De losse hair

Wie graag op de zomerdag erop uit trekt om te gaan oppervlaktevissen, weet dat niet op elk water  de karpers dol zijn op brood. Dit komt vaak doordat de vissen of geen enige weet hebben van brood of juist teveel waardoor er een brooddressuur is ontstaan. Wie net als ik graag op een dag pendelt tussen wateren en dus soms moet wisselen van aas en daarmee montage, weet dat dit steeds weer lastig is. Brood laat zich makkelijk op de haak zetten en zich op zich makkelijk werpen. Kattenbrokken daarentegen is een ander verhaal. Harde ongeweekte kattenbrokken op de haak vormt een ernstige belemmering bij het haken van de vis. Geweekte kattenbrokken zijn weer erg zacht en vallen weer snel van de haak af waardoor minder verre worpen kunnen worden gemaakt. controllers zijn de oplossing maar maken weer veel kabaal op de oppervlakte. kattenbrokken op de hair is dan een uitkomst maar mocht je weer willen vissen met brood daarna, dan is de hair weer een belemmering. Kortom, er moet een manier zijn om snel te kunnen wisselen zonder enige ingrepen in de montage. De volgende manier is dan mijn inziens de beste.


Dit mooie karpertje kon mijn oppervlakte aasje niet weerstaan!

Wie veel met brood vist zal waarschijnlijk de free line methode waarbij een korst brood enkel op de haak zit, het meest appreciëren. Deze manier is het meest direct. Wanneer je pendelt tussen wateren en je op een water komt met brooddressuur, dan kun je natuurlijk door middel van baitfloss of dentalfloss een hairtje knopen op de haak om je kattenbrokken te bevestigen. Wanneer je weer met brood wilt vissen hoef je eenvoudig weg alleen het hairtje weer weg te knippen en je bent klaar. toch kan alles nog veel simpeler. De losse hair is mijn inziens hier de oplossing. Aan de hand van de volgende stappen laat ik je zien wat deze methode inhoudt zodat ook jij straks snel en makkelijk kan switchen tussen kattenbrokken en brood wanneer de situatie daarom vraagt!


Het aas

De meest gebruikte kattenbrokken zijn van Purina Tompoes. De Variantjes zoals ze heten hebben het voordeel dat ze een gat in het midden hebben wat belangrijk is voor de montage. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar deze brokjes. Andere brokken kunnen natuurlijk ook maar deze dienen voorgeboord te worden. de zelfde methode kan gebruikt worden voor de bodemvisserij waarbij de mini Frolic een interessante aaskeuze is. Zowel de mini Frolic als de Variantjes hebben een gat in het midden die belangrijk is voor de losse hair methode.

Tompoes drijvende kattenbrokken en mini Frolic voor op de bodem


De benodigdheden

Voor de losse hair methode heb je een soepele braid nodig. In dit voorbeeld is dit Armabraid van PB Products. Naast een soepele hair zijn twee foampjes, een haak (ik prefereer voor Longshank haken van Gamakatsu) een Lip Close boilienaald en het aas nodig.

De benodigdheden


Hoe te maken

Knoop je haak op de hoofdlijn met een Grinder of bloedknoop.. Ik gebruik zelf altijd een Grinder knoop voor dit werk. Knip vervolgens van de braid een 15cm af en knoop de uiteinden aan elkaar middens een 8 knoop. Knip de uiteinden af zodat je een mooie lus hebt. De diameter van de lus bedraagt een 3 tot 4 centimeter.

Knoop van een soepele braid een lus met een
diameter van 3 a 4 centimeter doorsnede


Knip nu twee dunne plakjes af van je rigfoam. Hoe dunner hoe beter. Prik vervolgens een dun plakje foam over de haak.

Prik een dun foampje over de haak

Pak nu je Lip Close needle en prik vier ongeweekte kattenbrokken op de lus.

4 ongeweekte kattenbrokjes is voldoende

Vervolgens trek je het lusje door de kattenbrokjes waardoor ze op het midden van de lus gepositioneerd zijn en aan beide kanten een klein lusje overblijft.

Het is belangrijk dat aan beide kanten een kleine lus overblijft

Prik nu beide lusjes over de haak en prik het tweede dunne plakje foam op de haak om ervoor te zorgen dat de string met kattenbrokjes niet van de haak kan afvallen.

De eindmontage ziet er nu als volgt uit

De montage is nu klaar om mee gevist te worden. het foam kun je zo nodig nog bijknippen om de presentatie iets secuurder en subtieler te maken. Wanneer je net als ik kiest voor geel foam, kun je de presentatie nog opvallender maken! Ook door de foam even te dippen in je favoriete baitdip, kun je extra attractie toevoegen aan je haakaas.

Mocht je nu willen besluiten om te gaan vissen met brood, dan hoef je enkel de foampjes te verwijderen en je hebt weer een schone haak. Een simpele maar doeltreffende methode!


Een losse hair voor de penvisserij

Een losse hair is overigens niks nieuws. In de karperfilm ‘Succesvol vissen op karper’ van Visvisie, een film die een decennia geleden is gemaakt, laat Co Sielhorst deze methode al zien. Helaas wordt deze methode nagenoeg niet gebruikt daar momenteel de markt wordt overspoeld door (w)onderlijntjes. In de net besproken film is te zien hoe Co vist met een losse hair onder de pen. Als aas gebruikt hij in dit voorbeeld gekookte Tarwe waarmee hij een prachtige spiegel vangt. Naast tarwe kun je allerhande partikels over de string trekken en mocht je willen vissen met Frolic, dan is dat een makkelijke keuze door het centrale gaatje.


Geef de losse hair eens een kans en ondervindt het gemak. Naast gebruiksgemak blijft je aas ook veel langer zitten bij het inwerpen. Iets wat wel erg fijn is bij het oppervlakte vissen. Succes!

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.