De onverhitte bol

Zoals jullie allen weten worden boilies vaak gestoomd of gekookt om ze hard te krijgen. Waar de een kiest voor koken, kiest de ander voor stomen. In dit artikel willen we een andere benadering tonen die ons vooral in de winterperiode succes heeft gebracht. De onverhitte bol! Sommige stekken vragen soms om wat extra instant attractie. Vooral in de wintermaanden als de karper al niet erg hongerig is, dienen soms aanpassingen gedaan te worden in het aas om toch karper te verleiden tot een aanbeet. Middens dit artikel willen wij een andere methode tonen dan vissen met de gebruikelijk boilies of partikels. Een in principe oude benadering in een nieuw jasje.


Hoe krijgen we ze er onder vandaan?


Uitgangssituatie

De reden dat we zijn gaan experimenteren met aas was dat we ’s winters visten bij een diepe brug. De verwachting was dat de karper ver onder de brug zou liggen. Aangezien het bijna onmogelijk was een montage ver onder de brug te werpen, moesten we hier wat anders bedenken en zodoende gingen we opzoek naar een attractief aas wat de karper zou kunnen verleiden om ze onder de brug vandaan te krijgen.

De onverhitte bol. Verhard door moeder natuur...

Zodoende zijn we gaan spelen met verschillende deegmixen. Ons uitgangspunt was een deeg dat onderwater goed zou wolken en voedseldeeltjes in allerlei grootheden zou bevatten. De stroming zou de wolk onder de brug helpen en zodoende zouden karpers getriggert kunnen worden. Een ander uitgangspunt was dat het deeg de juiste hoeveelheden koolhydraten, eiwitten en vetten zou bevatten zodat de karper niet te snel verzadigd zou raken. In eerste instantie moest het deeg instant werken maar een teveel aan koolhydraten zou averechts werken. Een laatste uitgangspunt voor ons was, dat het aas opvallend van kleur moest zijn. In het verleden hadden we al gezien dat juist geel aas bij de karpers in trek was. Aangezien de beek dit jaargetijde ook nog eens erg troebel was, zou een opvallend gekleurd aas beter tot zijn recht komen en eerder opvallen.

De verschillende soorten melen in diagramvorm...

Het proces

Nu was het zoeken naar een goede deegmix die aan alle uitgangspunten zou voldoen. In eerste instantie begonnen we met goedkope melen die voornamelijk veel zetmeel zouden bevatten en daarmee koolhydraten. Ondanks dat een teveel aan koolhydraten niet de bedoeling was, zochten we een meel wat goed zou wolken en wat we in geringe maten zouden kunnen toevoegen. De keuze viel uiteindelijk op Custardmeel om twee redenen. Koolhydraatrijk en bij vermenging met water wordt de mix mooi geel en zoet. We combineerde dit met paneermeel en een beetje lecithine om het wolkeffect te versterken en het vetgehalte iets op te krikken.

Mix de bestandsdelen goed door elkaar heen zonder stukjes over te houden!

Verder is lecithine een goede emulgator voor de aanwezige oliën in je mix en werkt het laxerend. De mix was nu koolhydraatrijk, een beetje vet en bevat een beetje eiwit door combinatie van het paneermeel. Verder wolkte deze combinatie zeer goed onderwater. In combinatie met water in plaats van eieren werd het deeg gekneed en zo maakten we een drie kilo ballen met een gemiddeld gewicht van 500 gram per bal.
Daarnaast kneden we een 20 tal boilies van om en nabij de 20mm en laat deze drogen.

Voeg water toe en kneed de mix totdat een goed glad deeg ontstaat

Voeren en vissen

Per dag verspreiden we vervolgens een voerbal van 500 gram per stek. Dit deden we door de bal tussen de handen te rollen waardoor deze spleet en de bal in verschillende stukjes in het water kwam. Al snel zul je merken dat de bal een flinke gele wolk creëert en dat allerlei deeltjes in allerlei groottes door het water zweven. De grotere stukken liggen uiteraard op je stek. Dit deden we 6 dagen en gingen de zevende dag vissen met een van de luchtgedroogde boilies die we eerder hadden gedraaid van dezelfde mix.  Het voordeel van de luchtgedroogde ballen was, dat zij door aanraking met zuurstof harder waren geworden en hierdoor aan een hair bevestigd konden worden. Uit onze testresultaten kwam ook dat de boilie onderwater wel zachter werd maar ook deeltjes verloor en hierdoor er zeer attractief bijlag. In onze testen bleek ook dat de boilies minstens 4 uur konden blijven liggen zonder dat ze van de hair af zouden vallen. Prima dus voor een instant sessie!

Creëer van het deeg mooie voerballen.

Resultaten

De eerste resultaten waren die winter goed en de eerste week leverde ondanks de vrieskou toen een een prachtige schub op. Die zomer gingen we verder met dit experiment en wisten zodoende door elke dag te voeren, meerdere bewoners van de beek op de stek te houden. Vaak was een half uur nodig om de vissen te activeren en was het vaak snel raak doordat de boilie van dezelfde mix was gemaakt en de vis geen argwaan had. Tot op heden vissen we dus met vertrouwen met deze manier door!


Aantekeningen

Het is niet ons ding om verder zaken meer te verheerlijken dat ze zijn. Daarom hebben we ook heel kritisch gekeken naar onze mix en willen we daarom de volgende aantekeningen en tips nog vermelden.

• Onze voorbeeldmix is zeer koolhydraatrijk en zal niet geschikt zijn voor lange voercampagnes. Daarom is  een tip om je winterboiliemix te gebruiken en in plaats van eieren, water toe te voegen voor een zelfde effect. Onze mix is meer geschikt voor instantsessies.

• Onze mix is slechts een basismix waarop eindeloos gevarieerd kan worden. Schroom je niet om ingrediënten toe te voegen waarvan jij denkt dat ze meerwaarde hebben!

• Wij raden het gebruik van oliën in je mix vooral in de winter af. In koud water wordt olie stroperig en zal deze minder wolken. Gebruik van flavours op oliebasis of aminol is dus af te raden net als te olierijke melen.

• Het gebruik van flavours (niet op oliebasis) of eetlustopwekkende middelen (betaine) is een pre. Wij kozen hier niet voor om de prijs per kilo te drukken.

• Luchtgedroogde boilies worden bij een te lange aanraking met water week. Vis dus maximaal een 4 uur met deze boilies. Houd vertrouwen in je aas!

• Andere interessante manieren om een wolkeffect te verkrijgen of een boilie met een attractief laagje te verkrijgen zijn als volgt: boiliepastes, powderdips.

• Het deeg maakt het mogelijk om ook een subtiele pop-up presentatie te verkrijgen door gewoonweg het deeg om een kurkenballetje te kneden van bijvoorbeeld Rig Marole.

• Als laatste, heb vertrouwen in je aas maar geef deze methode eens een kans! Wie weet pluk ook jij de voordelen ervan!

Tim van Zanten & Zowi Wanrooy

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.