De retro Tackle Tart

Het fenomeen Tackle Tart heeft al een aantal jaren geleden zijn intrede gedaan in de BeNeLux. De manier van hengelpresentatie die zijn roots heeft in oervader Engeland, begint steeds meer door te schemeren aan de Nederlandse en Belgische waterkanten. Toch kunnen we niet spreken van een nieuwe trend. Sommige ‘eisen’ om een tarty setup op te bouwen zijn gevormd door de geschiedenis van het karpervissen.  Deze eisen zijn zoals ze dat zo mooie zeggen retro. In dit artikel gaan we kijken naar deze stroming en de reden waarom sommige tarty ‘eisen’ zo vastgeklonken zijn.Rods

Een van de eisen van een Tarty setup is het hebben van (zwarte) full duplon hengels. In de begintijd van de hengelbouw gericht op karpervissen werden hengels veelal voorzien van volledig kurken of foamen handvatten. Vanaf de reelhouder tot aan de endcap was de hengel voorzien van (Portugees) kurk of foam (EVA). De blanks waren vaak erg dik te noemen wat kwam door de materiaalkeuze. Door de jaren heen werden steeds dunnere blanks gefabriceerd wat mede mogelijk was door nieuwe productieprocessen en materiaalkeuze. Met de komst van materialen als carbon, kevlar, Graniet of Boron werden hengels steeds sterker en dunner. Een nadeel was echter dat lompe kurken en foamen handvatten niet meer paste in het idealisme van dunne blanks en hengels. Vooral veel grote fabrikanten gingen opzoek naar methodes om hun hengels zo dun mogelijk te laten lijken. Alles moest zo gestroomlijnd mogelijk worden. De aanhangers van kurken hengels bleven er nog wel alhoewel ook die hengels steeds dunner werden. De aanhangers van hengels met dikke foamen handvatten vielen steeds meer weg. Er werden steeds meer hengels geproduceerd met slechts een klein stukje handvat, vaak van EVA of Japans krimpkous, wat vaak beter paste bij het ontwerp van de hengel.


Tarty hengelsetup van Arnold Samsen met full Duplon handles
 

Veel hengels van nu zijn zo dun mogelijk en hebben dus geen foam of kurk meer over het einde van de hengel. Volledig foamen handvatten werden steeds meer een zeldzaamheid. De strijd was begonnen tussen fabrikanten wie de dunste en sterkte hengel kon bouwen. Voor ons vissers kwam er voldoende keuze. Toch zijn er veel vissers teruggekomen op die dunne blanks. Het oogde weleens waar heel aardig maar het drillen met zo’n dunne blank die makkelijk onder je arm uit schoot had zo zijn beperkingen. Wellicht dat de komende jaren de tendens van dunne blanks zal teruglopen. Tackle Tarts preferen de oude materialen van toen. Het vissen met volledig foamen handvatten is dus een stukje nostalgie uit vervlogen jaren. Een stukje hengelbouw van toen en ja, het drilt ook zoveel fijner!
 


De kracht van RVS


Banksticks en buzzer bars

Het zelfde geldt eigenlijk ook voor de rodsetups zoals Tackle Tarts dat bedoeld hebben. In het begin van het karpertijdperk was het woord ‘rodpod’ nog niet geboren. De eerste karpervissers gebruikten vaak simpele middelen om hun hengel op te laten rusten. Van een afgebroken tak met aan het einde een V-bekkie, tot de eerste simplistische steunen gemaakt van ijzer en aluminium. Met de opkomende karpervisserij van de jaren ’80 kwamen er ook steeds meer middelen op de toen nog kleine markt. Vaak waren het aluminium banksticks en buzzer bars waarbij in de koppen nog veel gebruik werd gemaakt van messing. Later kwamen de eerste RVS exemplaren op de markt van merken als AVA. Ook de rodpod deed zijn intrede en merken als Chris Brown, Solar Tackle, Mobach en Fox speelden daar handig op in. Rodpods zijn echter nooit tarty bevonden ondanks dat we hedendag zeer chique exemplaren kunnen kopen van merken als Nbrice, Century Neville, Solar, Matrix of Interlok. De echte Tarts preferen nog altijd de simpele banksticks en buzzer bars uit puur sentiment voor vervlogen tijden.


Daiwa GS9000H molens van toen
 

Molens

Ook molens is zo’n voorbeeld. Ondanks dat de techniek van molens de laatste jaren zo enorm is vergroot blijven Tarts nog altijd vissen met oude Daiwa molens. De Tournament SS, TS en GS series blijven de standaard voor de gemiddelde Tarty setup. Steeds vaker zie je dat er gegrepen wordt naar nieuwe Daiwa modellen als de Entoh, de Basia of de ISO QD. Toch brengen die molens vaak ook een hoog plastic bling bling gehalte met zich mee wat de meeste tarts weer niet preferen. Ook is het tot hedendag zo dat Shimano of Fox molens nog steeds niet voorkomen in echte Tarty setups. Daiwa is onlosmakelijk verbonden aan de Engelse tart traditie en dit zal vast ook zo blijven. De echte tarts zullen dus blijven vissen met de oude SS series, TS series of bijvoorbeeld met Babboons.


De handles van Lee Valley Customs
 

Fine tuning na het millennium


Waarom is de hengelsetup van een Tackle Tart dan Retro? Simpel gezegd omdat velen materiaal eisen terug refereren aan vervlogen tijden. Tackle Tarts houden de Engelse nostalgie hoog en zorgen er tevens voor dat we nooit zullen vergeten hoe we bij de producten zijn gekomen die hedendag op de markt te koop zijn. Tackle Tarts houden vast aan oud materiaal. Van oude molens, hengels afgebouwd na oude inzichten en simpele buzzer bars en banksticks. Ze houden het gevoel van de jaren ’80 enigszins in leven. Door de jaren heen en met de komst van talrijke merken is er bijgeschaafd. De eisen wat betreft de kleur van je lijnen, je hangers of de led kleur van je piepers is iets wat veel recenter is. Het creëren van een tarty setup is een hobby binnen een hobby geworden. Een soort van kunst en designstroming binnen de hedendaagse hengelsport. Zoals veel moderne kunstenaars oude schilders als voorbeeld hebben en schilderijen maken met bepaalde karakteristieken van hun helden, zo creëren Tackle Tarts prachtige rodsetups met karakteristieken uit vervlogen tijden. Je zou bijna zeggen dat Tackle Tarts idyllisch zijn!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.