ik hoop zelf dat Jan in de toekomst een howto maakt hoe hij deze fraaie stenen werpgewichten heeft gemaakt!

De fraaie steenloden van Jan Bakker (bron foto: Karpervissen in Nederland)

Gills & Scales kiest voor steen

Op 5 maart dit jaar plaatste Gills & Scales het persbericht dat er ook op hun betaalwateren steenlood verkrijgbaar zal worden. Daarmee zijn ze de vierde grote partij naast Lac de Grosley, Carplantis en Lac du Der die iets doen met hun loodbeleid. Eerder al verbood Lac de Grosley het gebruik van lood bij drop-off systemen en kondigde Lac du Der aan dat zij de bekende UFO Sinkers gaan verkopen en promoten. Ook Carplantis biedt een eigen versie van de UFO Sinker aan. Hopelijk zullen steeds meer betaalwater eigenaren meegaan in deze trend.

De aankondiging van Gills & Scales op Facebook

World Carp Classic 2017

Het was misschien een valse verwachting maar toen tijdens het World Carp Classic 2016 elke visser een setje limited edition UFO Sinkers aangeboden kreeg, leek dit een statement te zijn tegen het gebruik van lood. Ondanks dat het prestigieuze World Carp Classic het wereldtoneel is voor het karpervissen, zijn er in de 2017 reglementen geen regels  te vinden omtrent het te gebruiken werpgewicht. Hiermee lijkt het erop dat ze de missie van de EFFTA niet omarmen of er nog niet klaar voor zijn. Mochten de grote organisaties samen willen optrekken om lood te verbieden, dan zou het World Carp Classic het podium zijn om dit te bewerkstelligen.

De gelimiteerde UFO Sinkers tijdens het WCC16

Loodverbod Gillhams Fishing Resort Thailand

Naast de Europese betaalwateren, is de nieuwe visie op het gebruik van lood ook overgewaaid naar Thailand. Doordat er op de wateren van dit Thaise specimenwater veel lood werd verspeelt, is in samenwerking met Pallatrax gekozen voor een totaal loodverbod waarbij enkel nog gevist mag worden met stenen werpgewichten. In de eerder besproken brief van Dr. Stuart McLanaghan gericht naar oa. Angling Trust, werd het komplex van Gillham’s ook genoemd als voorbeeld van een betaalwater met een flinke loodimpact. Gillham’s heeft namelijk na een calculatie ontdekt dat er maar liefs 3 ton aan lood momenteel op de bodem ligt. Een loodverbod is dus niet voor niets.

De eerste lading steenloden zijn deze zomer in Thailand gearriveerd

De Fishing Republic poll

Op 5 oktober opende het Engelse Fishing Republic, een keten van hengelsportzaken, een poll op Facebook waarin ze vroegen naar jouw mening omtrent het gebruik van alternatieve loodgewichten. In het algemeen zijn de reacties lovend als het gaat om stenen werpgewichten. Er mogen alleen meer reacties bijkomen. Wanneer we internationale spelers als een Fishing Republic warm kunnen krijgen voor de verkoop van loodsubstituten, en de verkoop hierdoor dus lucratief wordt, dan kan dit veel versnellen. Surf even naar hun page en laat weten hoe jij hier tegenover staat. 

De poll van het Engelse Fishing Republic

De laatste loodsystemen

Ondanks alle bovenstaande initiatieven, waren de loodinnovaties van 2017 allemaal van lood gemaakt en niet van een substituut. Zo zagen we vijf loodinnovaties op het toneel verschijnen van merken als Fox International, Poseidon Angelsport, Avid Carp, Angletec en Gemini Carp Tackle. We nemen ze kort met je door;

Fox Camotex In-Line Impact Leads

De nieuwe Impact Leads van Fox waren ruim gecommuniceerd maar levering liet lange tijd op zich wachten. Halverwege de zomer werden ze eindelijk uitgeleverd en konden we kennis maken met dit geesteskindje. Dit vrij simpele maar doeltreffende ontwerp is een inline lead met een inkeping aan de onderkant waar de wartel gemonteerd zit. Doordat de wartel dichter bij de middenkern van het lood zit, heb je meer opwaartse kracht wanneer een karper zich haakt en zal de inhaking worden bespoedigd. In feite is dit Impact lood een simpelere benadering op het centerpoint principe. Iets wat we door toedoen van Korda beter kennen als Centre Of Gravity alias het COG-system. Het lood kan zowel inline worden gevist als in een Drop-off variant door middel van de Edges Inline Drop-Off Kit. Dit laatste helpt loodverlies uiteraard in de hand.

Het nieuwe Fox Camotex In-line Impact Lead

Poseidon Angelsport Multi Lead System

Het Multi Lead System van het Duitse Poseidon Angelsport werd in Nederland geïntroduceerd tijdens Carp Zwolle 2017. Het betreft een vrij grof systeem wat op twee manieren kan worden gebruikt. De eerste manier is het zogenaamde Outline System waarbij de rig op een helicopter systeem is geplaatst en verder wordt vastgezet op het lood zelf door middel van een tailrubber. Een visveilig systeem waarbij de karper, na lijnbreuk, enkel de rig overhoudt. Qua methode werkt dit systeem hetzelfde als bijvoorbeeld het ASIS systeem van Roelof Schut. De tweede manier waarop dit systeem gevist kan worden is het Leadclip System. Hierbij zit de wartel van het lood op een stalen leadclip en zit de onderlijn door middel van een System Connector/COG Boom onder het lood gemonteerd. Het idee van dit systeem is goed bedacht maar de uitwerking is in de praktijk een stuk minder subtiel dan zijn concurrenten.

Het Multi Lead System van Poseidon Angelsport

Angletec S-System

Het Engelse Angletec leverde een aantal jaar geleden met hun Dynamic Lead System een parel van een loodsysteem af. Helaas was hun succes van korte duur en hoorden we weinig meer van ze. In 2017 kwam hier verandering in met de aankondiging van een gloednieuw loodsysteem genaamd het S-System. Het S-system is een wartellood met een inkeping aan de bovenzijde waar je onderlijn in ligt. In het midden van de inkeping is een zwarte plug te vinden (S-System Plug) waar je je onderlijn als het ware doorheen rijgt. Het S-System is wederom een systeem wat werkt op het centerpoint principe. Bij een aasopname stuit de karper op het punt waar de rig door de plug is geregen. Door de plug wordt er spanning gecreëerd en heb je in theorie een betere inhaking. Daarnaast is dit systeem ook als gewoon wartellood te vissen.

Het nieuwe S-System van het Engelse Angletec

Gemini Carp Tackle A.R.C. System

Het A.R.C. System van Gemini Carp Tackle is waarschijnlijk de loodinnovatie van 2017. Het merk Gemini kent zijn roots in de zeevisserij en hebben een handige truc, de Splash Down Sinker, omgetoverd tot een innovatief loodsysteem voor de karpervisserij. Het Advanced Release Clip System is een aërodynamisch vormgegeven wartellood met een release systeem aan de bovenkant. Je klikt de haak van je rig op het palletje. Wanneer je ingooit geeft het palletje de haak vrij wanneer het lood het wateroppervlak raakt. Dit heeft in feite twee grote voordelen. Allereerst is je montage enorm aërodynamisch en zal je verdere en accurate worpen kunnen maken. Ten tweede is het in de war gooien van je montage voorgoed verleden tijd. Kanttekening is hierbij dat helicopter systemen erom bekend staan dat je ze over het algemeen niet snel in de war gooit tenzij je gebruik maakt van gevlochten onderlijnmateriaal. 

Het A.R.C. System van Gemini Carp Tackle

Avid Carp Retro Leads

Een laatste nieuwtje op de markt is de nieuwe Retro Lead range van Avid Carp. Een uitbreiding op hun werkelijk fantastische nieuwe Outline Endtackle range. Ondanks dat dit lijkt op gewoon lood, zijn er twee innovaties te melden. Allereerst zijn deze loden gecoat met een extreem sterke en duurzame Outline Camo coating. Ten tweede zijn de loden uitgerust met Double Barrel Flexi Rings waardoor ze veel vrijer op je loodclip zullen bewegen. Het verschil met conventionele loden is dat de wartel vaak bevestigd zit door middel van een brass loop. Een brass loop is niet meer dan een gebogen stukje messing. Avid heeft ervoor gekozen om de brass loop te vervangen voor een speciale wartel en dat zorgt voor net een beter product. Kanttekening is dat het uiteraard jammer is dat deze werpgewichten wederom van lood zijn gemaakt. 

De nieuwe Retro Leads van Avid Carp

Kortom,

Loodinnovatie 2017 is centerpoint. Laten we daar maar mee beginnen. De laatste jaren zien we steeds meer dat het centerpoint/centre of gravity principe is doorschemert in de loden van hedendag. Zowel de nieuwe loodsystemen van Angletec, Fox als Poseidon Angelsport zijn op dit principe gebaseerd. Het is alleen jammer om te zien dat de laatste loodinnovaties allemaal van lood zijn gemaakt en niet van een substituut. Wat wel goed is om te zien, is dat bedrijven als Pallatrax steeds meer voet aan de grond krijgen op de markt. Steeds meer betaalwateren gaan samenwerken met dit innovatieve bedrijf en lood wordt steeds meer gebanned. Daarnaast laat bovenstaande informatie zien dat we misschien wat creatiever worden als het gaat om loodalternatieven maar dat op hoog niveau er nog veel werk aan de winkel is. Als zelfs een vooraanstaand ecoloog de grote mannen van Angling Trust en andere belangrijke spelers niet kan overtuigen, dan zal de weg nog lang zijn. De weg naar het waardige substituut blijft er eentje met hobbels en ik verwacht dat dit de komende tijd niet veranderd. Het is en blijft een cliché maar de toekomst moet uitwijzen of we ooit afscheid gaan nemen van ons geliefde lood.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.