De perfecte karperfoto

Zo’n beetje elke karpervisser poseerd wel even met een gevangen karper voor de camera. Een mooie foto is een mooie herinnering aan een vangst. Nu zijn er een aantal tips om je foto net dat beetje extra te geven. Kleine dingen waar je helemaal geen dure camera voor nodig hebt, maar die toch de foto een hele andere uitstraling kunnen geven...
 Laat ik beginnen met de achtergrond van de foto. Soms zie je weleens een foto van een visser met vangst met op de achtergrond een auto, fiets, bivvy of ander gerei wat het allemaal niet echt een natuurlijke indruk geeft. Buiten het feit dat het dus niet echt de indruk wekt dat je lekker in de natuur aan het vissen bent zorgt het ook voor teveel afleiding in de foto. Daarom is het veel beter om de foto’s op een neutrale en natuurlijke plek te schieten. Denk bijvoorbeeld aan een rietkraag of een stel struiken. Met een dergelijke achtergrond creeër je rust in de foto waardoor alle aandacht naar de vanger en de vis gaat.


Leg de focus op de vis
 
 Nog een manier om de aandacht wat meer op de vis en vanger te richten is door de achtergrond onscherp te maken. Elke lens van een fototoestel beschikt over een diafragma. Hoe verder dit diafragma openstaat, des te onscherper wordt de achter- en voorgrond van de foto. Het diafragma wordt op de camera aangegeven als F waarde. Hoe lager deze waarde, des te verder het diafragma openstaat en des te onscherper de achtergrond wordt. Nu is het wel zo dat dit effect  per type camera erg kan verschillen. Met bijvoorbeeld een digitale compactcamera is het vaak vanwege de beeldsensor en lens al wat lastiger om onscherpe achtergronden te krijgen, maar het kan zeker de moeite waard zijn om eens te proberen.

Zorg voor een mooie achtergrond
 
Verder bepalen de houding en uitstraling van de persoon natuurlijk ook voor een groot deel hoe de foto er uiteindelijk uit gaat zien. Zo is het vaak stukken beter om naar de vis te kijken in plaats van recht in de lens. Door naar de vis te kijken wordt automatisch de aandacht naar de gevangen vis getrokken en dat is natuurlijk toch waar de foto uiteindelijk om draait. En zo kun je met een aantal kleine tips je fotografie naar een iets hoger niveau tillen. De één zal er meer om geven dan een ander, maar een foto is het enige tastbare wat je aan een vangst overhoudt dus voor mij persoonlijk is het de moeite wel waard om er wat extra aandacht aan te geven.

Succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.