De minimalistische toekomst

In Engeland is het al jaren aan de gang, een steeds subtielere montage en aanpak om schuwe karpers te verleiden. Met de vele overbeviste dayticket wateren in Engeland, moesten karpervissers steeds meer uit de kast trekken om vis te vangen. niet alleen de montages werden subtieler, ook het aas was een van de grootste aspecten. Een grappig gegeven was zelfs dat boilies onder de 20 mm eerder regel waren dan uitzondering. Grotere boilies werden wel gedraaid maar waren vaak voor de Europese markt bestemt. Engelse vissers hielden het liever subtiel. Momenteel zien we een opkomende trend naar Europa komen waarbij minimalistisch het toverwoord is. Met opkomende merken als Guru, Sonubaits, Korum, Preston, Ringer, Bait-tech en M&M, wordt het voor de Nederlandse visser ook steeds makkelijker om minimalistischer te gaan vissen. De tijden zijn veranderd!


Bait-tech 8mm boilies

De subtiele en verfijnde materialen die nu op de markt komen waren in eerste instantie niet bedoeld voor de karpervisser. Vooral witvissers waren de doelgroep en de verfijnde montages waren eigenlijk bedoeld voor het vangen van brasem en zeelt. Toch bleken deze verfijnde karpermontages prima geschikt te zijn om ook karper aan te kunnen. De montages werden veelzijdiger en steeds meer gebruikt door karpervissers. Waarom grove montages als het ook fijn kan! Moeten velen gedacht hebben. Het voordeel van verfijnde montages is dat deze minder opvallen voor onze vriend de karper. Verder lever je aan kracht weinig in. Ideale omstandigheden dus om karper te strikken.

Creatief met mini boilies


End tackle

Vooral het Engelse Guru Tackle, een zuster van het grote Korda, is een merk wat met verrassende producten kwam aanzetten. Naast verfijnde en visveilige leadclips en subtiele kleine stukjes lood, waren daar de weerhaakloze QM1 haken. Een speciale kleine haak verkrijgbaar vanaf maatje 12 voor het maken van verfijnde hairrigs. Ook andere merken als Korum kwamen met sterke maar kleine haakmaatjes op de proppen die een zeer fijne rig mogelijk maakte.

Guru QM1 haken


Method Feeder

Ook de veelgebruikte method kwam weer in de spotlights te staan. Met nieuwe modellen en technieken waren ze revolutionairder dan ooit tevoren. Het vissen met grondmixen, gewekte pellets in combinatie met een micro boilie als haakaas,verschalkte veel vis. Merken als Kobra, Guru, Preston en Korum leverden materiaal welke niet alleen maar witvis ving. De method werd een echte karpertechniek.

Guru Method Feeder


Aas

Het subtiel vissen zorgde voor een totale omkeer en leer en in principe gold dat alles tot in detail moest worden vervangen. Van dunne hoofdlijnen, tot kleine loodjes, fijne onderlijntjes, kleine haakjes en en fijne stoppertjes. Daarbij kwam dat ook het aas onder de loep werd genomen en deze ook geminimaliseerd moest worden. een eerste beginsel was dat kleine pellets weer helemaal in werden. 6mm pellets of zelfs micro pellets vormden de basis voor veel voercampagnes samen met 10mm boilies. Michiel Pilaar schreef onlangs nog een artikel in Spiegel magazine over het vissen met klein aas en de successen daarvan. Deze successen werden door meerdere vissers behaald en de term ‘klein maar fijn’ kreeg een nieuwe input. Momenteel zijn van tal van merken, kleine hookbaits te krijgen in kleine maatjes. Onder andere Sonubaits, Dynamite baits, M&M, Ringer, Bait-tech en Bag’em zijn voorbeelden hiervan.

20mm versus 8mm.. een wereld van verschil


De praktijk

Ik zelf wilde ook graag meemaken hoe kleine presentaties en klein aas mijn vangsten konden verbeteren. Daarom dat ik op mijn thuiswater aan de slag ben gegaan met diverse materialen waaronder bait-tech 8mm boilies en Best Friend 10mm boilies. Deze laatste is overigens geen officieel visaas maar zijn ronde kattensnoepjes die onder de naam Cheese Balls worden verkocht bij de meeste supermarkten. Deze Cheese Balls zijn overigens een goede tip! Ze kosten weinig maar hebben dezelfde eigenschappen qua structuur als andere boilies!   Enfin, na een dagje vissen waren de resultaten er. 6 brasems en 4 karpers. Geen slecht resultaat al dacht ik zelf. Toch was dit resultaat wel verwacht. Het simpele vermoeden dat ik meer brasem zou prikken met kleiner aas werd bevestigd. Dit is dan voor mij ook een van de grootste nadelen. Hoe kleiner je montage en aas, hoe meer witvis gevoeliger het wordt! Doch zie ik ook de voordelen er wel van in. In mijn visie zal kleiner aas sneller worden opgenomen dan groter aas. Ik geloof dat er op groter aas toch een bepaalde terughoudendheid is. Uiteraard is dit per water verschillend maar toch ben ik er van overtuigd dat kleiner aas eerder wordt opgepakt. Ook ben ik ervan overtuigd dat hoe fijner de materialen, hoe moeilijker deze voor de karper zijn waar te nemen. Dit aspect samen met het eerder genoemde aspect zou in ons voordeel kunnen werken bij het vangen van de grotere exemplaren.

v.l.n.r. Best Friend Cheese Balls, Bait-tech Shellfish 8mm,
Black Label Baits Pineapple 20mm


Kortom,

de markt zal steeds meer inspelen op het vissen met fijnere montages. Grove rigs worden steeds meer verleden tijd. Wellicht gaan we de Engelsen achterna en zullen we op den duur allemaal fijn gaan vissen. De tijd zal het leren. Ik zelf ben optimistisch over deze nieuwe methode. Kleine haakjes vangen meer vlees en hierdoor is er minder kans op lossers of kapotte bekken. Grootschalige voercampagnes met klein aas, hebben minder kans op verzuring doordat meerdere soorten vissen het kleine aas kunnen verteren. Fijnere montages leiden tot een optimale rigcamouflage waardoor de kans op grotere karpers stijgt. Helaas hebben alle voordelen hun nadelen en zal klein aas ook kleine vis aantrekken waaronder brasem. Dunnere montages zijn gevoeliger net als dunne hoofdlijnen. Het vissen bij obstakels wordt uit den boze. De kans op lijnbreuk stijgt enorm. Doch geloof ik dat bij juist gebruik we alle nadelen kunnen overzien. We moeten vertrouwen krijgen in deze methodes.


Laten we met zijn allen de revolutie starten. Het subtiele vissen heeft Engeland zeker geen windeieren gebracht. Wellicht zullen onze vangsten drastisch toenemen. Daar doen we het toch voor!

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.