De Ponton Visboot

Niet altijd hebben we de mogelijkheid om de meeste interessante hotspots op een water te bevissen. Vooral als ze ver weg liggen of achter obstakels, dan wordt het al een stukje lastiger. Daarom dat er ook steeds vaker vanuit de boot wordt gevist.Toch moet je een aardige boot hebben om ook nachtjes door te halen. Zo'n rubberbootje ligt nu niet bepaald heel lekker. De altijd handige Raymond Vollebregt plaatste onlangs op ons forum dan ook een super alternatief in de vorm van de Ponton Visboot. In dit relaas verteld hij over de bouw van zijn eigen varende ponton!


Het is eigenlijk wel ieders grootste wens om overal te kunnen vissen waar je wilt. Dat kan natuurlijk vanuit een boot maar daar zitten enkele nadelen aan vast. Zo is een boot onstabiel en heeft deze veelal weinig ruimte. Wat nou als je overal een stijger kon hebben? De oplossing voor mij is een Ponton Visboot! Je hebt 13m2 ruimte en je tent past erop. Zo heb je voldoende ruimte voor je spullen en kan je ook je hengels op een normale manier kwijt. Voor 2300 euro ben jij in het bezit van je eigen viseiland!


Je eigen varende steiger!


Het idee!

We waren al in het bezit van een vlot maar deze was in de winter lek gegaan en had (te)weinig drijfvermogen. De oplossing was simpel. Het was tijd voor een geheel nieuw vlot en dan pakken we het natuurlijk in een keer goed aan. Geen geklooi meer met PVC buizen en polyester maar gewoon kant-en-klare drijvers. Na een bezoek aan de afgelopen Visma kwamen we op het idee van de drijvers omdat die daar te zien waren bij de stand van Kewi Watersport. Na het bestellen waren ze twee weken later leverbaar.


Het begint met de aankoop van Drijvers


De Drijvers

De drijvers bestaan uit lichte conische blokken met aan de bovenkant bevestigingsgaten. Ze zijn gemaakt van 6mm dik kunststof en kunnen dus aardig wat hebben. Per drijver heb je 145 kilo drijfvermogen als hij half onder water licht. Doordat we hebben gekozen voor 10 drijvers, hebben we 10x 145 kilo aan drijfvermogen wat neerkomt op een totaal drijfvermogen van 1450 kilo. Als je hierbij bedenkt dat de drijvers dan pas 30 centimeter diep liggen, dan begrijp je dat er voldoende drijfvermogen is voor je spullen, tent en natuurlijk jezelf en vismaat. Als de drijvers zijn aangekocht, dan is het tijd om te beginnen aan je Ponton Visboot. Eerst moeten er dwarsbalken aan de drijvers gemaakt worden zodat het ponton vorm krijgt.Dit doen we  met M12 bouten en carrosserie ringen.


Door de dwarsbalken ontstaat de ponton vorm

Nadat de dwarsbalken geplaatst zijn, moet de omlijsting eromheen, Deze omlijsting moet boven de drijvers uitsteken zodat de vlonderplanken er later opgeschroefd kunnen worden.De omlijsting zetten we vast met slotbouten. Ook hier hebben wij gekozen voor M12 slotbouten. Dit is puur omdat dat er gewoon mooi uitziet aan de buitenkant.


Het plaatsen van de omlijsting


Het Frame, de spiegel en de vlonderplanken

Dan is het tijd voor het afmaken van het frame. Hiervoor gebruiken we balken die samen met de dwarsbalken even hoog uitkomen als de omlijsting. Voordat de vlonderplanken erop gaan, is het raadzaam om eerst te kijken waar je straks de buitenboordmotor gaat plaatsen. De spiegel moet sterk genoeg zijn. Een buitenboordmotor kan namelijk nogal veel kracht zetten. Als je de spiegel hebt gemaakt aan een zijde van de boot, dan is het tijd om de vlonderplanken te gaan leggen over het frame. Wij hebben gewoon gebruik gemaakt van vurenhout omdat hardhout 4x zo duur is en ook 3x zo zwaar. Meet alles uit en zaag het op lengte of laat de zagerij dit doen. Om de planken vast te schroeven, moet je de gaten voorboren omdat anders je schroef breekt op het harde hout. Wij hebben gekozen om de planken 1 a 2 centimeter te laten uitsteken buiten de omlijsting. Maak aan de kant waar de spiegel zit ook een uitsparing voor je buitenboordmotor!


Het leggen van de vlonderplanken


Beitsen

Na het monteren van de planken moet het vurenhout goed in de beits gezet worden zodat je Ponton Visboot langer meegaat. Herhaal dit ook elk jaar voor een lange levensduur! Je Ponton Visboot is nu af. Het is nu alleen nog zaak om je buitenboordmotor te monteren en om te gaan vissen!


Je vis ponton is klaar voor gebruik!

Veel succes met het maken van je eigen Ponton Visboot! Als je nog vragen hebt dan kun je mij een PM sturen via het forum!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.